Søvn, stress og nervesystemet

Søvn og stress er nøje forbundet på den måde, at kroppen og hjernen stresser, når man får for lidt søvn. Og når man er stresset, så påvirker det ofte søvnen på den måde, at der bliver sværre at sove. På den måde skabes en negativ nedadgående spiral, med mangel på søvn og for meget stress.

For den der kan sove, er søvn en selvfølge, som vi ikke sætter pris på i det omfang, der er den værdig. Og først når vi ikke får den søvn, vi har brug for, så mærker vi, hvor vigtig søvnen er. Vi kender alle konsekvenserne af for lidt søvn – vi er simpelthen ikke den bedste side af os selv.

Søvn og nervesystemet

Under søvnen – især under den dybe søvn – udsender hjernen et beroligende signal blandet andet til det sympatiske nervesystem, om at det skal holde sig i ro. Det sympatiske nervesystem er det der står for kamp og flugt. Den dybe søvn forhindrer på den måde nervesystemet at “køre op”. Og sker altså natten igennem, i alt den tid vi befinder os i den dybe søvn.

Når vi lander på de tidligere morgentimer, så har kroppen fået stort set alt den dybe søvn, der hører den nat til – og skifter her over til let søvn og drømmesøvn – med en masse vigtige søvnspindler som krydderi. I de tidlige morgentimer forsvinder den beroligende taktstok, der forhindrer nervesystemet i at “køre op”, hvilket kan gøre det mere svært at bevare søvnen der, især for den der allerede i forvejen (inden søvnen) er fysisk, følelsesmæssigt eller mentalt “oppe at køre”.

For lidt søvn & nervesystemet

En bivirkning ved utilstrækkelig søvn er et overaktivt sympatisk nervesystem. I alt den tid hvor tilstanden af søvnmangel findes, og i nogen tid derefter, vil kroppen være låst fast i en “kæmp-eller-flugt” tilstand. Med en øget mængde stresshormoner til følge; kortisol, adrenalin og noradrenalin. Stesshormonerne vil gøre det endnu svære at sove. Stresshormonerne vil også føre til et øget stofskifte, der igen vil fører til en højere kropskernetemperatur, der ofte også vil gøre det sværrere at sove.

Den belastning der følger af vedvarende press fra et aktivt sympatisk nervesystem, vil komme til udtryk i alle mulige former for helbredsproblemer, langsomt hen over tid.

Opvågningscentret vil være mere aktivt

En anden bivirkning ved stress er, at opvågningscenteret vil være mere aktivt. Den øget mængde stress i kroppen vil gøre, at man er mere på, klar til at flygte eller kæmpe. Det vil også gøre søvnen mere let. Man vil være mindre tungtsovende, da hele systemet lidt er i udu, ikke er i balance. Man er helt søvndrukken, hvis man pludselig midt i søvnen skal vågne op, og kæmpe mod fjenden eller flygte.

Søvn afgifter og afstresser din baby.

En ikke stresset krop vil have ro over sig, musklerne vil kunne være afslappede (lav tonus) og bøjelige, og hvis det gælder en baby, vil han eller hun kunne smyge sig ind til din krop (modeling).

Et højt adrenalinspejl (store ophobninger af stresshormoner) vil give din baby en rastløs energi og musklerne vil have en høj tonus – være mere stive. Hos babyer ser man ofte at de sover (alt) for lidt, og er meget “på”. Det hele kan køre på dem. De er ofte gode til stå, men ikke gode til at bøje (eksempelvis at få tæerne i munden eller kravle). Undersøgelser viser, at mangel på søvn kan give ADHD eller give ADHD karaktertræk – og formentlig også omvendt, at ADHD kan give problemer med at få nok søvn.

Børn der sover for lidt, får et højt indhold af stresshormoner i kroppen, hvilket paradoksalt nok gør det sværere for barnet at falde i søvn og forblive i søvnen. Udefra vil det ofte ligne, at det er et barn, der ikke er træt eller har ikke brug for at sove. Men rent faktisk er det et barn, der kører på stresshormoner. Stresshormonerne gør, at man ikke selv oplever at være træt – det gælder også for børn.

Tænker du, at det er dit barn (og dit barn sover for lidt), så ved du nu at det er stresshormonerne, der slører din babys tegn på træthed og oplevelser af træthed – og dermed det reelle behov for søvn. Du har brug for at hjælpe dit barn til mere søvn – selvom dit barn ikke selv ved det.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.