fbpx

Spændinger i kroppen & søvn

Mange babyer fødes med spændinger i kroppen. Spændinger kan både være ubehagelige og gå ud over søvnen. Spændinger kan påvirke barnets nervesystem, så det bliver sværere at finde ro i søvnen. Men spændingerne kan også give fordøjelsesproblemer som luft i maven, forstoppelse og mavesmerter – samtidig med at spændingerne i sig selv kan være ubehagelige i kroppen eller i den sovestilling barnet skal ligge i (på ryggen).

Fødslen kan give spændinger i kroppen

Det at blive født er en voldsom fysiske oplevelse. Pladsen er trang og meget store kræfter skubber barnet gennnem bækkenet og bækkenbunden. Det er babyers kroppe lavet til, men nogle børn kan dog godt have ondt i deres bevægelsesapparat, når de kommer til verden.

For nogle betyder det også, at de. må trækkes ud med en sugekop, at mor får ve-drop op som får livmoderen til at skubbe hårdere på, eller at fødslen ender med et kejsersnit. Hvor andre babyer står skævt i bækkenet og trykkes ned i en lidt uhensigtsmæssig stilling for barnets nakken, ryg eller bækken. Det kan godt give problemer med spændinger, låsninger, skævheder og dermed også ømhed i bevægelsesapparatet efterfølgende – forståeligt nok. Man ser også spændinger hos børn der er født meget hurtigt, hvor livmoderen har skubbet hård på. Tvillinger har ligget ekstra tæt kan også have spændinger. Børn der har ligget i underkropsstilling meget længe, har måske ligget med hovedet lidt i spænd under ribbenene eller presset lidt skævt på på vejen ud. Også børn som er født som stjernekiggere eller i en uregelmæssigt hovedstilling, med en arm først eller hvor vi som jordemødre har måtte have lidt ekstra godt fat i barnet for at få barnet ud herunder fastsiddende skulder

Tegn spændinger i kroppen hos baby

Tegn på spændinger hos baby kan være:

 • Favoritside at dreje hovedet til
 • Favoritside ved brystet
 • Skævhed i kraniet / kroppen
 • Smertefuld amning
 • Svært ved at danne vakuum ved brystet
 • “Klikker” ved bryst / flaske
 • Fordøjelsesproblemer
 • Uro
 • Svært ved søvnen
 • “Stiv” i kroppen
 • Modstand mod at ligge på maven

Babyer der fødes med spændinger og låsninger i kroppen sover ofte godt de første 2-4 uger men får måske hurtigt en favoritside. Men mange sover helst gerne på armen, hvor der er varmt og hvor stillingen fastholdes.

Man ser også at nogle børn med spændinger er lidt “for gode” til at holde hovedet, fordi de faktisk er spændt i nakken. De børn som har ondt i nakken kan også let opbygge spændinger, som trykker på de store nerver, der skal forsyne kroppen med ro, søvn og god fordøjelse de vil være urolige og sove dårligt. Nogle børn slås derfor også med luft i maven, forstoppelse og ondt (og meget gråd) som følge af spændingerne.

Et klassisk mønster for et barn med spændinger kan også være at sove 30 min af gangen. Efter én søvncyklus flytter barnet på sig, og det er ikke så behageligt. Derfor vågner barnet.

Det kan også være, at barnet kun vil eller meget bedre kan spise fra det ene bryst, fordi det gør ondt at kigge til den ene side men ikke den anden. Nogle børn sover dårligt på grund af  selve spændingen. Andre dårligt på grund af de mavegener de får på grund af spændingerne.

Hvad jeg selv kan gøre hvis min baby har spændinger

Du kan selv lave udstrækningsøvelser og gymnastik med din baby, dette kan være med til at forebygge og løsne spændinger i kroppen (må ikke gøre ondt, eller være ubehageligt).

Hvis du mistænker, at din baby har spændinger i kroppen, så er det en rigtig god idé at komme forbi en kropsbehandler, der har erfaring med små børn og få dit barn mærket igennem og eventuelt afspændt.

Andre artikler om søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse

Karen Storgaard Kildahl, jordemoder
Karen Storgaard Kildahl er jordemoder og har arbejdet som sådan siden 2012 og på Baby Instituttet siden 2019. Karen er "sove-jordemoder" og underviser forældre og babyer i "Søvn i Babysteps".