En stofble i hånden og en baby på armen; sådan vil du ofte komme til at se dig selv i den første lange tid med din baby. Stofbleer er nemlig intet mindre end uundværlige i alt den tid, hvor din baby er lille. Du kan simpelthen ikke få stofbleer nok, når du har en baby – og bagefter kan du bruge de stofbleer, der stadig har et liv, til mere praktiske ting rundt omkring i huset. Men det er først, når din baby har smidt bleen, at det er der meget lang tid til. Indtil da skal du bare have en masse på hylden, for der vil hele tiden være en bunke af dem til vask – også.
Hvad du bruger stofbleer til med en baby i huset:
- at tørre din baby om munden under amningen eller flaskemadning
- at fange mælk der løber
- til at afværge det værste baby-gylp
- når du pusler din baby
- din baby vil ofte ligge på en stofble
- nogle bruger også stofbleer til nusseklud
- du bruger dem i barnevognen
- og har dem i pusletasken
- og senere når din baby bliver ældre, vil du bruge dem i forbindelse med grød og mad.
Stofbleer kan have forskellig størrelse
Når du køber stofbleer, skal du ligeledes forholde dig til størrelsen. Vi kan allerbedst lide en god stor stofble.
Nogle stofbleer findes i kæmpe størrelser (ofte 120 x 120) og fungerer i så fald bedre som svøb end som en stofbleer.
Stofbleer, der er bløde – og dem der kradser
Det er vigtigt, at de stofbleer, du bruger til at tørre din baby om munden med, er meget bløde. Vi oplever desværre, at nogle af de stofbleer vi får i hænderne er temmelig kradsende – skørt at det overhovedet findes. Især når barnet er nyfødt, er huden på kroppen ret tynd. Her skal der ikke meget til at “kradse” den, eksempelvis vil bare en af din babys egne bløde negle lave kradsemærker.
Kvaliteten af de stofbleer, du bruger til “enden”, er ikke så vigtig, med mindre du bruger dem til at duppe din babys ble-område tørt med efterfølgende. Her vil huden ligeledes være sensitiv – og det er jo mange gange om dagen, din baby skal pusles. Vores anbefaling er at holde dig til de bløde stofbleer, eller at holde dig til at bruge dem til at “tørre” med.
Stofbleer der kan suge – og så dem der ikke kan
Der er også stor forskel på, hvor godt en stofble kan suge – og det er absolut en fordel, når de kan det. For år tilbage købte vi på Babyinstituttet nogle fine økologiske stofbleer, men de kunne ikke suge – som i overhovedet ikke. Vi måtte vaske og tørre dem hen mod 20 gange, før de begyndte at kunne suge bare sådan nogenlunde. Den slags har vi selvfølgelig aldrig købt siden.
Økologiske stofbleer – og dem der ikke er
Sidst, men ikke mindst findes stofbleer, som så meget andet, som økologiske og ikke økologiske. Det er en smagssag, hvad man er til. Ofte bruges stofbleerne i tæt kontakt med din baby, lige så tæt kontakt som det tøj, din baby har på. Så hvis du er en lille smule til økologi, giver det god mening at investere i økologiske stofbleer.
Andre artikler om udstyr til baby
- 9 favoritter til din amning
- Ammeindlæg, hvad du skal vide om dem
- Ammebrikker og de problemer de kan føre med sig
- Ammepude, tip til at vælge den bedste
- Får styr på puslepladsen, så den fungere optimalt