Søvn gør et utal af gode ting for os. Adskillige af kroppens og især hjernens funktioner genopbygges under og er afhængige af søvn. Søvn er vigtigt for at hjernen kan fungere, for kroppen og for vores følelsesliv. En vigtig årsag til at sove er at hjernen har brug for at lukke af for ydre påvirkninger og bearbejde og lagre den viden vi har fået mens vi var vågne. Søvn gør os desuden bedre i stand til at koncentrere os, at huske, at forstå ting og drage logiske slutninger. Den holder os mentalt sund, kreativ og kalibrerer vores følelsesmæssige netværk i hjernen og gør os bedre i stand til at navigere igennem en almindelig sociale og psykologiske udfordringer. Under søvnen genopbygges kroppens væv og organer også.
Søvnen er delt op i søvncykluser, der består af forskellige søvnfaser. Hver søvnfase; den lette søvn, den dyb søvn og REM søvn (også kaldet drømmesøvnen) gavner kroppen og hjernen på forskellig måde. Hvis man fratager et menneske sin søvn, vil han eller hun, når vedkommende får lov at sove igen, falde i en dyb søvn, det vil sige forsøge at indhente den dybe søvn. Men det man vil se, hvis man fortsat monitorerer søvnen hen over de dage der kommer, er at personen efterfølgende vil forsøge at indhente REM-søvn (drømmesøvn), og den værdi der ligger her. Alle typer søvn er vigtig for os mennesker – og din baby.
Søvn påvirker hvordan vi har det og vores energiniveau
Søvn har afgørende indflydelse på vores humør og energiniveau. Vi er mere glade, når vi er udhvilede, langt mere tålmodige, forstående, overbærende, energiske, kreative, produktive mm. Hvorimod mangel på søvn gør os sure, irritable, nærtagende, vi mister overblikket, er energiforladte eller ligefrem triste og depressive.
Det samme gør sig selvfølgelig gældende for din baby. God søvn og nok af den gør en baby glad og giver lyst til livet. Mangel på søvn giver humørsvingninger – højt når der sker noget (din baby ”glemmer” for en stund trætheden) og lavt, når trætheden pludselig manifesterer sig og det hele bliver for meget eller for uoverskueligt. Børn (og voksne) bliver irritable, mere sensible, bliver hurtigere og lettere overstimulerede og græder mere også over små ting, når de mangler søvn. Bliver alt i alt en helt anderledes udgave af dem selv, når de er trætte.
Søvn giver hjernen en pause for sanseindtryk
Under søvnen holder man op med at registrere sine omgivelser. Man er ikke længere bevidst om det der omgiver en, i det mindste ikke direkte. Til trods for at ens ører faktisk stadig hører, og ens øjne, selvom de er lukkede, stadig registrerer lys, næsen lugter, tungen smager og huden føler. Alle dine sanseorganer fordrer stadig din hjernes sansecenter, men de lukkes ikke ind i hjernens modtagelsescenter, når du sover.
Thalamus (der er et område i hjernen), der er hjernens sanseindgang bestemmer i vores vågne tilstand hvilket sansesignaler der lukkes ind og hvilke der ikke gør. De heldige, der lukkes ind sendes op til hjernebarken øverst i hjernen, hvor de bliver til bevidste indtryk. Under søvnen blokeres signalerne fra sanserne af en sansebarrikade i Thalamus. Ved at lukke porten under søvnen får hjernen “ro” – man er, når det sker, ikke længere bevidst om den række af informationer man (stadig) modtager fra sanserne.
Det lille barn får en bunke indtryk ind på daglig basis og hjernen (selvom hjernen måske ikke selv synes det) så er der for alvor brug for pauser, både løbende hen over dagen og en laaang pause om natten, hvor hjernen samtidig med den holder pause, lagrer og flytter den information hjernen har modtaget i løbet af vågentiden fra korttidslageret (USB stikket, der har en begrænset kapacitet) til den egentlige hukommelse (harddisken).
Søvn giver bedre vækst
Under den dybe søvn udskiller kroppen væksthormoner, der gør, at din baby vokser. Desuden ligger babyer og lagrer fedtdepoter af den mad, der er til rådighed i mavesækken under søvnen.
Babyer der sover for lidt (søvnmangel) kan hæmmes i deres vækst og babyer der er meget vågne og græder meget i deres vågne tid kan derfor have svært ved at tage nok på i vægt (Se og print vægtkurve for baby her). Træthed kan gøre den fysiske kraftanstrengelse, det er for en baby at spise mere eller mindre uoverskuelig og gøre at ens baby spiser for lidt eller kun den tynde mælk (med lavt kalorieindhold) ved brystet. Små måltider vil give korte og eventuelt urolige lure. Træthed giver også manglende appetit og dårlig fordøjelse.
Søvn giver fysisk styrke og udholdenhed
Fysisk styrke og udholdenhed er super vigtige elementer i den motoriske udvikling – og den motoriske udvikling er vigtig for den senere skoleudvikling.
Ved mangel på søvn kan kroppen blive slatten (træt) og barnet vil ofte ikke orke nye udfordringer eller fysiske præstationer – som at ligge på maven, vende sig fra mave til ryg, kravle, stå, gå langt etc.
Ved mangel på søvn kan man dog også se, at barnets krop i stedet for at blive slap bliver mere stiv, og at barnet synes der hele tiden skal ske noget, men at roen, koncentrationen og fordybelsen mangler.
Begge dele er dårligt for en baby og hæmmer den potentielle udvikling i første omgang motorisk.
Søvn genopbygger og reparerer kroppen
Søvn giver din babys krop og hjernen hvile og mulighed for at genopbygge sig. Under søvnen – især i den tunge søvn – genopbygger kroppen sig selv. Her genopbygges eksempelvis celler, væv og organer.
Søvn er afgørende for at kredsløbet har det godt, søvn sænker blodtrykket og holder vores hjerte i god form.
Søvn genopretter desuden kroppens stofskifte ved at finjustere balancen mellem insulin og det sukker der cirkulerer rundt i blodet (meget sukker i blodet er ikke godt). Søvn regulerer vores appetit og hjælper os med at styre vores kropsvægt ved at vælge sunde fødevarer frem for at lade den søde tand råde.
Rigelig søvn vedligeholder derudover et rigt mikrobiom i tarmene, hvilket man ved er vigtig for blandt andet fordøjelsen og en masse andre processer i kroppen men også for hvordan vi har det.
Søvn forebygger sygdom
En anden ting der påvirkes af for lidt søvn er vores immunforsvar. Immunforsvaret er det det beskytter os mod sygdomme ved at bekæmper de skadelige bakterier og virusser vores krop kommer i kontakt med. Med et “træt” immunforsvar er man mere modtagelig for at blive syg.
Søvn styrker din babys immunforsvar, hjælper med at bekæmpe dårligdomme, forhindrer infektioner og afværger alle mulige former for sygdom – søvn holder din baby sund og rask.
Søvn afgifter og afstresser kroppen og hjernen
Søvn afstresser og afgifter kroppen og hjernen, da de naturlige stresshormoner vaskes ud af kroppen under søvnen. For lidt søvn eller mangel på søvn, vil hindre at det sker, hvorved stresshormonerne vil være fanget i kroppen.
En afstresset krop vil have ro over sig, musklerne vil kunne være afslappede (lav tonus) og bøjelige, og dit barn vil kunne smyge sig ind til din krop. Et højt adrenalinspejl (store ophobninger af stresshormoner) vil give din baby en rastløs energi og musklerne vil have en høj tonus – være mere stive. Din baby vil være god til stå, men ikke god til at bøje (eksempelvis at få tæerne i munden eller kravle) og rigtig god til at være vågen (uden at virke så træt som han eller hun klart burde).
En høj ophobning af stresshormoner i kroppen giver problemer med at falde i søvn og problemer med at blive i søvnen, hvilket vil give en yderligere ophobning af stresshormoner i kroppen – altså skabe en selvforstærkende negativ spiral.
Undersøgelser viser, at mangel på søvn kan give ADHD eller give ADHD karaktertræk.
Søvn er afgørende for indlæringen
Søvn er vigtig for din babys koncentrationsevne, indlæring, hukommelse og evne til at tænke. Undersøgelser viser, at når mennesker lærer noget, så vil vi efter en god søvn være bedre til det vi lærte, end vi var før søvnen – vi lærer altså, når vi sover. Det skyldes, at de områder der har været involveret i læringen arbejder videre for os under den efterfølgende søvn. Undersøgelser viser omvendt også, at hvis vi lærer noget og den efterfølgende søvn er forstyrret eller ødelagt, så vil den lærdom vi fik før søvnen være dramatisk forringet.
Børn har en masse at lære i deres vågne tid, de har en masse information fra de vågne timer, der skal lagres i hjernen på de rette hylder for at den bliver brugbar. De har derfor ekstra brug for søvn og ekstra brug for god søvn.
Det er foruden påvist, at de områder af hjernen, der hos babyer er aktive under drømmesøvnen er afgørende for udviklingen af hukommelse og intelligens. Børn bliver med andre ord klogere og mere intelligente, hvis de får tilstrækkelig god søvn.
Søvn er vigtig, men kommer ikke altid let til en baby
Med den viden vi har i dag er der ingen tvivl om at søvn er utrolig vigtig for babyer og at god søvn er en kæmpe gave som forældre at kunne give sit barn med sig i livet. Men desværre er det sådan at rigtig mange børn har svært ved at sove og få nok søvn. For mange forældre er barnets søvn faktisk det, de bruger allermest tid på og den største udfordring.
Et godt sovehjerte er ofte ikke noget man bare har, derfor kan alle forældre også, dem med fantastiske forældreevner, sagtens få/have et barn, der er udfordret på søvnen. Det er dog helt klart vores erfaring, at god søvn er noget, der kan læres af alle børn.
- For inspiration os på insta @sund_soevn og få tips og inspiration fra os om søvn ⇒
- Tilmeldt dig og få online webinaret; Stop natteroderiet, evige putninger & powernaps ⇒
- Besøg vores webshop med udvalgte produkter til din baby søvn her ⇒
Måske søvnen er gået i hårdknude eller du bare savner inspiration til hvordan du gør i praksis med lurene, aftenputningen, nattesøvnen, så er der ikke noget vi heller vil end at gå vejen sammen med dig – og din baby. Tilvælger du sparring kommer til at følges med vores Søvn i Babysteps sovevejleder til ugentlige online sparringer.
Andre artikler om babys-søvn
- Til dig, hvis baby vågner hele tiden – ikke kan blive i søvnen ⇒
- Powernapper din baby, læs her ⇒
- Soveskræk, hvad det er og hvad det gør ved din baby ⇒
- Er din baby speeded? Læs om nervesystemet og søvn ⇒
- Spjætter din baby på vej ind i søvnen eller under søvnen?