Sover din baby nok, hvor meget skal en baby sove?

Søvn er vigtigt for din babys hjerne, din babys udvikling og jeres samvær. Derfor er søvnen noget der med god grund bekymrer de fleste forældre. Faktisk er babys søvn det, der volder de største bekymringer efter, at amningen er etableret (eller opgivet), fordi mange babyer ikke umiddelbart sover særlig godt.

Hvor meget skal en baby sove?

En babys gennemsnitlige søvnbehov er af søvnforskere anslået til:

Alder Dag antal lure Søvn i alt
 Nyfødt  3 16-17
 3 måneder 3 15
 6 måneder 3 14
 9 måneder  2 13-14
1 år 1-2 13-14
1 1/2 år 1 13-14
2 år 1 13

 

I og med der er tale om et gennemsnit vil nogle babyer selvsagt sove lidt mindre og andre sove lidt mere. Søvnforskere mener at en time mindre end gennemsnittet vil være grænsen for om barnet sover for lidt. Det er i hvert fald ofte ikke lang derfra. Så hvis dit barn sover meget mindre end gennemsnittet så betyder det altså ikke at dit barn ikke har brug for mere søvn, men alene at det ikke har været muligt eller blevet gjort muligt for dit barn at sove mere. Det kan skyldes noget fysisk barnet har brug for hjælp til og/eller dit barn skal lære at finde ind i søvnen eller lære at blive i søvnen længe nok.

Hvis et 6 måneder gammelt barn kun sover 10 timer svarer det til en reduktion at sove omkring 30%. Det vil som voksen svare til, hvis du selv har brug for 8 timers søvn kun sover 5,5 timer. Så når du har har det træls efter en alt for kort nat, så tænkt på hvordan et lille barn må have det.

Hvordan kan jeg vide om min baby sover nok?

Det vigtigste parameter, på om din baby sover nok, er om din baby er frisk og veloplagt, når din baby er vågen. Altså ud over mængden af søvn din baby får, der er det vigtigste parameter.

 • Er din baby frisk?
 • Er din baby motiveret og viser interesse i kontakt?
 • Er din baby fysisk aktiv og fyldt med gå på mod?

Kan du svare ja til de 3 ovenstående spørgsmål, er der stor sandsynlighed for, at din baby får søvn nok. Hvis din baby altså også ligger nogenlunde på den mængde søvn, der gælder for et barn i din babys alder.

baby sover nok!

Hvordan ved jeg, at min baby IKKE sover nok?

En eller flere af nedenstående faktorer vil ofte være et parameter på, at din baby IKKE får søvn nok.

 • Min baby er ofte grædende og utilfreds, når han eller hun er vågen
 • Min baby har brug for at være meget på armen eller blive vugget/ rokket for at have en god vågentid.
 • Min baby vil ikke sove – kæmper for at undgå søvnen (vil evt. ikke lave ”søvndyssende aktiviteter” som at bruge sut, sidde i autostol, m.m)
 • Min baby er stiv i kroppen – god til at stå men ikke god til at trille fra mave til ryg, fange sine tæer, kravle, sidde og andre krumme bøjninger.
 • Min baby er træt i kroppen.
 • Min baby skal have hjælp til at kunne blive i søvnen (være i bevægelse, ligge på mig m.m)
 • Min baby vågner ofte med gråd.
 • Min baby er overfrisk – det er kun mig, der tænker at min baby er træt, alle andre synes ikke at kunne se det.
 • Min baby er meget aktiv i en sådan grad, at jeg ofte frygter, at min baby måske har ADHD.
 • Min baby når IKKE sine milepæle, eller når dem senere end normalt.

Kan du se din baby i noget af ovenstående, er der god mening i at spørge dig selv, om din baby sover nok eller hjælpe din baby til at sove mere.

Hvis din baby sover for lidt eller har svart ved det, så kan du læse om vores Søvn i Babysteps, der lærer babyer helt op til et år god søvn.

Andre artikler om søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.