Graviditetsbetinget sukkersyge er sukkersyge der udvikles pga. graviditeten. Omkring 2% af alle gravide udvikler sukkersyge i graviditeten. I langt de fleste tilfælde forsvinder sukkersygen igen efter fødslen, men har man haft sukkersyge i graviditeten er man disponeret for at få sukkersyge resten af livet.

Hvordan ved jeg om jeg har graviditetssukkersyge

Når man har sukkersyge producerer man ikke nok insulin til at kunne nedbryde det sukker, der er i kroppen. Derfor ser man ved sukkersyge, at sukkerindholdet i blodet er højt og også en udskillelse af sukker i urinen.

Hvis du har sukker i urinen ved en af graviditetesundersøgelserne er der en risiko for at du har sukkersyge. Du kan dog også bare have fået en masse sukker eller frugt op til urinprøven.

Graviditetsbetinget sukkersyge vil blive fastslået ved en glucosebelastningstest, som du bliver henvist til af din jordemoder eller læge.

Hvem er særlig disponeret for af få sukkersyge i graviditeten

Nogle kvinder har større risiko for at udvikle graviditetssukkersyge end andre. Du hører til risikogruppen hvis:

Du vil, hvis du er i risiko for sukkersyge, få tilbudt en glukosebelastning en eller flere gange i graviditeten, for at se hvor godt din krop ”tåler” sukker og for at sikre, at du ikke har udviklet sukkersyge.

Hvad er risikoen ved at få graviditetssukkersyge

Sukkersyge øger risikoen for blandt andet:

Hvordan behandles graviditetssukkersyge

De fleste, der får graviditetessukkersyge, kan nøjes med at spise en speciel sukkerfattig kost. Kun 15% gravide, der udvikler sukkersyge i gravidteten, vil også skulle have insulin (medicin der hjælper til at nedbryde sukkeret).

Gravid med graviditets sukkersyge lære at måle sig blodsukker

For at sikre, at alt er fint med dit blodsukker, skal dit blodsukker måles derhjemme flere gange om ugen – med et prik i fingeren. Du vil lære hvordan du gør det. Du vil desuden blive fulgt mere tæt med flere kontroller på hospitalet i graviditeten

Alle kvinder med sukkersyge i graviditeten bør efterfølgende gå til kontrol hos egen læge med 1-2 års intervaller for at blive tjekket for type 2 sukkersyge. Første kontrol bør ligge 2-3 mdr. efter fødslen

Hvordan håndteres graviditetssukkersyge under fødslen

Hvis du har sukkersyge vil du blive holdt særligt øje med under fødslen:

Hos langt de fleste gravide med sukkersyge vil blodsukkerreguleringen være normaliseret få timer efter fødslen.

Hvis du har sukkersyge vil der blive holdt særligt øje med din baby efter fødslen:

Hvad jeg selv kan gøre ved graviditetssukkersyge

Det er vigtigt at overholde specialkosten, blodsukkermålingeren og evt. tage den insulin lægen evt. har ordineret.

Jo bedre reguleret din sukkersyge er jo mindre er risikoen nemlig – og omvendt. Det vil sige, at når mængden af sukker i dit blod holdes indenfor normalområdet er risikoen for dig og din baby meget lille.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse