KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Hvor meget skal en baby sove? / Sover min baby nok?

Søvn er vigtigt for din babys hjerne, din babys udvikling og jeres samvær. Derfor er søvnen noget der med god grund bekymrer de fleste forældre. Faktisk er babys søvn det, der volder de største bekymringer efter, at amningen er etableret (eller opgivet), fordi mange babyer ikke sover særlig godt (de vågner let, sover ikke længe nok til at være udhvilet og måske heller ikke nok).

Hvor meget skal en baby sove?

En babys gennemsnitlige søvnbehov er af søvnforskere anslået til:

Alder Dag antal lure Søvn i alt
 Nyfødt  3 16-17
 3 måneder 4-5 15
 6 måneder 3 14
 9 måneder  2 13-14
1 år 1-2 13-14
1 1/2 år 1 13-14
2 år 1 13

 

I og med der er tale om et gennemsnit vil nogle babyer selvsagt sove lidt mindre og andre sover lidt mere. Søvnforskere mener at en time mindre end gennemsnittet vil være grænsen for at barnet sover for lidt. Hvis et 6 måneder gammelt barn kun sover 10 timer svarer det til en reduktion af søvnen på omkring 30%. Det vil hos en voksen svarer til et behov for 8 timers søvn, men at man kun sover 5,5 timer. Hvilket vil være alt for lidt

Hvis et barn sover meget mindre end gennemsnittet betyder det ikke at barnet ikke har brug for mere søvn, men alene at det ikke har været muligt for barnet eller gjort muligt for barnet at sove mere. Det kan skyldes noget fysisk barnet har brug for hjælp til og/eller at barnet skal lære at give slip og falde i søvn eller lære at blive i søvnen længere – fastholde søvnen.

Hvordan kan jeg vide om min baby sover nok?

Det vigtigste parameter, for om din baby sover nok, ud over at mængden af søvn, din baby får (antal timers søvn) er passende, er om din baby er frisk og veloplagt, når din baby er vågen. Altså “min baby er frisk og kan overskue udfordringer og livet”.

 • Min baby er motiveret og viser interesse i kontakt
 • Min baby er fysisk aktiv og fyldt med gå på mod
 • Min baby har god vågentid – også sidst på dagen

Kan du svare ja til ovenstående, er der stor sandsynlighed for, at din baby får søvn nok. Selvom din baby måske ligger lidt under søvnbehovet for sin alder.

baby sover nok!

Hvordan ved jeg, at min baby IKKE sover nok?

En eller flere af nedenstående faktorer vil ofte være et parameter på, at din baby IKKE får søvn nok.

 • Min baby er ofte grædende og utilfreds, når han eller hun er vågen
 • Min baby har brug for at være meget på armen eller blive vugget/rokket/underholdt for at have en god vågentid.
 • Min baby vil ikke sove – kæmper for at undgå søvnen (vil eventuelt ikke lave ”søvndyssende aktiviteter” som at bruge sut, sidde i autostol, m.m)
 • Min baby er stiv i kroppen – god til at stå, men ikke så god til at trille fra mave til ryg, fange sine tæer, kravle, sidde og andre krumme bøjninger.
 • Min baby er træt i kroppen (bruger ikke de store muskelgrupper, er mest til stille aktiviteter og finmotorik). Og når måske IKKE sine milepæle, eller når dem senere end normalt.
 • Min baby skal have hjælp til at kunne blive i søvnen (være i bevægelse, ligge på mig m.m)
 • Min baby vågner ofte med gråd.
 • Min baby er overfrisk – det er kun mig, der tænker at min baby er træt, alle andre syntes ikke at kunne se det.
 • Min baby er meget aktiv i en sådan grad, at jeg ofte frygter, at min baby måske har ADHD.

Hvad kan jeg selv gøre for min babys søvn?

Kan du se din baby i noget af ovenstående, er der god mening i at spørge dig selv, om din baby sover nok. Prøv at lave et soveskema for nogle dage og se hvordan det står til med søvnen hjemme hos jer.

Sover din baby for lidt, skal din baby selvfølgelig have hjælp til at få mere søvn, så din baby kan høste alle de fordele søvnen giver. Ligesom at man ved at søvnmangel gør en masse dårlige ting for mennesker, både fysisk, psykisk og mentalt. Du og din baby er altså på en opgave, der skal lykkes.

Hvis det er noget fysisk, din baby bakser med, er det godt at forsøge at øge tilpasheden i kroppen, da det vil gøre det lettere at sove.

Hvis du gerne vil gå vejen sammen med nogen, der har erfaring og hjælper babyer til mere søvn og gode sovevaner, er vores Søvn i Babysteps forløb for dig. Det er en kærlig og omsorgsfuld vej til at lære babyer søvnens kunst; at falde i søvn og blive i søvnen og sove længe nok – også om morgenen.

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!