Det at skulle lægge sig til at sove og forblive sovende er ikke altid nemt. Når vi bliver forældre, ved vi godt, at det er vigtigt, at små børn sover meget og har god søvn. Det er ofte nemt at mærke på ens barn, om barnet har sovet godt. God søvn giver overskud til at udforske verden og at lege.
Utroligt mange familier kommer skævt fra start med søvnen, fordi noget i barnets krop gør det svært for barnet at falde i søvn og i det hele taget sove. Du kender det sikkert fra dig selv. Det er ikke nemt at falde i søvn og sove godt med tandpine, hold i nakken, sure opstød eller hvis man er stresset. Det første, mange mennesker udfordres på, når de ikke har det godt i deres krop, er søvnen. Det gælder for langt de fleste, at de har brug for kropslig, følelsesmæssig og mental velvære for at kunne sove – eller sove godt.
Rigtig mange børn har det ikke så godt i den krop, de skal sove i. Her får du her en oversigt og ting i kroppen, der kan give utilpashed, ubehag og smerte – og udfordre søvnen.
Smertetilstande, der kan være årsag til dårlig søvn
Alle former for smerter kan være årsag til dårlig søvn. Her har du nogle af dem, så du måske bedre kan regne ud, hvad der udfordrer din baby på søvnen:
- Sult (tager for lidt på i vægt) / er sulten (mavesækken er tom)
- Får for lidt mad / for lille vægtøgning
- D-vitamin dråberne giver ondt i maven
- Mavesmerter fra fordøjelsen
- Mavesmerter fra luft i maven – bøvser og prutter
- Mavesmerter fra problemer med at komme af med afføringen
- Spændinger i bevægelsesapparatet; nakke, ryg, bækken og krop
- Refluks
- Tandfrembrud og søvn
- Ondt i ørerne
Smerter i bevægelsesapparatet og søvn
Mange børn har ondt i deres krop, fordi de er blevet presset under fødslen eller på vej ud af livmoderen. Nogle gange har der været sat drop op, der har skubbet hårdt til barnet. Måske barnet er trukket ud med en sugekop eller taget hurtigt ud ved kejsersnit. Det kan også være, at barnet har stået skævt i bækkenet.
Disse børn sover ofte godt de første 2-4 uger, men får hurtigt en favoritside. Herefter sover de på arm, hvor der er varmt, og hvor stillingen fastholdes, hvilket virker mere behageligt for dem. De er ofte rigtig gode til at holde hovedet, fordi de faktisk er lidt spændte i nakken.
De børn, der har ondt i nakken, opbygger spændinger, der trykker på de store nerver, der forsyner kroppen med ro, søvn og god fordøjelse. Nogle af de børn med spændinger i bevægelsesapparatet slås også med luft i maven, forstoppelse og meget gråd. Mistænker man det, er det ofte en super god ide at komme forbi en kropsbehandler med erfaring i små børn og få ens barn “mærket igennem”.
Ondt i maven og søvn
Det er svært at sove med ondt i maven. Særligt på ryggen med helt udstrakte ben, der også gør det svært at komme af med luft.
Nogle børn får ondt i maven, fordi de sluger meget luft under måltidet. Her kan en justering af sutteteknikken være alfa og omega. Også bedre teknikker til at bøvse barnet godt af er en god ide. Det kan også være at barnet måske spiser meget hyppigt og får meget af den luftholdige mælk, der kommer først under en amning. Den mælk indeholder også meget mælkesukker, der kan give luft i maven.
Nogle børn får luft i maven af specielle fødevarer, som de enten selv spiser, eller som deres mor spiser (babyer der ammes). Det kan være fødevarer, der også giver voksne luft i maven såsom løg, kål m.m.
Smerter fra tilbageløb / refluks og søvn
Refluks er noget, vi er begyndt at tale mere om de sidste 10 år. Refluks er, når mavesyre (og ikke bare maden) løber fra mavesækken og tilbage op i spiserøret. Enten helt ude af munden som gylp eller op i halsen og ned igen (silent refluks). Mavesækkens indhold hører hjemme nede i mavesækken.
Refluksbørn kan opleve, at få tilbageløb, når de skal sove. Mange vågner også op og græder. I forhold til søvnen ses hyppigst tilbageløb i vandret stilling, hvor små børn befinder sig meget af tiden, og særligt når de skal sove. Derfor har børn med refluks oftest svært ved at sove og forblive sovende i vandret position. Det bedste, man kan gøre, er at forsøge at lokalisere en af de mange mulige årsager til refluksen samt at afhjælpe den refluks, der er.
- Mistænker du refluks, så er vores Refluksbog; “Refluks hjælp din baby” for dig =>
- Læs også om refluks & søvn her =>
Smerter i ørene og søvn
Der lægges omkring 60.000 dræn om året i Danmark. Dette oftest på børn under 3 år. Øregangen er nemlig lille, når man er lille. Stort set alle børn oplever at få væske på ørene, og i 70% af tilfældene vil det forsvinde (af sig selv) efter én måned, men hos 30% fortsætter det. Væske på øret er ikke det samme som mellemørebetændelse, som er en akut betændelse, der også er forbundet med smerte.
“Ørebørn”, som de kaldes, sover ofte godt om dagen ude i den kølige luft i barnevognen, men har hyppige opvågninger om natten. Ofte fra midnat og frem. Man kan også bare generelt sove dårligt.
Det, der sker, er at væsken i mellemøret stiger, når barnet kommer ned at ligge. Små børn har ofte ikke andre symptomer på væske i mellemøret end hyppige opvågninger. Er du i tvivl kan du få tjekket og trykmålt dit barns øre hos egen læge eller ørelæge.
Smerter fra tænder og søvn
De fleste børn sover dårligere lige inden og i forbindelse med tandfrembrud. Ofte finder man som forældre først ud af det efter, at tanden er brudt igennem. Det tager ofte 3-4 dage med uro, også er tanden der. Det gode ved tand-smerter er, at de ofte går over lige så hurtigt som de kom. Måske du kan genkende dem og vide at en dyb indånding er det bedste råd.
Barnet er mere pylret, vågner hyppigere og har brug for at trøstes med hyppige amninger eller sut. Se efter tegn i munden, bidetendens samt savlen. Faktisk vokser tænder i ryk og kan derfor også godt genere nede i tandkødet selvom tanden ikke kommer i “dette ryk”.
Søvn og smerter er en svær kombination
Fælles for børn, der ikke har det godt i deres krop, når de skal sove, er at der har brug for meget hjælp. De skal ofte trilles, vugges, vippes, hoppes på pilatesbold, føntørres, tørretumbles, slyngevugges ind i søvnen og måske under hele søvnen eller næsten hele søvnen for at kunne fastholde søvnen. For hvad skal man gøre? – barnet har jo brug for søvn.
For de fleste forældre kan det godt gå at skulle være meget på i en kort periode i forhold til søvnen. Men hvis man skal være 100% på når ens barn er vågent, skal falde i søvn og under søvnen, så er der ikke timer nok i døgnet til selv at sove, komme på toilettet eller få noget at spise. Og DET er helt umenneskeligt hårdt – og ikke holdbart i længden.
Smerter som årsag til dårlige sovevaner
Hvad så, når ubehaget og smerterne forsvinder? Det som mange forældre oplever er, at selvom smerten forsvinder, så fortsætter barnet ofte med at skulle have samme eller næsten samme hjælp til at sove. Det skyldes at barnet i perioden der er gået har vænnet sig til det der er blevet gjort i forhold til søvnen – det er blevet til en vane.
Hvad jeg selv kan gøre for min babys søvn
Rigtig mange babyer har det svært i deres krop. Og det kan være svært som forældre at vide hvad der plager barnet. For man kan jo ikke bare spørge. Nogle mener, at man bare skal vente på, at barnet får det bedre. Det er vi slet ikke enige i. Smerte og ubehag er ubehageligt for barnet og går desuden ud over søvnen. Har din baby ondt står du derfor overfor et detektivarbejde – nemlig at finde årsagen.
Hvis din baby er helt lille, skal du være sikker på, at det ikke er noget med made, der skaber problemerne. Får din baby mad nok pr gang og pr døgn, kommer din baby af med sine bøvser?
En konsultation kunne være en mulighed hvis du har brug for sparring.
Hvis din baby har ondt, vil det være en løsning at få en babybehandler til at se på din baby, en der gennemgår din baby og ser om der kan være spændinger i kroppen mv.
Hvis du har brug for en kærlig vej til at hjælpe dit barn til mere og bedre søvn, så er vores Søvn i Babysteps for dig – og din baby. Søvn i Babysteps er for babyer, der har ubehag eller ondt, og de, der stadig sover dårligt, selvom de ikke længere har ondt.
Du kan også;
- Følge os på insta @sund_soevn og få tips og inspiration om søvn ⇒
- Besøge vores webshop med udvalgte produkter til bedre søvn ⇒