HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Søvnens matematik

Med søvnens matematik bliver du taget på en hemmelig rejse ind i mysteriet om børns søvn. Svaret på utrolig mange problematikker ligger nemlig i det vi på Baby Instituttet kalder “søvnens matematik”. Her finder du blandt andet svar på, hvorfor nogle børn powernapper. Hvorfor nogle børn har utrolig mange vågne timer sidst på dagen, hvor de nærmest er umulige at hjælpe til at sove. Og hvorfor nogle børn har “aftenkolik”.

Søvn og trivsel

Børn er forskellige – og dog meget ens. Vi er nemlig som mennesker fysiologisk og anatomisk utrolig ens. Mennesker med samme alder, vægt og køn har derfor brug for stort set den samme mængde mad for at vores kroppe fungerer godt. Vægtøgning er et parameter for trivsel hos barnet, hvorfor at man holder øjet med at børn følger deres vægtkurve.

Men hvad så, når det kommer til søvn? Faktisk er vi også meget ens her. Derfor er der også retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen om, hvor meget søvn børn har brug for. Sover børn for lidt måles hurtigt negativt udslag på trivsel, immunforsvar, humør, overskud, udvikling.

Vores erfaring på Baby Instituttet er, at man bør have lige så meget fokus på søvnen hos børn for at vurdere deres trivsel som man har på vægten og maden. Studier viser nemlig at mennesker lige så lidt kan undvære søvn, som mad og væske. Selv bananfluer sover og uden søvn kan mennesket slet ikke klare sig. Sover små børn dårligt har de ofte heller ikke overskud og lyst til at spise godt. Spiser børn ikke godt, sover de dårligt. Hvilket selvsagt kan føre til en selvforstærkende nedadgående spiral.

Man kan godt spise mere ellers mindre end sit behov, men man kommer ikke til at trives godt med det. Det samme gælder søvnen.

Nu til søvnens matematik

Mennesker spiser ikke én gang i døgnet. Vi spiser fordelt ud over dagen, så kroppen hele tiden får det den har brug for at vi kan fungere optimalt. Med “søvnens matematik” har vi samme mulighed for at understøtte kroppens behov for søvn. Barnets hjerne og krop får de bedste muligheder for at være glad og have appetit, når vi sover godt.

Matematikken gå ud på, at man starter med at finde ud af, hvor meget søvn barnet har brug for ud fra barnets alder. Et barn på eksempelvis 3 måneder vil have brug for 15 timers søvn på et døgn.

Hvis barnet skal sove 15 timer på et døgn, så skal barnet være vågen i 9 timer, da der er 24 timer i døgnet.

De 9 timers vågentid skal så fordeles jævnt mellem lurene, så barnet løbende har sove-pauser til at hjernen kan fordøje og lagre det barnet har lært.

Søvnens matematik gælder for alle aldre

Søvnens matematik gælder uanset om man er 3 måneder, 6 måneder, 1 år, 2 år. Man kan ikke snyde fysiologien. På vores Søvn i Babysteps forløb hjælper vi barnet ind i den rytme, der fungerer i praksis for lige netop det barn. Med udgangspunkt i barnets alder, søvnens matematik og de individuelle ting der eventuelt skal tages højde for. En god balance stimulerer til et lavt stressniveau, giver overskud til at spise, lege, lære og faktisk paradoksalt nok – går det markant nemmere for barnet at falde i søvn og sove bedre, når søvnen er bedre.

Nu ved du at hemmeligheden bag en god døgnrytme og god søvn (og gode måltider) bunder i søvnens matematik.

Der er mange årsager til at mange små-børns familier bakser med søvnen. For det første fordi vi slet ikke taler nok om søvn & små børn. Mange familier der kommer til os med søvnproblemer har hørt mange ting om den rette mængde mad, intervaller mellem måltiderne og får barnet vejet ofte og holder øje med vægten. Men de kender ikke til “mængde søvn” og “passeende længde af vågentiden”.

For det andet ændrer tallene i regnestykket sig konstant det første år af barnets liv, svarende til den rivende udvikling barnet er i. Man skal være opmærksom på at et barn falder relativt meget i sit søvnbehov fra fødslen og frem til 1 års alderen. Ligesom barnet også øger sin vågne tid fra 1-1,5 time til 5,5 timer, hvilket kan gøre “søvnens matematik” svær at regne ud.

Ønsker du hjælpe til dit barn søvn så indeholder vores Søvn i Babysteps forløb undervisning i afgørende ting som Søvnens matematik”, søvnhormoner, beroligende metoder til at lære børn at søvn er trygt, rart og hvordan.

Du kan også;

Andre artikler om babys søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!