LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Sovn

Smerter & søvn, hvad kan det være der forstyrre søvnen+

Det at skulle lægge sig til at sove og forblive sovende føles ikke altid nemt. Når vi bliver forældre ved vi godt, at det er vigtigt, at små børn sover meget og godt. Det er ofte nemt at mærke på barnet om barnet har sovet godt. God søvn giver overskud og mod på lege, udforske og være til, eller om barnet er træt og mangler overskud. Utroligt mange familier kommer skævt fra start med søvnen. Ikke fordi de gør noget forkert, for de gør nemlig det helt rigtige, forsøger at få en masse søvn i barnet. Men skævt fra start med søvnen fordi noget i barnets krop gør det svært for barnet at falde i søvn og i det hele taget sove.

Du kender det måske fra dig selv. Det er ikke nemt at falde i søvn og sove godt med tandpine, hold i nakken, sure opstød eller i stressede perioder. Det første mange mennesker udfordres på, når vi ikke har det godt i vores krop, er søvnen. Det gælder for langt de fleste, at vi har brug for kropslig og mental velvære for at sove godt

Rigtig mange børn har det ikke så godt i den krop de skal sove i. Her får du her en oversigt og ting i kroppen, der kan give utilpashed, ubehag og smerte – og udfordre søvnen.

smerter og søvn

Smertetilstande, der kan være årsag til dårlig søvn

Alle former for smerter kan være årsag til dårlig søvn, her har du nogle af dem, så du måske bedre kan regne ud hvad der udfordre din baby på søvnen;

Smerter i bevægeapperatet og søvn

Mange børn har ondt i deres krop fordi de er blevet hevet for hårdt i under fødslen eller på vej ud af livmoderen. Nogle gange har der været sat drop op, der skubber hårdt til barnet eller der er lavet et kejsersnit, trukket med sugekop eller barnet har stået skævt i bækkenet.

Disse børn sover ofte godt de første 2-4 uger men får hurtigt en favoritside. Sover meget gerne på arm, hvor der er varmt og hvor stillingen fastholdes.

De er ofte rigtig gode til at holde hovedet, fordi de faktisk er lidt spændt i nakken. De børn der har ondt i nakken opbygger spændinger som trykker på de store nerver der forsyne kroppen med ro, søvn og god fordøjelse.

Nogle af de børn med spændinger i bevægeapperatet slås også med luft i maven, forstoppelse og meget gråd.

Mistænker man det, er det ofte en super godt ide at komme forbi en kropsbehandler med stor erfarring i små børn og få dem mærket igennem.

Ondt i maven og søvn

Det er svært at sove med ondt i maven og særligt små børn sover på ryggen med helt udstrakte ben. Her er ballerne helt samlet og det er svært at komme af med luft.

Nogle børn får ondt i maven, fordi de sluger meget luft under måltidet. Her kan justering af sutteteknikken være alfa og omega. Eller teknikker til at bøvse barnet godt af.

Eller måske spiser barnet meget hyppigt og får meget af den luftholdige mælk, der kommer først under en amning. Der også indeholder meget mælkesukker, der kan give luft i maven.

Nogle børn får luft i maven af specielle fødevare enten de selv spiser eller deres mor spiser, der går i mælken. Det kan være fødevare som også giver voksne luft i maven som løg, kål mm. Oplever du at det svinger meget så forsøg med en mad-dagbog  og se om der er et mønster i gråden og den mad du eller dit barn indtager.

Smerter fra tilbageløb / refluks og søvn

Refluks er noget vi er begyndt at tale mere om de sidste bare 5 år. Refluks er når mavesyre (og ikke bare maden) løber fra mavesækken og tilbage op i spiserøret. Enten helt ude af munden som smertefuld gylp eller op i halsen og ned igen. Dette kaldes silent refluks. Mavesyre hører hjemme nede i maven men spiserøret tåler ikke syre og det er derfor smertefuldt at have dette tilbageløb af mavesyre.

I forhold til søvnen ses hyppigst tilbageløb i vandret stilling, hvor små børn befinder sig meget af tiden og særligt når de skal sove. Derfor har børn med refluks oftest svært ved at sove og forblive sovende i vandret position.

Refluksbørn kan opleve at søvn ikke er en rar begivenhed, hvorfor de måske græder, når de skal sove. Mange vågner også og græder. Søvnen bliver derfor svær og når man sover for lidt kan refluksen forværres, fordi kroppen bliver ydeligere presset (og mavesyrn bliver mere sur ved det). En ond spiral.

Det bedste man kan gøre er selvfølgelig at forsøge at lokalisere en af de mange mulige årsager til refluks samt afhjælpe disse.

Børn med refluks sover ofte bedst på venstre side fordi mavesækken her ligger lavere end spiserøret og bedst med hovedgæret hævet. Mange børn bliver urolige i forbindelse med refluks og her kan det at blive svøbt eller sove med tyngde være godt. Måske kan nogle af lurene foregå i en bæresele.

Smerter i ørene og søvn

Der lægges 60.000 dræn om året i Danmark. Dette oftest på børn i alderen 0-3 år. Øregangen er nemlig smal og stopper nemt til. Stort set alle børn oplever at få væske på ørene og i 70% af tilfældene vil det forsvinde af sig selv efter én måned, men hos 30% fortsætter det. Væske på øret er ikke det samme som mellemørebetændelse som er en akut betændelse.

“Ørebørn” som de kaldes, sover ofte godt om dagen ude i den kølige luft i barnevognen men har hyppige opvågninger om natten. Ofte fra midnat og frem.

Måske at de en gang i timen skal have vand, ammes, sidde op. Det som sker, er at væsken på mellemøret stiger, når barnet kommer ned at ligge. Små børn har ofte ikke andre symptomer på væske på mellemøret end hyppige opvågninger, men er du i tvivl så få barnets øre trykmålt hos egen læge eller ørelæge. Indtil da så hjælp barnet til at sove køligt og med hovedet højt.

Smerter fra tænder og søvn

De fleste børn sover dårligere lige inden og i forbindelse med tandfrembrud. Ofte finder man som forældre først ud af det efter tanden er brudt igennem. Det tager ofte 3-4 dage med uro også er tanden igennem.

Barnet er mere pyldret og vågner hyppigere og trøstes med hyppige amninger eller sut. Se efter tegn i munden, bidetendens samt savlen. Faktisk vokser tænder i ryk og kan derfor også godt genere nede i tandkødet selvom de ikke kommer igennem i “dette ryk”.

Det gode ved tand-smerter er, at de ofte går over lige så hurtigt som de kom. Måske du kan genkende dem og vide at en dyb indånding er det bedste råd.

Søvn og smerter er en svær kombination

Fælles for børn, der ikke har det godt i deres krop, når de skal sove, er at der har brug for utrolig meget hjælp til at kunne sove. Der skal ofte trilles, vugges, vippes, hoppes på pilatesbold, føntørres, tørretumbles, slyngevugges ind i søvnen og måske under hele søvnen eller næsten hele søvnen for at kunne fastholde søvnen. For hvad skal man gøre? – barnet har jo brug for søvn.

For de fleste forældre kan det godt gå at skulle være meget på i en kortere periode i forhold til søvnen. Men hvis man altid skal være 100% på når ens barn er vågent, skal falde i søvn og også under søvnen, så er der ikke flere timer i døgnet til selv at sove, komme på toilettet eller få noget at spise. Og DET er helt umenneskeligt hårdt – og ikke holdbart i længden.

Smerter som årsag til dårlige sovevaner

Fælles for børn, der har ubehag eller ondt, det vil sige, ikke har det godt i deres krop er at der ofte skal utrolig meget hjælp til at få dem ind i søvnen og fastholde søvnen. Der skal trilles, vugges, vippes, hoppes på pilatesbold, føntørres, tørretumbles, slyngevugges ind i søvnen og måske også under hele søvnen for at den fastholdes.

Hvad så når ubehaget og smerterne forsvinder? Det som mange forældre oplever er, at selvom smerten forsvinder, så fortsætter barnet med at skal have hjælp til at sover. Det skyldes at barnet i perioden der er gået forbinder det du har gjort med søvn eller at det du har gjort for dit barn er blevet en vane.

Det kan godt gå at være meget på i en periode ifht søvnen, men hvis man altid skal være på 100% når barnet er vågent, skal falde i søvn og under søvnen, så udtrættes man som forældre. Her skal gøres en indsats for at ændre det barnet har vænnet sig til noget der er mere holdbart.

Hvad jeg selv kan gøre for min babys søvn

Rigtig mange babyer i dag har det ikke optimalt i deres krop. Og det kan være svært som forældre at vide hvad der plager barnet. For man kan jo ikke bare spørge. Nogle mener at man bare skal vente på at barnet får det bedre. Det er vi slet ikke enige i. Smerte og ubehag er ubehageligt for barnet og går desuden ud over søvnen. Har din baby ondt står du derfor overfor et detektiv arbejde, nemlig af finde ud af hvad problemer er.

Hvis din baby er helt lille, så skal du være sikker på at det ikke er noget med maden der skaber problemerne. Får din baby mad nok pr gang og pr døgn, kommer din baby af med sine bøvser? En konsultation kunne være en mulighed hvis du har brug for sparring.

Hvis din baby har ondt, så vil det være godt for dig at få en babybehandler til at se på din baby, der gennemgår din baby fra top til tå om der kan være spændinger i kroppen mv.

Hvis du har brug for en kærlig vej til at hjælpe dit barn til mere og bedre søvn, så er du hjerteligt velkommen op vores Søvn i Babysteps forløb! På Baby Instituttet har vi specialiseret os i at hjælpe babyer, der sover for lidt eller for afbrudt fordi søvnen er lige så fundamental som mad og kærlighed. Både de der har ondt og de der stadig sover dårligt selvom de ikke længere har ondt.

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!