KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Stress og graviditet

Igen og igen ser vi gravide kvinder, der omlægger deres liv radikalt og gør deres krop til det bedst mulige miljø for deres baby. Helt naturligt – og uden andres påvirkning– kommer lysten til positive forandringer med det ansvar, som din lille nye menneskespire fører med sig. Når man lige har sundet sig over den positive graviditetstest og så småt begynder at kunne rumme den nye virkelighed – at kroppen de næste 8 måneder skal være miljø for et andet menneskes tilblivelse.

Måske dine tanker allerede har været omkring de uger, der er gået siden ægløsningen, og hvordan miljøet har været i den tid for det lille menneske i din mave. Hvis der har været fester, der ikke er gået helt stille for sig, kan det være din første bekymring som kommende mor. Bekymringerne kommer, fordi det lille væsen har betydning for dig. Og du hverken kan gøre fra eller til i forhold til fortiden, så ta´ og se ind i fremtiden herfra.

Mor slapper af med baby i maven og kigger på scanningsbilleder

Den mest underkendte risikofaktor for din graviditet?

Som entusiastiske jordemødre har det lille nye liv vores fulde opmærksomhed. Fra lille spire til fuldbårent barn allerede på det første leveår. Vil vi sikre os, at du kender til den mest underkendte risikofaktor for din graviditet, der er stress. Vi forudsætter, at du er helt på det rene med, at alkohol og rygning i graviditeten er en dårlig kombination.

Din tilstand er din babys opvækstbetingelser

Der er mere og mere fokus på, at den tilstand af stress, du som mor er i, har indflydelse på din baby. Helt nøjagtig hvordan og hvor meget er endnu ikke klarlagt. Man ved, at barnet i livmoderen lever under de samme fysiske og kemiske forhold som moderen. Når du er stresset, frigøres der en række stresshormoner som du og din baby påvirkes af.

Stress kan disponere dit barn til angst og depression

Undersøgelser viser, at stress kan disponere til angst og depression senere i livet hos børn, der er blevet til i en stresset mors krop – altså i et kemisk miljø af stresshormoner.

Flere for tidlige fødsler hos stressede gravide

Undersøgelser har også vist, at stressede kvinder oftere føder for tidligt – også alt for tidligt. Det kan have fatale konsekvenser at blive født for tidligt, fordi jo tidligere babyer tvinges til at forlade livmoderen, jo mere umodne er alle deres indre organer, herunder lungerne og fordøjelsessystemet. Årsagen til stressede kvinder oftere føder for tidligt er ikke fastlagt. En årsag kan være, at kroppen forsøger at aflaste sig selv ved at ”skille sig af med” den ekstra byrde, det er også at skulle tage sig af barnet i livmoderen. En anden teori er, at kvinder i en ”overlevelsestilstand af stress” ikke på samme måde er i kontakt med deres krop og derfor ikke opfanger eller responderer naturligt på de signaler, kroppen sender om at tage den med ro.

Flere dødfødsler hos stressede gravide

En meget stor spørgeskemaundersøgelse af næsten 20.000 danske kvinder påviste en øget tendens til dødfødsel hos kvinder, der følte sig stressede end hos kvinder, der følte sig godt tilpas. Man formoder, at det skyldes kroppens ændrede kemiske balance, og at denne påvirker blodkarrerne i moderkagen og dermed blodforsyningen og iltningen til barnet i livmoderen.

Slap af, det betaler sig

Det er derfor af stor betydning for gravide at holde kroppen afstresset. Faktisk kan det betale sig at finde harmoni og tage den med ro, fordi det kan gøre en helt afgørende positiv forskel for både din lille baby og dig selv.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!