KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Stoppe med sut, hvornår og hvordan

Den generelle anbefaling fra tandlægerne er, at dit barn smider sutten omkring 3 års alderen. Årsagen til anbefalingen er påvirkningen af munden og tænderne – suttebid, som man ser falde helt på plads, når barnet stopper med at bruge sut, inden barnet bliver for gammelt, hvilket er sat til omkring 3 års alderen.

Er dit barn en af dem, der er blevet glad for sut, så er han eller hun ikke den eneste. Det er derfor en stor ting for de fleste børn at skulle af med sutten. Den trøster, når det er træls eller gør ondt, og den hjælper med at falde til ro og i søvn. Men selvom det kan synes svært, så er det noget alle børn i 3 års alderen kan klare.

Det vil selvsagt være svært i starten, men de fleste forældre overraskes (heldigvis) glædeligt over, at det alligevel ikke var så svært for barnet, da forældrene først selv fik taget sig sammen til at gennemføre projekt “slut med sut”.

Hvornår er det godt med at stoppe med sutten?

Nogle enkelte børn stopper selv med at bruge sut, men det mest normale er at sutten er barnets bedste ven og det er derfor en stor ting at skulle af med den – at skulle undvære den. Og derfor heller ikke noget, barnet gør frivilligt eller selv finder på. Det er en beslutning forældrene skal tage for barnet, og de fleste vil derfor naturligt vente med at “tage sutten” til barnet er omkring 3 år.

Omkring 3 års alderen er også der, hvor de fleste børn starter i børnehaven. Det er også en stor ting, og man bliver pludselig meget stor – og dagene ofte også længere (fordi at et nyfødt barn sover mindre). Det er derfor en god beslutning at finde ud af om dit barn skal stoppe med sutten i god tid før børnehavestart eller nogen tid efter børnehavestarten.

Det er som udgangspunkt IKKE nogen god idé at gøre både og, da det for de fleste børn vil være i overkanten at skulle tumle med børnehavestart og “tabet” af sutten på én og samme tid.

En god idé med nedtrapning inden suttestop

Det er godt i tiden op til, at barnet skal holde med sutten at tale om, at det kommer til at ske, at barnet en dag vil være så stor, at han eller hun ikke længere vil bruge sut. Eller at sutten er dum for tænderne, når man bliver større eller lignenede.

Det er også godt at se på hvor meget ens barn rent faktisk har sin sut. Der er en tendens til at sutten hænger rigtig meget i munden på nogle børn. Hav en længere periode, hvor barnet kun har adgang til sin sut, eksempelvis efter aftensmaden og til puttetid. Og måske også hvis han eller hun har slået sig, men kun så længe dit barn sidder hos dig. På den måde vender barnet sig til at “undvære” sin sut, men på tidspunkter hvor det ikke er så svært, som det vil være til sengetid, eller hvis man har ondt og har brug for trøst.

Sæt en dato for hvornår det er slut med sut

Det kan være en god idé, når det er ved at være op over med at smide sutten, at bestemme sig for en dato. Det er bedst med en dato, barnet forstår, som når vi tager på ferie, når vi kommer hjem fra ferie, dagen efter juleaften, efter din fødselsdag eller lignende. Hvis man ikke har sådan en dato at arbejde med, vil det være på fredag eller efter vi har været ude hos mormor og morfar og har sovet 1 gang.

I dagene op til at det er slut med sut

I dagene op til taler man om “at nu er det snart slut med sutten”, så barnet får arbejdet ind i sin bevidsthed om, hvad der kommer til at ske, og at det kommer til at ske.

Dagen før det er slut med sut

Dagen før skal I have samlet alle sutter i HELE huset sammen, så der ikke pludselig ligger en sut og dit barn bliver fristet over evne. Det er en god ting at få barnet til at hjælpe dig. Det kan være at sutterne skal gøres klar til at hænge på et suttetræ eller gives til julemanden, eller hvad i har bestemt.

Suttetræ:

Suttetræ - når det er slut med sut

Noget andet i stedet for sutten

Der er mange der bruger, at barnet får en gave, som han eller hun har ønsket sig eller som han eller hun kan trøste sig med i stedet for sine sutter. Det fungerer ofte rigtig fint, men det skal være noget der er fantastisk for barnet, så man kan lege med den ting og føle sig stor, sej, glad, når man savner sin sut.

På selve dagen

På selve dagen, så skal I ned og hænge sutterne på suttetræet, smide dem i skraldespanden (en man ikke kan fiske dem op af igen) eller hvad der er planen med de “gamle” sutter.

Og så er det slut med sut.

Hvis man har besluttet barnet skal have en gave på dagen, så skal den enten være købt og stå der når barnet HAR afleveret sine sutter, eller I skal ned og købe tingen, når sutterne er afleveret/hængt op.

Der vil selvsagt komme et tidspunkt, hvor barnet vil græde hjerteskærende og sige “jeg vil have min sut”. Her er det vigtigt at holde fast, og sige “det kan du ikke for din sut hænger på suttetræet nu” (og der kan man ikke hente sine sutter fra igen). Det er svært for de fleste børn at skulle erkende det, men de fleste forældre bliver alligevel overraskede over, hvor hurtigt det går før at sutten ikke fylder så meget for barnet mere – for så at være helt glemt.

Når dit barn græder og vil have sin sut, så find noget som erstatning. Du kan sidde her hos mig (eller jeg kan sidde hos dig) eller vi kan hente din bamse, din sutteklud eller din hyggepude.

Når det er slut, så er det slut

Den dag det er slut med sut, så er det slut for altid. Det er afgørende ikke at slutte med sut, og så alligevel finde sutten frem igen. På den måde undergraver man sig selv, som forælder. Så er det bedre at vente med at stoppe med sutten, indtil man har det overskud der skal til for at kunne holde fast i sin beslutning, også når det i starten er svært for barnet at undvære sin sut.

Alle børn kan undvære deres sut, det er jo “bare” en sut.

Andre artikler om sutter & om at sutte

Andre artikler der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!