Søg
Close this search box.

Graviditetssukkersyge, Gestationel diabetes mellitus (GDM)

Graviditetsbetinget sukkersyge er sukkersyge, der udvikles på grund af graviditeten. Omkring 2% af alle gravide udvikler sukkersyge i graviditeten. I langt de fleste tilfælde forsvinder sukkersygen igen efter fødslen, men har man haft sukkersyge i graviditeten, er man disponeret for at få sukkersyge senere i livet.

Hvordan ved jeg om jeg har graviditetssukkersyge

Når man har sukkersyge, producerer man ikke nok insulin til at kunne nedbryde det sukker, der er i kroppen. Derfor ser man ved sukkersyge, at sukkerindholdet i blodet er højt og også en udskillelse af sukker i urinen.

Hvis du har sukker i urinen ved en af graviditetsundersøgelserne er der risiko for at du har sukkersyge. Du kan dog også bare have fået en masse sukker eller frugt op til urinprøven. Graviditetsbetinget sukkersyge vil derfor skulle fastslås ved en glukosebelastningstest, du bliver henvist til af din jordemoder eller læge.

Hvem er særlig disponeret for af få sukkersyge i graviditeten

Nogle kvinder har større risiko for at udvikle graviditetssukkersyge end andre. Du hører til risikogruppen hvis:

  • Du har tidligere haft sukkersyge i graviditeten
  • Nogen i din nærmeste familie har sukkersyge (bedsteforældre, forældre, søskende eller dine børn)
  • Du har et BMI over 27
  • Du har tidligere født et stort barn (over 4500 g.)
  • Du har sukker i urinen.
  • Du har PCOS
  • Du venter tvillinger eller mere.

Du vil, hvis du er i risiko for sukkersyge, få tilbudt en glukosebelastning en eller flere gange i graviditeten, for at se hvor godt din krop ”tåler” sukker og for at sikre, at du ikke har udviklet sukkersyge.

Hvad er risikoen ved at få graviditetssukkersyge

Sukkersyge øger risikoen for blandt andet:

Hvordan behandles graviditetssukkersyge

De fleste, der får graviditetssukkersyge, kan nøjes med at spise en speciel sukkerfattig kost. Kun 15% gravide, der udvikler sukkersyge i gravidteten, vil også skulle have insulin (medicin der hjælper til at nedbryde sukkeret).

Gravid med graviditets sukkersyge lære at måle sig blodsukker

For at sikre, at alt er fint med blodsukkeret, skal dit blodsukker måles derhjemme flere gange om ugen – med et prik i fingeren. Du vil lære hvordan du gør det. Du vil desuden blive fulgt mere tæt med flere kontroller på hospitalet i graviditeten

Alle kvinder med sukkersyge i graviditeten bør efterfølgende gå til kontrol hos egen læge med 1-2 års intervaller for at blive tjekket for type 2 sukkersyge. Første kontrol bør ligge 2-3 mdr. efter fødslen

Hvordan håndteres graviditetssukkersyge under fødslen

Hvis du har sukkersyge vil du blive holdt særligt øje med under fødslen:

Hos langt de fleste gravide med sukkersyge vil blodsukkerreguleringen være normaliseret få timer efter fødslen. Når man fjerne den belastning det er at være gravid kan kroppen iden

Hvis du har sukkersyge vil der blive holdt særligt øje med din baby efter fødslen:

  • din baby vil få målt blodsukker jævnligt i de første dage efter fødslen
  • din baby vil få ekstra mad –  early feeding i de første dage
  • din baby vil evt. skulle indlægges til observation nogle dage.

Hvad jeg selv kan gøre ved graviditetssukkersyge

Det er vigtigt at overholde specialkosten, blodsukkermåling og eventuelt tage den insulin lægen eventuelt har ordineret, hvis det vurderes der er behov for det.

Jo bedre reguleret din sukkersyge er, jo mindre er risikoen nemlig – og omvendt. Det vil sige, at når mængden af sukker i dit blod holdes indenfor normalområdet, er risikoen for dig og din baby meget lille.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!