Søg
Close this search box.

Søvnpress

Søvnpres vil sige at behovet for søvn øges jo længere tid man er vågen – altså jo længere tid siden man sidst har sovet. Det skyldes søvnfremkaldende stoffer, hvor det vigtigste er adenosin. Adenosin er et kemisk barometer, der hele tiden registrerer hvor lang tid, der er gået siden sidst man sov. Det skaber et “søvnpres”, hvilket for de fleste voksne mennesker betyder, at man vil begynde at mærke træthed, når man har været vågen i 12-16 timer.

Søvnpresset stiger, når vi ikke sover

Hvis vi forbliver vågne, eksempelvis fordi ens barn ikke sover eller ved natarbejde, kan hjernen ikke komme af med det kemiske pres, fordi de søvnfremkaldende stoffer ikke fjernes fra kroppen, da de nedbrydes i hjernen under søvn. Det vil gøre, at man bliver mere og mere træt. Med et opmærksomhedslavpunkt (en maks krise) ved 4-5 tiden om morgenen/natten.

Som tiden går vil en ny dag begynde, uden hensyn til at man ikke er sovet. Dagslyset vil hjælpe og gøre en mere frisk, men også kunne hindre en i at falde i søvn, hvis man prøver på det. Dagslyset vil eksempelvis gøre, at man vil føle sig meget mindre træt klokken 11 om formiddagen, end man gjorde klokken 3 om natten, selvom man har været vågen endnu længere tid.

Efterhånden som man kommer til over middag begynder den energi den nye dag gav en at forsvinde, mens mængden af adenosin stadig vokser og øger søvnpresset vil herfra blive mere og mere presset på søvn. Klokken 21 om aftenen – uden at have sovet – vil søvnpresset være enormt!

Det har altså noget at sige, hvor lang tid siden vi sidst har sovet. Dertil vil der være tidspunkter på døgnet, hvor vi naturligt er mere friske – og tidspunkter hvor vi er naturligt mere trætte.

For lidt søvn & for meget søvnpress?

Søvnpresset er godt at kende til når man arbejder med søvnen, både som fagperson eller fordi ens baby ikke sover og man forsøger at ændre på netop det. Sammen med søvnpresset er det relevant at kende til søvnens matematik.

Føler du at vejen mod god søvn og gode sovevaner, ja måske bare bedre søvn for din baby er ensom, er vores Søvn i Babysteps noget for dig. Det hele foregår online, så det er nemt at deltage, selv med en træt baby på armen.

Du kan også;

Andre artikler om babys-søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!