fbpx
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Hvor meget skal en baby sove? / Sover min baby nok?

Søvn er vigtigt for din babys hjerne, din babys udvikling og jeres samvær. Derfor er søvnen noget der med god grund bekymrer de fleste forældre. Faktisk er babys søvn det, der volder de største bekymringer efter, at amningen er etableret (eller opgivet), fordi mange babyer ikke umiddelbart sover særlig godt.

Hvor meget skal en baby sove?

En babys gennemsnitlige søvnbehov er af søvnforskere anslået til:

Alder Dag antal lure Søvn i alt
 Nyfødt  3 16-17
 3 måneder 4-5 15
 6 måneder 3 14
 9 måneder  2 13-14
1 år 1-2 13-14
1 1/2 år 1 13-14
2 år 1 13

 

I og med der er tale om et gennemsnit vil nogle babyer selvsagt sove lidt mindre og andre sove lidt mere. Søvnforskere mener at en time mindre end gennemsnittet vil være grænsen for om barnet sover for lidt. Hvis et 6 måneder gammelt barn kun sover 10 timer svarer det til en reduktion at søvnen på omkring 30%. Det vil hos en voksen svare til et behov for 8 timers søvn, men at man kun sover 5,5 timer.

Hvis dit barn sover meget mindre end gennemsnittet så betyder det altså ikke at dit barn ikke har brug for mere søvn, men alene at det ikke har været muligt eller blevet gjort muligt for dit barn at sove mere. Det kan skyldes noget fysisk barnet har brug for hjælp til og/eller dit barn skal lære at finde ind i søvnen eller lære at blive i søvnen længe nok.

Hvordan kan jeg vide om min baby sover nok?

Det vigtigste parameter, for om din baby sover nok, er om din baby er frisk og veloplagt, når din baby er vågen. Altså ud over mængden af søvn din baby får (antal timers søvn), der er det vigtigste parameter.

 • Min baby er frisk?
 • Min baby er motiveret og viser interesse i kontakt?
 • Min baby er fysisk aktiv og fyldt med gå på mod?

Kan du svare ja til de 3 ovenstående spørgsmål, er der stor sandsynlighed for, at din baby får søvn nok. Hvis din baby altså også ligger nogenlunde på den mængde søvn, der gælder for et barn på din babys alder.

baby sover nok!

Hvordan ved jeg, at min baby IKKE sover nok?

En eller flere af nedenstående faktorer vil ofte være et parameter på, at din baby IKKE får søvn nok.

 • Min baby er ofte grædende og utilfreds, når han eller hun er vågen
 • Min baby har brug for at være meget på armen eller blive vugget/ rokket for at have en god vågentid.
 • Min baby vil ikke sove – kæmper for at undgå søvnen (vil evt. ikke lave ”søvndyssende aktiviteter” som at bruge sut, sidde i autostol, m.m)
 • Min baby er stiv i kroppen – god til at stå men ikke god til at trille fra mave til ryg, fange sine tæer, kravle, sidde og andre krumme bøjninger.
 • Min baby er træt I kroppen (bruger ikke der store muskelgrupper, er mest til tale om finmotorik).
 • Min baby skal have hjælp til at kunne blive i søvnen (være i bevægelse, ligge på mig m.m)
 • Min baby vågner ofte med gråd.
 • Min baby er overfrisk – det er kun mig, der tænker at min baby er træt, alle andre synes ikke at kunne se det.
 • Min baby er meget aktiv i en sådan grad, at jeg ofte frygter, at min baby måske har ADHD.
 • Min baby når IKKE sine milepæle, eller når dem senere end normalt.

Hvad jeg selv kan gøre for min babys søvn?

 • På instagram profilen @sund_soevn giver vores SIB-søvnvejledere en masse gratis råd til dig og din baby.

Kan du se din baby i noget af ovenstående, er der god mening i at spørge dig selv, om din baby sover nok. Prøv at lave et døgnskema for nogle dage og se hvordan det står til med søvnen hjemme hos jer.

Sover din baby for lidt, så skal din baby selvfølgelig have hjælp til mere søvn, så din baby får den glæde søvn giver til alle celler i kroppen (herunder hjernecellerne). Modsat så ved man at søvnmangel gør en masse dårlige ting for os mennesker, både fysisk, psykisk og mentalt. Du og din baby er altså på en opgave, der skal lykkes.

Hvis det er noget fysisk din baby bakser med, er det godt af følge den vej. Din baby skal stadig sove, da søvn jo selvfølgelig er lige så vigtig for din baby, som for alle andre babyer.

Hvis du gerne vil gå vejen sammen med nogen, der ved hvordan man hjælper babyer til mere søvn og gode sovevaner, så er der ikke noget vores SIB-søvnvejledere hellere vil – og de er også rigtig god til det. Vores Søvn i Babysteps forløb er lige noget for dig, det er en kærlig og omsorgsfuld vej til at lære babyer søvnens kunst; at falde i søvn og blive i søvnen og sove nok.

Andre artikler om babys-søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse