Soveskræk / min baby er bange for at sove

Der findes en tilstand, jeg ikke rigtig har set særlig godt beskrevet (og derfor heller ikke har et navn til). Den tilstand er i vores Baby Institutet univers kommet til at hedde soveskræk. Soveskræk er svarende til flyskræk eller det at være bange for edderkopper (araknofobi). Soveskræk er, når barnet er bange for at sove. Det kommer til udtryk blandt andet ved at barnet er svært bange for at falde i søvn og/eller har meget modstand mod at sove.

Soveskræk er ikke det samme som nightterror (natteskræk), der dækker en tilstand hvor barnet vågner op om natten og er helt skrækslagen, men de to ting kan godt være forbundet. Soveskræk kan nemlig godt gøre, at barnet vågner op flere gange om natten og ligesom “græder videre” i sin “nej jeg vil ikke” tilstand. Men man kan også have enten kun soveskræk på vej ind i søvnen, og uden natte opvågninger. Eller have det fint med at falde i søvn, men vågne op med nightterror. Ingen af dem er rare – hverken for barnet eller forældrene.

Hvorfor får en baby soveskræk?

Langt de fleste får ikke soveskræk af en bestemt grund, jeg vil mene at det nærmere skyldes et urinstinkt, der aktiveres. På samme måde som man kan være panisk bange for edderkopper, så kan barnet være panisk bange for at falde i søvn. Man kan kun gisne om hvorfor, men det virker til at barnet kan mærke, når hjernen går fra de vågne hjernebølger til den type hjernebølger der er i den dybe søvn. Den dybe søvns hjernebølger er meget lig dem vi har, når vi er i koma, uden at det dog er det, der er i spil. Hjernen går, når vi falder i søvn, fra omkring 60-80 svingninger i minuttet til i den dybe søvn at have 4-8 svingninger i minuttet.

Hvordan barnet oplever det, er svært at sige, men nogle babyer opfører sig som om, at det ser døden i øjenene. Man er i hvert ikke i tvivl om, at det ikke er nogen rar ting eller noget barnet på nogen måder tager let på – tværtimod, så opfører barnet sig som om det gælder liv og død at holde sig vågen. Eller kæmper imod et utal af gange på sin vej ind i søvnen.

soveskræk hos nyfødt eller bare sult?

En anden gisning omkring hvad barnet oplever er, at barnet ikke kan lide at gå fra at være i en eller anden form for “kontrol”, til at være fuldstændig forsvarsløs, som man er i den dybe søvn, når hjernen slår fra. Det opleves så ubehageligt for barnet, der vil kæmpe med næb og klør for at lige netop det ikke kommer til at ske.

Det skal siges, at alle børn der er i søvnmangel med ret stor sikkerhed også vil opbygge en voldsom modstand mod at falde i søvn, og let poppe ud af søvnen og også ofte græde når det sker. Det skyldes en ophobning af stresshormoner, der kommer af at sove mindre, end der er behov for.

Oplevelser og tilstande, der kan udløse soveskræk

Soveskræk kan være udløst af en eller flere bestemte ting. Jeg har en enkelt gang oplevet et barn komme til mig med soveskræk, der under søvnen havde oplevet at have fået en stor skylle af koldt vand ned over sig. Men de fleste der får soveskræk af enkeltstående oplevelser vil være babyer, der har været indlagt eller der har været lagt i bedøvelse (og er blevet opereret).

En mere hyppig udløsende årsag vil være refluks, der kan gøre at barnet når han eller hun glider ind i den dybe søvn, får et udløst refleks (tilbageløb af maveindholdet op i spiserøret). Det vil være svært ubehageligt for barnet, men i søvn sammenhæng kan det udløse soveskræk, fordi barnet ved, at det vil ske, når han eller hun glider ind i den dybe søvn. Jeg tror også, at nogle af de børn på et eller andet tidspunkt kan have fået en slem forskrækkelse og troet, at de ville blive kvalt i det, der kom op. Altså ved pludselig at have væske i munden og halsen mens de sov, og at det har udløst soveskrækken.

En anden hyppig årsag er ørebørn, der har gjort sig erfaringer med at de får voldsomt ondt (i ørene), når de sover og derfor går i panik ofte alene ved at blive lagt i sengen.

Tegn på soveskræk

Tegn eller symptomer på soveskræk er;

  • Ikke at ville falde i søvn, glide ind i søvnen. Vågner op hver gang barnet er næsten lige ved at falde i søvn, på vej ind i den dybe søvn, med et skrig eller med gråd.
  • Græder højt og utrøsteligt, især når barnet opdager, at han eller hun snart vil falde i søvn. Kan også vågne op flere gange efter at være faldet i søvn, og starte forfra med at græde også skulle falde i søvn igen.
  • Har med alderen stadig brug for meget afledning (vuggen, bevægelse, måske også have brystet i munden mv), for at kunne lave overgangen ind i søvnen.

Man skal være opmærksom på, at alle ovenstående punkter også kan være udløst af andre forhold. Eksempelvis kan det lille barn være sultent (tage for lidt på i vægt). Så man skal være sikker på, at barnet følger sin vægtkurve, og det ikke er for lidt mad der er årsagen til gråden, og den manglende lyst til at gå ind i søvnen. Barnet kan som sagt også have ondt i ørerne eller refluks eller noget helt tredje.

soveskræk? baby vil ikke sove og står op i sin seng.

Andre ting man også ofte ser:

  • Barnet vågner pludseligt op af søvnen i panik – græder højt og inderligt
  • Barnet vil ikke have sut, sidde i bæresele, sidde i autostol og alle andre ting man kan komme til at falde i søvn af.

Hvornår går soveskræk væk

Nogle baby´er forstår, når de har sovet mange gange nok, at der ikke sker dem noget mens de sover. De bliver langsomt bedre og vokser selv fra soveskrækken.

Det mere normale – det er i hvert fald det billede vi har – er at der skal gøres noget aktivt for at vende barnet fra oplevelsen af, at søvnen er farlig, til en helt anden positiv opfattelse af søvnen. Det skal her siges, at det der er normalt for os, ikke nødvendigvis er det der er normalt for de fleste babyer. Vi har jo langt flere af de børn, der fortsat tumler med soveskræk i hænderne, end de der lærer det hen af vejen.

Hvis dit barn reagerer lige skrækslagent eller vredt mod at skulle sove, som han eller hun gjorde i går og for en uge siden og for en måned siden, så kan du være ret sikker på, at det du gør lige nu for din baby, ikke virker i forhold til at overkomme soveskrækken (mere generelt). Det er selvfølgelig helt uundværligt, da din baby jo ellers overhovedet ikke vil få noget søvn.

Når barnet er blevet større betyder det også, at barnet kan stritte mere imod og også holde modstanden mod søvnen i længere tid, end da han eller hun var lille. Derfor virker tilstanden oftere til at forværres. Soveskræk skal, hvis det ikke “bare” går væk, overvindes. Det er synd for en baby at have soveskræk, men selv børn med soveskræk kan komme til at kunne lide at sove. De kan i hvert fald komme dertil, at de kan gå ind i søvnen uden skrig og skrål, men i ro og fred og enddog med et tilfreds smil om munden.

Soveskræk kan gøre, at i har brug for ekstra hjælp

Har din baby soveskræk eller det der ligner, så vil I have brug for alt den hjælp I kan finde. Det kan være familie og venner, der kan kan hjælp jer og tage over engang imellem men oftere hjælpe til med det praktiske.

Det at lære ens barn at søvn er både dejligt og godt, vil selvsagt blive en sværere opgave, hvis man har en baby der har soveskræk eller opfører sig sådan, end et barn med et mere afslappet forhold til søvn.  Med soveskræk er man er oppe mod urinstinkter. Heldigvis så er det IKKE farligt at sove, i hvert fald ikke når man er et dansk baby, der bliver lagt til at sove. Der kommer ikke nogen sabeltiger og tager en, og der sker ingen naturkatastrofer eller lignende mens man sover. Derfor kan disse urinstinkter også “afskaffes”, men det kan sagtens være, at du og din baby har brug for noget viden, vejledning og redskaber at komme dertil. Det er lige netop vores spidskompetence!

Tænker du, at din baby har soveskræk, hvorfor så ikke ringe til vores sove-jordemoder Karen og få en snak med hende om, hvad vi kan gøre for din baby – og dig. For det er virkelig hårdt – og der er så meget for jer at vinde ved at komme over på den anden side. Hvis du gerne vil ringes om af Karen, så skriv en SMS til 22771070 med teksten “måske det er soveskræk” og så ringer Karen dig op, når hun ikke lige står med en baby i armene.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.