Søvncyklus

Ved hjælp at elektroder kan man optage signaler fra 3 forskellige områder; 1) hjernebølgeaktivitet 2) øjenbevægelser og 3) muskelaktivitet. Disse signaler samles under betegnelsen poly-somno-grafi (PSG) = udskrift (graf) af søvn (somno) gennem en række forskellige signaler (poly). Her har det vist sig, at mennesker ikke bare sover – de går gennem en cyklus af forskellig slags søvn. Faserne fik navn efter deres afgørende kendetegn, nemlig øjenaktiviteten; Ikke hurtige øjenbevægelser kaldet NREM-søvn (Non-rapid eye movement) og hurtige øjenbevægelser, kaldet REM-søvn (rapid eye movement).

Søvnen består af cyklusser

Hos en voksen varer en søvncyklus omkring 1,5 time fra start til slut. For en baby tager hver søvncyklus omkring 45-50 minutter. Så det er det, der er på spil, når din baby vågner efter omkring 45 minutter. En søvncyklus er slut.

nyfødt der sover som en baby

En søvncyklus er ikke en fast størrelse

Når vi taler om søvncyklusser, så er der en tendens til (for at lette forklaringen)at tale om en søvncyklus som en fast størrelse, hvor der kommer én type søvn, så en anden type og så en tredje type. Det gør der også, men det interessante er, at hver type søvn ikke varer lige lang tid i hver cyklus. Eksempelvis så er den første del af natten kendetegnet ved, at den dybe søvn er meget repræsenteret. Efterhånden som man bevæger sig over i den anden del af natten, så vil det meste at tiden være domineret af REM-søvnen, med kun lidt, hvis noget overhovedet, dyb NREM-søvn.

Det forklarer, hvorfor nogle babyer godt kan sove om natten, men har svært ved at fastholde søvnen i de tidlige morgentimer – og hvis man ikke gør andet, kommer til at stå alt for tidligt op. Det er vigtig at vide, at der ikke er nogen type søvn der er vigtigere end den anden. Det er med andre ord lige så vigtig for barnet at få den drømmesøvn, der ligger tidligt om morgenen med, som at få nok af den dybe søvn først på natten. Det vil sige ikke komme for sent i seng og heller ikke for tidligt op. Uanset hvilken søvn man går glip af, vil det føre til nedsat hjernefunktion. Ligesom at mængden af søvn man får, om man får nok af den, vil være af afgørende betydning.

De forskellige stadier i en søvncyklus

Hver cyklus er inddelt i 4 stadier, der vil gøre dig klogere på din babys søvn – og opvågninger. Du vil her få en kort gennemgang og kan læse mere om de forskellige stadier i en artikel for sig.

Den lette søvn er det første og andet stadig af søvnen. Her bliver din baby døsig og glider i det andet stadie ind i en let søvn. I stadie 1- 2 begynder musklerne i kroppen at blive afslappede. Din baby vil måske ligge og bevæge sig og sige lyde.

Det tredje stadie består af en dyb, tung søvn. Den dybe søvn, for en baby, varer kun omkring 10-12 minutter. Det er i dette stadie, at du kan flytte dit barn uden, at han eller hun vågner, og at du selv, hvis du oplever at blive vækket i dette stadie, er helt fortumlet og søvndrukken.

Det fjerde stadie er REM-søvnen eller drømmersøvnen. REM står for Rapid Eye Movement (at øjnene  bevæger sig). REM søvnen for en baby varer omkring 20 minutter. Det er her din baby drømmer. En lille baby befinder sig 50-60 % af søvnperioden i REM-søvnen, der er langt mere end en voksen.

Overgangen fra den ene søvncyklus til den næste

Efter REM-søvnen inden den næste cyklus sker der en lille opvågning, de fleste voksne slet ikke registrerer, men som ofte giver det mindre barn problemer.

Opvågningen er en overlevelsesstrategi, idet der laves en hurtig vurdering af, om det er sikkert at bevæge sig ind i den tunge søvn igen. Er verden som den plejer at være eller er der noget, jeg skal forholde mig til og tage mig af, inden den tunge søvn (hvor hjernen ”slår fra”). Som voksen oplever vi overgangen, når vi er er faldet i søvn et ”fremmed sted”. I så fald vil vi vågne op med et: ”Hov hvor er jeg, nååå jeg er faldet i søvn på sofaen.”

Din nyfødte baby vil måske konstatere, at der ingen lyde er fra mors hjerte, ingen lyde fra mors vejrtrækning, ingen blod der suser, ingen bevægelser, intet varmt vand i ansigtet mv. og tænke: ”Der er noget helt galt”, hvilket vil bringe din baby ud af søvnen. Ikke fordi at han eller hun er udhvilet, men fordi det virker utrygt at fortsætte med at sove, før der er sikkerhed for, at alt er som det skal være. Den samme konklusion kan en baby drage, der er faldet i søvn i bevægelser eller i sin mors eller fars arme og så er blevet lagt. Hjernen vil registrere forandringen og barnet vil vågne op, for at finde ud af om verden stadig er det samme trygge sted at være.

Overgangen er en effektivt overlevelsestaktik, tilbage fra dengang verden var et mere farligt sted. Den vil, hvis du ikke tager dine forholdsregler, kunne virke forstyrrende på dit barns søvn og give dig mange grå hår i hovedet og søvnløse nætter.

Søvnen fortsættes – eller ophører

Lykkes overgangen, så vil din baby gå over i en ny søvncyklus af omkring 45 minutter. Hvad der er meningen. Lykkes overgangen ikke for din baby – eller lykkes det ikke at hjælpe din baby videre i søvnen, vil din baby vågne op og søvnen være afsluttet (for denne gang).

Alt det er i spil, hver eneste gang din baby ligger og sover.

Andre artikler om søvn

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.