KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Søvnskema for baby & soveskema til print

Et søvnskema kan hjælpe dig og give dig oversigt over din babys dag og over ugen. Hvis du har et lille barn kan dagene nemlig nemt føles meget ens, og det kan være svært at huske mere end et par dage tilbage. Måske kan du fornemme at der er en tendens til at dit barn er mere urolig om aftenen? Hvor længe er vågenperioderne om natten? Og varierer det meget? Hvor mange gange i løbet af døgnet spiser mit barn egentlig? Hvor meget sover mit barn? Og sover mit barn nok? Kommer mit barn af med afføring og er der meget uro i tiden op til. Alt det kan et søvnskema hjælpe dig med at “holde styr på” og giver et visuelt overblik.

Link til Babyinstituttets søvnskema (bruges også til Søvn i Babysteps)

Hvornår kan du med succes lave søvnskema?

Hvis du generelt har en følelse af at alle trives i familien og dit barn er godt tilpas det meste af vågentiden. Det vil sige, dit barn spiser godt, kommer af med afføring og sover godt og er godt tilpas i dagstid. Så er der ingen grund til at lave døgnskema eller søvnskema. Her stoler du blot på din mavefornemmelse på at tingene er som de skal være hjemme hos jer.

Men går du rundt med en fornemmelse af at hverdagen hos jer ikke er helt som den bør være, så kan et søvnskema være en kæmpe hjælp.

Det kan være situationer hvor dit barn:

 • Har en lang periode sidst på dagen med meget uro, gråd og mangel på søvn.
 • Spiser meget hyppigt og lidt af gangen.
 • Powernapper meget.
 • Græder når han/hun skal sove.
 • Er svær at hjælpe til søvn om aftenen.
 • Har vågentid om natten.
 • Vågner hyppigt om natten.
 • Har ondt i maven.
 • Står meget tidligt op om morgenen.

Sådan udfylder du søvnskemaet

Hvordan udfylder man skemaet? Her er opskriften på, hvordan vi gør det på Babyinstituttet. Afhængig af barnets alder og det enkelte barns problematikker har vi mere eller mindre med. Man kan som udgangspunkt skrive ind i skemaet hvad man ønsker at supplere med. Har du måske en mistanke om at de dage du eksempelvis spiser skyr (har et højt indhold af mælkeprotein) til morgenmad, er de dage din baby har ondt i maven om aftenen, kan du også skrive din egen mad ind (kun relevant for ammebabyer), men for de fleste at det fint med barnets mad, søvn, gråd og eventuel afføring.

 • MAD; amning eller flaske markeres med et kryds. Hvis det er relevant eller muligt, kan du skrive hvor mange ml dit barn har spist ved flasken eller hvor længe barnet lå ved brystet. Krydset skal fylde den tid ud, barnet spiser, så det bliver et smalt kryds hvis dit barn spiser kort tid og et bredt kryds hvis dit barn spiser i lang tid.
 • FAST FØDE: Får dit barn fast føde, markeres det med et kryds med en cirkel omkring.
 • SØVN: markeres med en vandret streg under hele søvnen, indtil dit barn vågner.
 • Du kan markere, når du går i gang med at putte barnet med en pil der peger ned. Når dit barn tages op kan du markerer det med en pil, der peger op. På denne måde kan du se hvor langt tid det tog før barnet faldt i søvn. Det kan være med til at sige lidt om, hvor heldig du var med at ramme søvntoget.
 • URO: Uro og opvågninger markeres med en lodret streg eller et I.
 • GRÅD: Gråd markeres med en lodret streg med en bolle over eller et i, hvis det står på længe, så laver man bare flere af dem på hinanden følgende.
 • AFFØRING: Afføring med et A
 • URIN: Urin med et U – kun relevant for helt nyfødte eller syge babyer.

Ude i højre side på Babyinstituttets soveskema finder du en oversigt. Her kan du skrive, hvor meget dit barn har sovet i dagstid og hvor mange timer dit barn har sovet sammenlagt. Det giver et super overblik.

Her kan du se et eksempel på et søvnskema, der blev udfyldt, inden Aske og hans forældre startede på Søvn i Babysteps.

Hvad et søvnskema for døgnet kan gøre for dig

Forsøg at være grundig i udfyldelse af søvnskemaet det kan bruges på rigtig, rigtig mange måder. Det er nemlig let at få en følelse af at ens barn “bare” sover dårligt. Men hvordan dårlig og hvornår? Det vil et søvnskema kunne hjælpe dig med. Søvnskemaer kan være med til at kaste lys over sammenhænge, der ellers er svære at se. Man kan aldrig sige noget ud fra et enkelt døgn, hvorfor vi anbefaler at man laver 4-7 dages skema inden man begynder at konkludere en masse.

Måske du vil kunne begynde at ane en tendens til at natten faktisk bliver rigtig svær, når dagen har været på den og den måde. Det kan også være en aha-oplevelse, at du kan se på skemaet, at dit barn er meget ked af det døgnet op til afføring. At dit barn spiser 15-20 gange i døgnet på meget kort tid. At dit barn sover for lidt i døgnet og derfor ligger for højt i stresshormon. At dit barn har alt for lang vågentid sidst på dagen. Eller at dagssøvnen altid er dårlig på tirsdage og torsdage, hvor I ude af huset. Eller nogle andre sammenhænge, der kan så bedre kan løses.

Et søvnskema kan give en forståelse og dermed noget ro omkring hverdagen. Men det vil også kunne inspirere dig til at ændre på noget, der vil gøre hverdagen for din baby eller jer alle sammen bedre.

Hvordan vi kan hjælpe dig – og din baby

Hvis du mangler nogen der kan være helikopteren, der kan se mulige sammenhænge og hjælpe med søvnen, så er en sovekonsultation eller Søvn i Babysteps for dig.

Du kan også;

Andre artikler om babys søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!