LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Sovn

Søvnpress

Søvnbehovet øges jo længere tid man er vågen – altså jo længere tid siden man sidst har sovet. Det skyldes søvnfremkaldende stoffer, hvor den vigtigste er adenosin. Adenosin er et kemisk barometer, der hele tiden registrerer hvor lang tid der er gået siden man sov sidst. Det skaber et “søvnpres”, hvilket for de fleste voksne mennesker vil være når de har været vågne i 12-16 timer.

Søvnpresset stiger, når vi ikke sover

De søvnfremkaldende stoffer nedbrydes i hjernen under søvnen. Hvis vi forbliver vågne, eksempelvis fordi ens baby ikke sover eller ved natarbejde kan hjernen ikke komme af med det kemiske pres, fordi adenosinudrensningen der sker under søvnen hindres. Det vil gøre, at du vil blive mere og mere træt. Eksempelvis i løbet af natten, med et opmærksomhedslavpunkt (en maks krise) ved 4-5 tiden.

Som tiden går vil en ny dag begynde, som den plejer uden hensyn til din stadig mangel på søvn, hvorefter du vil hjælpes af dagslyset (der også vil hindre dig i at kunne falde i søvn, hvis det er du du prøver). Det vil eksempelvis gøre, at du vil føle dig meget mindre træt klokken 11 om formiddagen end du gjorde klokken 3 om natten, selvom du har været vågen i længere tid.

Efterhånden som du kommer over middag begynder den energi den nye dag gav dig at forsvinde, imens mængden af adenosin stadig vokser og øger søvnpresset. Du vil herfra blive mere og mere presset på søvn.

Klokken 21 om aftenen – uden søvn – vil søvnpresset være enormt!.

Der er altså tidspunkter på døgnet, hvor vi naturligt er mere friske – og tidspunkter hvor vi er naturligt mere trætte. Der ud over så har det noget at sige, hvor lang tid siden det siden vi sidst har sovet.

For lidt søvn & for meget søvnpress?

mere

Føler du at vejen mod god søvn og gode sovevaner, ja måske bare søvn er ensom, så behøver det ikke at være sådan. Der er nemlig ikke noget vores SIB-søvnvejledere heller vil end at gå vejen sammen med jer. Her er vores Søvn i Babysteps noget for dig, det hele foregår online, så det er nemt at deltage, selv med en træt baby på armen.

Du kan også;

Andre artikler om babys-søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!