HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Spontan abort, måske du har aborteret spontant eller er bange for det?

Spontan abort, er når man mister graviditeten ufrivilligt så tidligt i graviditeten, at fosteret ikke kan overleve. Man skelner (fagteknisk) mellem spontan abort og fødsel ved graviditets uge 22. Mister man graviditeten før uge 22 kaldes det en spontan abort. Mister man graviditeten efter uge 22 kaldes det en dødsfødsel.

Hvis der ikke kan ses et levende foster ved ultralyd, efter at graviditeten er bekræftet, er graviditeten gået til grunde. Hvordan man oplever det som gravid, pludselig at have mistet graviditeten, kan være helt forskelligt. Det vil ofte afhænge af om man kendte til graviditeten og om man ønskede sig et barn. Ens oplevelse kan også være påvirket af hvor lang tid, man har prøvet at blive gravid, samt om man ufrivilligt har aborteret spontant før og om man har et barn i forvejen eller inderligt ønsker sig et.

Kvinde der er fortvivlet over spontan abort

Hvor mange graviditeter ender i spontan abort?

Der er anslået at 15 % af alle konstaterede graviditeter går til grunde spontant. Man har i et enkelt studie målt HCG i urinen hos kvinder gennem mange måneder, for at kende bedre til raten af spontan abort. Her så man at 30-40 % af alle graviditeter ender som spontan abort. Kun omkring 30 % af kvinderne havde konstateret graviditeten – vidste at de var gravide. Det tal ville nok være noget højere i dag med de tidlige graviditetstests,  så kvinder ville kende til graviditeten.

Langt, langt de fleste spontane aborter sker HELT tidligt i løbet, og efter det i de første 12 uger af graviditeten – 1. trimester.

Hvorfor aborterer man spontant?

De fleste aborter sker, fordi der er gået noget galt, eksempelvis kromosomafvigelser, der ikke er forenelige med liv og svære misdannelser hos fosteret.

Andre årsager til abort er sygdom hos moderen, misdannelser i livmoderen eller infektioner i livmoderen eller hos moderen.

Men oftest finder man ikke årsagen.

Symptomerne på spontan abort

Symptomerne på spontan abort er blødning og murrende smerter i underlivet (eller veer). Det sker fordi kroppen udstøder graviditeten. Blødningen kan være kraftig. Hvis der kommer graviditetprodukter (hinder, placentavæv mv) aftager blødningen ofte igen af sig selv.

Ved spontan abort i første trimester er fosteranlægget så godt som altid gået til grunde, INDEN man begynder at bløde eller få smerter. Vær dog opmærksom på, at man godt kan bløde uden af have aborteret. Hvis der kan ses et levende foster ved utralyd er chancen for at forblive gravid som regel god, selvom der er blødning

Komplet og inkomplet abort

Man taler om komplet eller inkomplet abort. En komplet spontan abort vil sige at alle graviditetsprodukter er blevet udstødt af livmoderen og en inkomplet abort vil sige, at nogle af graviditetsprodukterne ikke er blevet udstødt og sidder tilbage.

Behovet for udskrabning (revisio) ved spontan abort afhænger af

  • Hvor stærk blødningen er
  • Om der er smerter.
  • Hvor meget graviditetsprodukt der er tilbage.
  • Kvindens holdning, om hun er indstillet på at afvente eller ikke at afvente.

Der kan gives tabeletter, der får livmoderen til at trække sig yderligere sammen og udstøde resten.

Missed abortion

Missed abortion betyder, at fosteret er gået til grunde inde i livmoderen, men uden at kvinden har haft symptomer.

Missed abortion opdages ofte ved at tegnene på graviditet ophører eller først i forbindelse med nakkefoldsscanningen.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!