KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Store bryster & amning

Store bryster kan som udgangspunkt lave en helt masse mad, fordi de fleste (naturligt) store bryster også ofte har en masse mælkekirtler. Store bryster kan ofte levere mad på samme måde som babyer, der får flaske, nemlig i store portioner af gangen. Det gælder dog først når mælkeproduktionen er veletableret, når den er det har du to fantastiske (store) madpakker til din baby!

Der er ikke nogen bryster, der er for store til amning:

Vellykket amning med store bryster

Men når det er sagt, så kræver det for mange kvinder med store bryster ofte noget ekstra at nå dertil hvor amningen spiller og brysterne leverer! Det skyldes, at der er mere, du skal gøre for at sikre dig en god mælkeproduktion. Dertil synes mange fagpersoner at store bryster er sværere at håndtere og det kan derfor være sværere at få god hjælp til håndteringen af bryster og baby – sammen.

Gode håndgreb til at lægge barnet til

Der er altid brug for gode håndgreb til at sikre at barnet har en god teknik ved brystet. Med store bryster er det endnu mere vigtigt. Der er mange med store bryster, der synes det er svære at få barnet lagt til, hvilket det også ofte er, blandt andet fordi det er mere svært for moderen at se barnets mund og fordi brystvorten på store bryster ofte også er fald, så der ligesom ikke er noget fast for barnet at navigere efter.

Det kan løses med gode håndgreb til at hjælpe brystvorten korrekt ind i babys mund. På Babyinstituttet bruger vi ESA-metoden.

Ammebrikker er ikke for dig – og din baby

Ammebrikker og store bryster er en MEGET dårlig kombination. Der vil selvfølgelig være kvinder, der har fået amningen til at lykkes med den kombination, men det gælder ikke for de fleste.

Ammebrikker gør det endnu sværere for barnet at starte et stort bryst op til en god produktion, fordi ammebrikken gør det svære for barnet at få mælken ud af brystet. Ammebrikken tager noget af barnets sug ind i brystet og gør det også sværere at tømme bryster for mælk. Ammebrikker øger risikoen for mælkeknuder, mælkestase og dermed brystbetændelse.

Du skal være ekstra opmærksom på en god tømning

Med store bryster skal du være særlig opmærksom på at hele brystet startes op til mælkeproduktion. For at den enkelte mælkekirtel i brystet kan fungere skal den tømmes både for råmælk og herefter for den blivende mælk. De mælkekirtler, der ikke tømmes, komme nemlig ikke med i produktionsapparatet. Dette er også årsagen til at man kan have store bryster, men kun en lille mælkeproduktion.

En baby tømmer nemmest de områder, der er tættest på barnets mund, fordi barnet jo suger mælken ud af brystet. Med store bryster vil en stor del af mælkekirtlerne være placeret længere væk fra barnets mund – og derfor være svære for barnets sug at nå. Der vil derfor helt sikkert skulle en aktiv indsats til fra din side for at få tømt brystet for råmælk og mælkeproduktionen godt i gang – da det ikke vil være noget man kan forvente at en nyfødt baby (med sikkerhed) kan håndtere.

Pas på med mælkeknuder og brystbetændelse

En anden ting med store bryster er, at der både i opstarten og senere lettere kan “gemme sig mælk i brystet”, altså at der er områder, der ikke tømmer sig med under amningen. Eller at mælkeproduktionen bliver for stor til barnets behov (ofte kun i starten til mælken har reguleret sig ned), således at områder af brystet ikke tømmer sig under amningen.

Det er et problem hvis der står en masse mælk tilbage i brystet efter barnet har spist. Med store bryster skal du være særlig påpasselig med ikke at få mekaniks brystbetændelse, fordi det kommer i områder, der ikke tømmer sig under amningen.

Mærk brystet igennem, der må ikke være hårde områder i brystet efter amningen. Køb brystvarmere, de holder brysterne varme og hjælper tømningen på vej.

Ønsker du hjælp til din amning

Hvis du sidder med din amning og synes at du ikke rigtig kan få det til at lykkes, har vi stor erfaring. Både med amning og med amning med store bryster

Har du ikke født endnu vil jeg anbefale dig at;

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!