fbpx

Hvorfor stimulering af din babys kinder er NO GO ved brystet

Så har jeg lige fået en nybagt mor mere ind af døren, der af en fagperson har lært, at det er godt at stimulere ens babys kinderne – ved at ae på dem – når man ønsker at holde sin baby aktiv ved brystet.

Til det kan jeg kun sige, det er rigtigt, at det virker, men det er forkert at gøre.

Helt forkert.

Der er selvfølgelig en god ting at give din baby gode vaner ved brystet, blandt andet ved at holde din baby aktiv ved brystet, når din baby kommer til at falde i søvn midt i amningen. Men din babys kinder er NO GO i den sammenhæng.

Stimulering af kinderne forvirrer søgerefleksen

Rundt om munden og på kinderne sidder din babys søgerefleks.

stimulering af babys kinder er et NO GO under amningen, her er et closeup af baby ved brystet

Når du aer din nyfødt baby på kinderne, får hjernen en stimuli, der siger: “der er en brystvorte, få fat i den” og din baby vil vågne ved den oplysning med mindre, at din baby er meget mæt og kroppen lige nu ikke har brug for mere mad – eller meget træt og lige nu ikke har kræfter til at spise mere mad.

Men mange babyer vil også, ved at blive aet på kinderne, slippe brystvorten, for at få fat på den brystvorte, som tror er ved kinden, når den bliver berørt. Når en baby har gjort det nogle gange – eller mange gange (eller måske slet aldrig, for de babyer der ikke lader sig narre), så vil din baby lagre det at blive stimuleret på kinderne – aktivering af søgefleksen – som en misinformation, man ikke skal reagere på.

Kan være fatalt for amningen

For et ældre barn, hvor amningen kører på rygraden, har det ingen negative konsekvenser at miste søgerefleksen. Din baby vil allerede vide, hvad han eller hun skal gøre ved brystet – kan alligevel blive dårlig til at åbne munden stort.

Men for en nyfødt baby, der jo skal til at lære om amning, eller har svært ved at få fat ved brystet, kan det at få “afmonteret” søgerefleksen have fatale konsekvenser for amningen. Det kan gøre, at din baby har svært ved at få ved brystvorten, ikke åbner munden ordentligt op ved brystet og får en dårlig sutteteknik.

Så lad kinderne være. Stimuler hellere alle andre steder på kroppen, hvis du ønsker at “vække din baby” ved brystet.

Kan min baby blive god igen? Ja, da og du er velkommen hos os, hvis du gerne vil lære din baby hvordan.

God amning og god dag til dig og dine kære.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.