HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Smerter & søvn, hvad kan det være der forstyrre søvnen+

Det at skulle lægge sig til at sove og forblive sovende føles ikke altid nemt. Når vi bliver forældre, ved vi godt, at det er vigtigt, at små børn sover meget og har god søvn. Det er ofte nemt at mærke på ens barn om barnet har sovet godt. God søvn giver overskud til at være på, at udforske verden og at lege. Utroligt mange familier kommer skævt fra start med søvnen, fordi noget i barnets krop gør det svært for barnet at falde i søvn og i det hele taget sove.

Du kender det måske fra dig selv. Det er ikke nemt at falde i søvn og sove godt med tandpine, hold i nakken, sure opstød eller hvis man er stresset. Det første, mange mennesker udfordres på, når de ikke har det godt i deres krop, er søvnen. Det gælder for langt de fleste, at de har brug for kropslig, følelsesmæssig og mental velvære for at sove kunne sove – eller sove godt.

Rigtig mange børn har det ikke så godt i den krop, de skal sove i. Her får du her en oversigt og ting i kroppen, der kan give utilpashed, ubehag og smerte – og udfordre søvnen.

smerter og søvn

Smertetilstande, der kan være årsag til dårlig søvn

Alle former for smerter kan være årsag til dårlig søvn. Her har du nogle af dem, så du måske bedre kan regne ud, hvad der udfordrer din baby på søvnen:

Smerter i bevægelsesapparatet og søvn

Mange børn har ondt i deres krop, fordi de er blevet hevet for hårdt i under fødslen eller på vej ud af livmoderen. Nogle gange har der været sat drop op, der har skubbet hårdt til barnet. Måske barnet er trukket ud med en sugekop eller taget hurtigt ud ved kejsersnit. Det kan også være, at barnet har stået skævt i bækkenet.

Disse børn sover ofte godt de første 2-4 uger, men får hurtigt en favoritside. Herefter sover de meget gerne på arm, hvor der er varmt, og hvor stillingen fastholdes, hvilket virker mere behageligt for dem. De er ofte rigtig gode til at holde hovedet, fordi de faktisk er lidt spændte i nakken.

De børn, der har ondt i nakken, opbygger spændinger, som trykker på de store nerver, der forsyne kroppen med ro, søvn og god fordøjelse. Nogle af de børn med spændinger i bevægelsesapparatet slås også med luft i maven, forstoppelse og meget gråd.

Mistænker man det, er det ofte en super godt ide at komme forbi en kropsbehandler med stor erfarring i små børn og få ens barn “mærket igennem”.

Ondt i maven og søvn

Det er svært at sove med ondt i maven. Særligt små børn sover på ryggen med helt udstrakte ben, der gør det er svært at komme af med luft.

Nogle børn får ondt i maven, fordi de sluger meget luft under måltidet. Her kan justering af sutteteknikken være alfa og omega. Også bedre teknikker til at bøvse barnet godt af er en god ide. Det kan også være at barnet måske spiser meget hyppigt og får meget af den luftholdige mælk, der kommer først under en amning. Den mælk indeholder også meget mælkesukker, der kan give luft i maven.

Nogle børn får luft i maven af specielle fødevarer, som de enten selv spiser, eller som er noget, de får gennem mælken, fordi det er noget, deres mor spiser. Det kan være fødevarer, som også giver voksne luft i maven såsom løg, kål osv. Oplever du, at det svinger meget så forsøg med en mad-dagbog, og se, om der er et mønster i gråden, og den mad du, eller dit barn indtager.

Smerter fra tilbageløb / refluks og søvn

Refluks er noget, vi er begyndt at tale mere om de sidste 5-7 år. Refluks er, når mavesyre (og ikke bare maden) løber fra mavesækken og tilbage op i spiserøret. Enten helt ude af munden som gylp eller op i halsen og ned igen (silent refluks). Mavesækkens indhold hører hjemme nede i mavesækken.

Refluksbørn kan opleve, at søvn ikke er en rar begivenhed, hvorfor de måske græder, når de skal sove. Mange vågner også og græder. I forhold til søvnen ses hyppigst tilbageløb i vandret stilling, hvor små børn befinder sig meget af tiden, og særligt når de skal sove. Derfor har børn med refluks oftest svært ved at sove og forblive sovende i vandret position. Og når man sover for lidt kan refluksen forværres, fordi kroppen bliver ydeligere presset (og mavesyren bliver mere sur ved det). En ond spiral.

Det bedste, man kan gøre, er selvfølgelig at forsøge at lokalisere en af de mange mulige årsager til refluksen samt at afhjælpe disse.

Smerter i ørene og søvn

Der lægges 60.000 dræn om året i Danmark. Dette oftest på børn i alderen 0-3 år. Øregangen er nemlig smal og stopper nemt til. Stort set alle børn oplever at få væske på ørene, og i 70% af tilfældene vil det forsvinde af sig selv efter én måned, men hos 30% fortsætter det. Væske på øret er ikke det samme som mellemørebetændelse, som er en akut betændelse, der også er forbundet med smerte.

“Ørebørn”, som de kaldes, sover ofte godt om dagen ude i den kølige luft i barnevognen, men har hyppige opvågninger om natten. Ofte fra midnat og frem.

Måske de en gang i timen skal have vand, ammes og/eller sidde op. Det, der sker, er at væsken på mellemøret stiger, når barnet kommer ned at ligge. Små børn har ofte ikke andre symptomer på væske på mellemøret end hyppige opvågninger, men er du i tvivl så få barnets øre trykmålt hos egen læge eller ørelæge. Indtil da, så hjælp barnet til at sove køligt og med hovedet højt.

Smerter fra tænder og søvn

De fleste børn sover dårligere lige inden og i forbindelse med tandfrembrud. Ofte finder man som forældre først ud af det efter, at tanden er brudt igennem. Det tager ofte 3-4 dage med uro, og så er tanden der.

Barnet er mere pyldret, vågner hyppigere og trøstes med hyppige amninger eller sut. Se efter tegn i munden, bidetendens samt savlen. Faktisk vokser tænder i ryk og kan derfor også godt genere nede i tandkødet selvom de ikke kommer igennem i “dette ryk”.

Det gode ved tand-smerter er, at de ofte går over lige så hurtigt som de kom. Måske du kan genkende dem og vide at en dyb indånding er det bedste råd.

Søvn og smerter er en svær kombination

Fælles for børn, der ikke har det godt i deres krop, når de skal sove, er at der har brug for utrolig meget hjælp til at kunne sove. De skal ofte trilles, vugges, vippes, hoppes på pilatesbold, føntørres, tørretumbles, slyngevugges ind i søvnen og måske under hele søvnen eller næsten hele søvnen for at kunne fastholde søvnen. For hvad skal man gøre? – barnet har jo brug for søvn.

For de fleste forældre kan det godt gå at skulle være meget på i en kortere periode i forhold til søvnen. Men hvis man skal være 100% på når ens barn er vågent, skal falde i søvn og under søvnen, så er der ikke flere timer i døgnet til selv at sove, komme på toilettet eller få noget at spise. Og DET er helt umenneskeligt hårdt – og ikke holdbart i længden.

Smerter som årsag til dårlige sovevaner

Fælles for børn, der har ubehag eller ondt, det vil sige, ikke har det godt i deres krop er at der ofte skal utrolig meget hjælp til at få dem ind i søvnen og til at fastholde søvnen. Der skal trilles, vugges, vippes, hoppes på pilatesbold, føntørres, tørretumbles, slyngevugges ind i søvnen og måske også under hele søvnen for at søvnen kan fastholdes.

Hvad så når ubehaget og smerterne forsvinder? Det som mange forældre oplever er, at selvom smerten forsvinder, så fortsætter barnet med at skulle have hjælp til at sove. Det skyldes at barnet i perioden der er gået forbinder det der er blevet gjort i forhold til søvnen med at sove – det du har gjort for dit barn er blevet til en vane. Her skal gøres en indsats for at ændre det barnet har vænnet sig til noget der er mere holdbart.

Hvad jeg selv kan gøre for min babys søvn

Rigtig mange babyer i dag har det ikke optimalt i deres krop. Og det kan være svært som forældre at vide hvad der plager barnet. For man kan jo ikke bare spørge. Nogle mener at man bare skal vente på at barnet får det bedre. Det er vi slet ikke enige i. Smerte og ubehag er ubehageligt for barnet og går desuden ud over søvnen. Har din baby ondt står du derfor overfor et detektiv arbejde, nemlig af finde ud af hvad problemer er.

Hvis din baby er helt lille, skal du være sikker på at det ikke er noget med maden der skaber problemerne. Får din baby mad nok pr gang og pr døgn, kommer din baby af med sine bøvser? En konsultation kunne være en mulighed hvis du har brug for sparring.

Hvis din baby har ondt, så vil det være godt for dig at få en babybehandler til at se på din baby, der gennemgår din baby og ser om der kan være spændinger i kroppen mv.

Hvis du har brug for en kærlig vej til at hjælpe dit barn til mere og bedre søvn, så er du hjerteligt velkommen op vores Søvn i Babysteps forløb. Vi har på Baby Instituttet specialiseret os i at hjælpe babyer, der sover for lidt eller for afbrudt, fordi søvn er lige så fundamental som mad og kærlighed. Både de babyer der har ubehag eller ondt og de der stadig sover dårligt. selvom de ikke længere har ondt.

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!