fbpx

Smerter / baby har ondt & søvn

Søvn og smerter er en vanskelig kombination, det kender du sikkert for dig selv. Det er ikke nemt at falde i søvn og sove godt med tandpine, hold i nakken, sure opstød. Det første der udfordres, når vi ikke har det godt i vores krop, er ofte søvnen. Det gælder derfor for langt de fleste, at vi har brug for kropslig og mental velvære for at sove godt. Det gælder både babyer, større børn og voksne.

Når vi bliver forældre ved vi godt, at det er vigtigt, at små børn sover meget og godt. Vi mærker oftest tydeligt på barnet, om barnet har sovet en god lur og har mod på at spise, lege, udforske og være til, eller om barnet er træt og mangler overskud til dagens udfordringer.

Smerter og ubehag vil gøre det svært for barnet at falde i søvn og forblive sovende til udhvilethed

smerter og søvn

Smertetilstande, der kan være årsag til dårlig søvn

Alle former for smerter kan være årsag til dårlig søvn, her har du nogle af dem, så du måske bedre kan regne ud hvad der udfordre din baby på søvnen;

Søvn og smerter er en svær kombination

Fælles for børn, der ikke har det godt i deres krop, når de skal sove, er at der har brug for utrolig meget hjælp til at kunne sove. Der skal ofte trilles, vugges, vippes, hoppes på pilatesbold, føntørres, tørretumbles, slyngevugges ind i søvnen og måske under hele søvnen eller næsten hele søvnen for at kunne fastholde søvnen. For hvad skal man gøre? – barnet har jo brug for søvn.

For de fleste forældre kan det godt gå at skulle være meget på i en kortere periode i forhold til søvnen. Men hvis man altid skal være 100% på når ens barn er vågent, skal falde i søvn og også under søvnen, så er der ikke flere timer i døgnet til selv at sove, komme på toilettet eller få noget at spise. Og DET er helt umenneskeligt hårdt – og ikke holdbart i længden.

Hvad jeg selv kan gøre for min babys søvn

Rigtig mange babyer i dag har det ikke optimalt i deres krop. Og det kan være svært som forældre at vide hvad der plager barnet. For man kan jo ikke bare spørge. Nogle mener at man bare skal vente på at barnet får det bedre. Det er vi slet ikke enige i. Smerte og ubehag er ubehageligt for barnet og går desuden ud over søvnen. Har din baby ondt står du derfor overfor et detektiv arbejde, nemlig af finde ud af hvad problemer er.

Hvis din baby er helt lille, så skal du være sikker på at det ikke er noget med maden der skaber problemerne. Får din baby mad nok pr gang og pr døgn, kommer din baby af med sine bøvser? Det vil være en god idet med en ammekonsultation eller en babykonsultation, hvis du brug for at din baby og madningen blev set lidt nøjere på – og hjælp til at komme videre.

Hvis din baby har ondt, så vil det være godt for dig at få en babybehandler til at se på din baby, der gennemgår din baby fra top til tå om der kan være spændinger i kroppen mv.

Hvis du har brug for kærlig og kompetent sparring og rådgivning om, hvordan du kan hjælpe dit barn til mere og bedre søvn, så er du hjerteligt velkommen op vores Søvn i Babysteps forløb! På Baby Instituttet har vi specialiseret os i at hjælpe babyer, der sover for lidt eller for afbrudt fordi søvnen er lige så fundamental som mad og kærlighed. Både de der har ondt og de der stadig sover dårligt selvom de ikke længere har ondt. Men også de der bare har svært ved at sove uanset om du vælger et individuelt online forløb eller et hold forløb vil du følges med vores sovejordemoder Karen.

Andre artikler om søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse

Karen Storgaard Kildahl, jordemoder
Karen Storgaard Kildahl er jordemoder og har arbejdet som sådan siden 2012 og på Baby Instituttet siden 2019. Karen er "sove-jordemoder" og underviser forældre og babyer i "Søvn i Babysteps".