Smertefulde amninger / smerte og amning / det gør ondt at amme

I dag er det blevet normalt at ”acceptere”, at kvinder har smertefulde amninger. Den gense opfattelse hos kvinder, men også fagpersoner og ammevejledere er blevet, at det gør ondt at amme, dog primært i starten. Det kan efter vores opfattelse ikke være mere forfejlet.

Den øget sensitivitet i brystvorterne, som du i graviditeten mærker som ømme brystvorter, er naturens måde at hjælpe dig til at lykkes med amningen. Smertefulde amninger fortæller dig, at din baby har en dårlig teknik ved brystet, at brystvorterne slides unødigt og at din baby med stor sandsynlighed ikke får mælk nok ud af brystet pr. amning eller ikke får nok af den fede mælk.

En stærk baby vil godt kunne få mere mælk ved brystet, men amningen vil, men en dårlig teknik, være helt unødvendig smertefuldt for moderen og brystvorterene ofte med sår.

Her forkert lejring af barnet i forhold til brystvorten, der gør amningen smertefuld:

Smertefuld amning, baby spiser, men det gør ond på mor

Smertefulde amninger øger sandsynligheden for IKKE at lykkes med amningen;

  • fordi du får for ondt og ikke kan udholde amningen.
  • fordi din baby, grundet den dårlige sutteteknik, ikke får mælk nok.
  • fordi nedløbsrefleksen svigter.
  • fordi dine bryster pga. smerten ikke responderer med en passende mælkeproduktion til din baby.

Video om når dine amninger er smertefulde

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Du skal selvfølgelig reagere på det du mærker og sørge for at få optimeret din babys teknik ved brystet – til fordel for både dig og din baby. Lade dig besnakke af folk der siger, at amningen gør ondt – heller ikke i starten. Smerte er et tegn fra din krop om at din babys teknik ved brystet ikke er som den bør være.

Til at afhjælpe forkert teknik og smerter under amningen, har vi udviklet ESA metoden. ESA står for Effektiv Smertefri Amning og er relativt simple håndgreb og teknikker til at kunne lægge sin baby til brystet, så amningen bliver smertefri. Du kan med vores ESA-metode, forebygge eller løse blandt andet smertefulde amninger, sår på brystvorterne og brystbetændelse og samtidig sikre at din baby er glad ved brystet og tager nok på i vægt.

Der er 4 måder du kan lære ESA metoden:

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.