fbpx

Soveskræk / bange for at sove

Der findes en tilstand, jeg ikke rigtig har set særlig godt beskrevet (og derfor heller ikke har et navn til). Den tilstand er i vores Baby Instituttet univers kommet til at hedde soveskræk. Soveskræk er svarende til flyskræk eller det at være bange for edderkopper (araknofobi). Soveskræk er, når barnet er bange for at sove. Det kommer til udtryk blandt andet ved at barnet virker bange for at sove falde i søvn.

Soveskræk er ikke det samme som night terror (soveangst), der dækker en tilstand hvor barnet vågner op om natten og er helt skrækslagen, men de to ting kan godt være forbundet. Soveskræk kan nemlig godt gøre, at barnet vågner op flere gange om natten og ligesom “græder videre” i sin “nej jeg vil ikke sove tilstand”. Man kan også alene have soveskræk på vej ind i søvnen (uden opvågninger).

Tegn på soveskræk

Tegn eller symptomer på soveskræk er;

  • Ikke at ville falde i søvn, glide ind i søvnen. Vågner op hver gang barnet er næsten lige ved at falde i søvn (på vej ind i den dybe søvn), med et skrig eller med gråd.
  • Græder højt og utrøsteligt, især når barnet opdager, at han eller hun snart vil falde i søvn. Kan også vågne op flere gange efter at være faldet i søvn, og starte forfra med at græde og skal så falde i søvn igen.
  • Har med alderen stadig brug for meget afledning (vuggen, bevægelse, måske også have brystet i munden mv), for at kunne lave overgangen ind i søvnen.

soveskræk? baby vil ikke sove og står op i sin seng.

Man skal være opmærksom på, at alle ovenstående punkter også kan være udløst af andre forhold. Eksempelvis kan det lille barn være sultent (tage for lidt på i vægt). Så man skal være sikker på, at barnet følger sin vægtkurve, og det ikke er for lidt mad der er årsagen til gråden, og den manglende lyst til at gå ind i søvnen.

Andre ting man også ofte ser:

  • Barnet vågner pludseligt op af søvnen i panik – græder højt og inderligt
  • Barnet vil ikke have sut, sidde i bæresele, sidde i autostol og alle andre ting man kan komme til at falde i søvn af.

Hvorfor får en baby soveskræk?

Langt de fleste får ikke soveskræk af en bestemt grund, vi mener at det nærmere skyldes et urinstinkt, der aktiveres. På samme måde som man kan være panisk bange for edderkopper, så kan barnet være panisk bange for at “gå ind i søvnen”. Man kan kun gisne om hvorfor, men det virker til at barnet kan mærke, når hjernen går fra de vågne hjernebølger til den type hjernebølger der er i den dybe søvn. Den dybe søvns hjernebølger er meget lig dem vi har, når vi er i koma, uden at det dog er det, der er i spil. Hjernen går, når vi falder i søvn, fra omkring 60-80 svingninger i minuttet til i den dybe søvn der har 4-8 svingninger i minuttet.

Hvordan barnet oplever det, er svært at sige, men nogle babyer opfører sig som om, at de ser døden i øjnene. Man er i hvert ikke i tvivl om, at det ikke er nogen rar ting eller noget barnet på nogen måder tager let på. Tværtimod, så opfører barnet sig som om det gælder liv og død at holde sig vågen. Eller kæmper imod det ved at skrige et utal af gange på vej ind i søvnen i stedet for at “bare” at glide ind i søvnen (se senere).

soveskræk hos nyfødt eller bare sult?

En anden gisning omkring hvad barnet oplever er, at barnet ikke kan lide at gå fra at være i en eller anden form for “kontrol”, til at være fuldstændig ude af kontrol – forsvarsløs, som man er i den dybe søvn, når hjernen slår fra. Det opleves så ubehageligt for barnet, der vil kæmpe med næb og klør for at lige netop det ikke kommer til at ske – hver gang (de opdager det).

Det skal siges, at alle børn der er i søvnmangel med ret stor sikkerhed også vil opbygge en voldsom modstand mod at falde i søvn, og let poppe ud af søvnen og også ofte græde når det sker. Det skyldes en ophobning af stresshormoner, der kommer af at sove mindre, end der er behov for. De er “på” og vil undgå at blive “koblet af”.

Oplevelser og tilstande, der kan udløse soveskræk

Soveskræk kan være udløst af en eller flere bestemte ting. Vi har oplevet soveskræk udløst hos et lille barn, der under søvnen ved et uheld fik en stor skylle is-koldt vand ned over sig. Men de fleste der får soveskræk af enkeltstående oplevelser vil være babyer, der har været indlagt eller der har været lagt i bedøvelse (og er blevet opereret).

En mere hyppig udløsende årsag er refluks, der kan gøre at barnet når han eller hun glider ind i den dybe søvn, får tilbageløb af maveindholdet op i spiserøret. Det vil være svært ubehageligt for barnet pludselig næsten i den dybe søvn at have væske i munden, der måske tilmed gør ondt fordi det er surt fra mavesyren i mavesækken. I søvn-sammenhæng kan det udløse soveskræk, alene fordi barnet ved, at det vil ske, når han eller hun glider ind i den dybe søvn. Jeg tror også, at nogle af de børn på et eller andet tidspunkt kan have fået en slem forskrækkelse og troet, at de ville blive kvalt i det, der kom op. Altså ved pludselig at have væske i munden og halsen under søvnen, og at det kan udløse soveskræk.

En anden hyppig årsag er ørebørn, der har gjort sig erfaringer med at de får voldsomt ondt (i ørerne), når de sover og derfor går i panik alene ved at blive lagt.

Men som sagt så kan soveskræk også være en aktivering af et ur-instinkt på samme måde som skræk for mørke, edderkommer. Der behøver med andre ord ikke at være en grund eller noget rationelt bag.

Hvornår går soveskræk væk

Nogle babyer oplever, når de har sovet mange gange nok, at søvnen ikke er farlig. De bliver langsomt bedre og vokser selv fra soveskrækken.

Det mere normale – det er i hvert fald det billede vi ser – er at der skal gøres noget aktivt for at vænne barnet fra oplevelsen af, at søvnen er farlig, til en helt anden positiv opfattelse af søvnen. Det skal her siges, at det der er normalt for os, ikke nødvendigvis er det der er normalt for de fleste babyer. Vi har jo langt flere af de børn, der tumler med soveskræk i hænderne, end de der “bare” har lært det hen af vejen at det at sove er rigtig dejligt.

Når barnet er blevet større betyder det også, at barnet kan stritte mere imod og også holde modstanden mod søvnen i længere tid, end da han eller hun var lille. Derfor virker tilstanden oftere til at forværres i hvert fald forværres søvnen.

Med soveskræk er man er oppe mod barnets urinstinkter. Heldigvis så er det IKKE farligt at sove, i hvert fald ikke når man er et dansk baby, der bliver lagt til at sove. Der kommer ikke nogen sabeltiger og tager en, og der sker ingen naturkatastrofer eller lignende mens man sover. Det er vores erfaring at selv børn med soveskræk kan komme til at kunne lide at sove. De kan i hvert fald komme dertil, at de kan gå ind i søvnen uden skrig og skrål, men i ro og fred og endda med et tilfreds smil om munden. Men der skal ofte arbejdes aktivt for det.

Hvad du selv kan gøre for din baby med soveskræk

Det at lære ens barn at søvn er både dejligt og godt, vil selvsagt blive en sværere opgave, hvis man har en baby der har soveskræk, end et barn med et mere afslappet forhold til søvn, men endnu mere vigtigt. Det er svært at have det sådan med søvn – især når man er baby og skal sove mange gange på en dag,

Soveskræk skal, hvis det ikke “bare går væk relativt hurtigt”, overvindes. Det er synd for en baby at have soveskræk og også at få for lidt søvn (hvad babyer med soveskræk ofte gør). Hvis dit barn reagerer lige skrækslagent eller vredt mod at skulle sove, som han eller hun var  i går og for en uge siden og for en måned siden, så virker det du gør lige nu for din baby, ikke i forhold til at overkomme soveskrækken (mere generelt). Det er selvfølgelig helt uundværligt, da din baby jo for sovet og sikkert ellers overhovedet ikke vil få noget søvn.

Soveskræk kan overvindes, hvis du gerne vil have hjælp til hvordan du lærer din baby at gå ind i søvnen og også overvinde soveskræk, så er det vores spidskompetence! Det vil være vores sove-jordemoder Karen der vil guide dig og din baby på jeres vej til mere søvn. Det kan gøres på vores Søvn i Babysteps hold eller individuelt forløb.

Andre artikler om babys-søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.