HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Motorisk udvikling & søvn

Du kender det sikkert fra dig selv. Når du er træt, bliver din krop tit også træt og musklerne bliver “splattede”. Kroppen vil ligesom ikke rigtig være med til det, når du stiller krav til den, om eksempelvis at løbe en tur. På samme måde for din baby. For lidt søvn en enkelt nat, eller over tid, vil gøre kroppen slatten (træt). Man kan også opleve det modsatte, nemlig at barnet bliver mere stiv i det og det skyldes, at stresshormoner i kroppen lagrer sig. Barnets krop og hjerne bliver overgearet.

Barnet vil i begge tilfælde ikke orke nye udfordringer eller barnet vil ikke kunne lide de mere hårde fysiske udfordringer – som at ligge på maven, vende sig fra mave til ryg, kravle, stå, gå langt etc. Netop følelsen af at have energien, fysisk styrke og udholdenhed er super vigtige elementer i den motoriske udvikling. De påvirkes allesammen negativt, når man sover for lidt.

Mangel på søvn og den motorisk udvikling

Søvn er godt for den motoriske udvikling, fordi;

  • Søvn giver energi
  • Søvn giver styrke til kroppens muskler og øger udholdenhed
  • Søvn giver lyst til at lære nyt og udfordre sig selv – og prøve en gang til.
  • Søvn er altafgørende for ens fysisk præstationer, mere søvn giver bedre præstationsevner. Sover man ikke nok – og godt nok – vil hverken hjernen eller muskler være i stand til at fungere optimalt, og man er derfor også langt fra at kunne præstere optimalt.
  • Under søvnen genopbygges kroppen, så den er klar til nye aktiviteter eller en ny dag.
  • Også konditionen er afhængig af, at musklerne genopbygger sig selv under søvnen.

Man mener, at søvn efter en “top-præstation” accelererer den fysiske restitution, stimulerer muskelgenopbygningen og hjælper med at genoprette cellernes energiniveau.

Mangel på søvn vil påvirke både lysten til fysisk aktivitet og den motoriske udvikling. Det kan nok være, at dit barn vil nå sine milepæle “til tiden” (gælder ikke alle trætte babyer), men tænk engang hvad det kunne være blevet til med mere søvn!

For lidt søvn vil give;

  • Manglende energi og lyst til fysisk (krævende) aktiviteter.
  • Slatne muskler, som barnet ikke kan få til at “lystre” – og mangel på udholdenhed.
  • Barnet kan også i stedet bliver mere stiv i kroppen og ikke rigtig evne at slappe af.
  • Manglende lyst til at lære nyt.
  • Ringere præstationsevne.

De fleste voksne og børn, der sover for lidt, kan ikke selv vurdere, hvordan det påvirker dem (og ser derfor ofte ikke noget problem i det). Måske fordi de aldrig har oplevet andet – eller fordi de ikke kan huske, hvordan det er at sove nok (være helt friske).

Den motoriske udvikling fortsætter under søvnen

I forhold til den motoriske udvikling har man set, at hjernen under søvnen fortsætter med at forbedre de færdigheder, der blev øvet op til søvnen. Med en 20 % forøgelse i hastighed og 35 % forbedring i præcision efter søvnen. Det man så efter søvnen var, at hjernen havde hjulpet med at automatisere de motoriske færdigheder. Færdighederne var blevet mere instinktive, forsøgspersonerne var med andre ord blevet bedre end før, de lagde sig til at sove. Det positive boost for de motoriske færdigheder fandt sted, uanset om det der var lært op til søvnen var en kort eller lang motorisk sekvens.

Den fortsatte indlæring skete dog kun, HVIS man sov, og altså ikke hvis man efterfølgende var vågen. Det gamle ordsprog “øvelse gør mester” passer altså ikke helt. Det er øvelse efterfulgt af søvn, der fører til mesterlige præstationer.

Morgensøvnen er særlig vigtig

Det man også ved er, at den forøgede hastighed og præcision var direkte forbundet med nok søvn. Nemlig med den søvn deltagerne, der alle var voksne, fik sidst på natten. Det viste sig at være antallet af søvnspindlere i de to timer ud på morgenen, der var forbundet med det motoriske hukommelsesboost, der havde fundet sted under søvnen.

Det i sig selv er en RIGTIG god grund til IKKE at lade din baby stå alt for tidligt op. Gør din baby dét, vil resultatet nemlig være, at dit barn går glip af et væld af de sene vigtige morgensøvnspindlere.

Fysisk træning giver bedre søvn

Generelt er det sådan, at fysisk træning får én til både at falde hurtigere i søvn og sove bedre. Musklerne går ind i en hvilefase, når man har brugt dem, og det hjælper hele kroppen til at slappe af, når man skal sove.

Det gælder dog ikke hvis hjernen er for speedet af den fysisk træning, da det så vil have den helt modsatte effekt. Fysisk udfoldelse er godt men for de fleste babyer ikke helt op til søvnen.

Mangel på søvn øger stresshormonerne

En anden ting, der kan påvirke den motoriske udvikling, er stresshormoner. En baby der får for lidt søvn, der ikke er splattet i muskelspændstigheden vil ofte være det modsatte, nemlig stiv. Det kommer af stresshormonerne, der gør barnet “klar til kamp eller flugt”. De babyer vil ofte være stive i kroppen, elske at stå, og synes at der hele tiden skal ske noget, men mangle roen, koncentrationen og fordybelsen.

Stress er selvsagt dårligt for en baby, ud over at den hæmmer den potentielle motoriske udvikling. Stresshormonerne udvaskes ved at sove. Med nok søvn vil barnet “nulstilles”.

Hvad du selv kan gøre for din baby søvn

Motorisk udvikling består både af at kunne noget nyt, men lige så meget at kunne det man kan bedre, at opnå en højere færdighed i det og/eller mere sikkerhed. Begge dele er vigtige for den motoriske udvikling. Begge dele påvirkes af manglende søvn.

Motorisk udvikling fremmes altså af søvn. Den motoriske udvikling er vigtig og danner også grundlaget for den senere udvikling. Herunder skolefærdigheder. Det er derfor rigtig godt grund til at skabe de bedste betingelser for netop den motoriske udvikling. Det er nemt for det barn der har relativt nemt ved at falde i søvn og sove til udhvilethed at sikre at det barn får søvn nok. Men hvis barnet er udfordret på søvnen, kan det være en udfordring at komme i mål med søvn og nok af den, og dermed også med ønsket om at skabe de bedste betingelser for ens barnet motoriske udvikling.

Ønsker du hjælp til din babys søvn;

Søvn i Babysteps er en kærlig og omsorgsfuld måde til mere søvn. Både i dag og i morgen, men så søvnen kan fastholdes fremover – også ved næste uviklingsspring, tænder og hvad der ellers er i vente forude, der kan udfordre søvnen.

Du kan også

Andre artikler om babys-søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!