I disse dage har tropenatten meldt sin ankomst og om dagen føles varmen som en sommerdag i syden. Vinduerne står vidt åbne og hele familien sidder musestille og sveder – næsten kun iført shorts og solhat.

Her får du jordemoderens 5 gode råd til, hvordan du kan hjælpe din baby bedst i sommervarmen.

Råd 1 – Babyer har ikke godt at direkte sol

Hold din baby beskyttet fra solen – Din baby skal mest muligt altid være i skyggen. Hold øje med din babys hud. Solens stråler rammer også din baby i skyggen.

Råd 2 – Solhat og tøj på kroppen

Uanset alder skal din baby have en solhat på hovedet og et tyndt lag tøj på kroppen (eller solcreme), når der er risiko for, at din baby udsættes for direkte sollys.

Råd 3 – Pas på der ikke bliver for varmt i barnevogenen

Når din baby ligger i lift eller i barnevogn med kalechen oppe – skal I være opmærksomme på, at luften kan stå helt stille, og at der hurtigt bliver varmt i barnevognen. Barnet kan derved udsættes for et iltfattigt og for varmt rum. Så derfor læg kalechen ned og sørg for at dit barn får luft. Undlad også at tildække vognen med stofble og brug ikke insektnet, medmindre der er virkeligt mange (stikkende) insekter omkring barnevognen.

Råd 4 – Øget behov for væske

Dit barn har, ligesom du selv, et øget væskebehov, når han / hun sveder – hvilket kan resultere i, hvis du ammer, at dit barn vil amme hyppigere og måske også kortere end ellers. Og tage flere små måltider (slukke tørsten) mellem de større amninger. Hvis du selv har det varmt og ikke får nok væske, så kan det medføre, at mælkeproduktionen falder lidt – fordi det kræver væske at producere mælk. Så husk også selv at få rigeligt væske i varmen.

Råd 5 – Vær opmærksom på, om din baby vender op og ned på nat og dag

Når det er så varmt som netop nu med tropenætter, så kan din baby godt ændre sin døgnrytme.

Din baby kan højst sandsynligt synes, det er mere behageligt at være vågen om natten, hvor det er lidt køligere. Hvor mange har mere lyst til bare at sove om dagen, fordi varmen kan virke sløvende. Du kan hjælpe din baby med at bevare sin døgnrytme med mest vågentid om dagen og mest søvn om natten ved at sørge for, at der er køligt (men uden træk), hvor din baby opholder sig om dagen.