fbpx

Smagssans & smagsløg

Smagssansen – din babys fornemmelse for smag begynder allerede at udvikle sig så tidligt som i 9. uge i graviditeten, hvor de første små bitte smagsløg udvikler sig. Selvom man måske tænker, at der ikke er meget at smage på i den gravide mave, så tyder alt på, at din baby alligevel har en præference for det mad, du har spist i graviditeten, når din baby begynder på overgangsmad i det første leveår. Når din baby ligger og svømmer rundt i fostervandet, starter han allerede der med at synke fostervandet og smage og lugte til det.

Der er smagsløg i ganen, langt ned i svælget og på indersiden af kinderne hos babyer, men de allerførste smage din baby kan smage er sødt og surt. Den søde smag foretrækker din baby i høj grad!! Hvis du nogensinde har smagt modermælk, så ved du hvorfor – det er hvinende sødt!! Det er smart, for sød smag betyder masser af kalorier. Og det er hvad din baby har brug for for at vokse og blive stor og stærk.

Smagssansen gemmer sig i smagsløgene

Smagsløgene ligner faktisk bittesmå løg, som gemmer sig primært på tungen, som små papiller, hvori der gemmer sig celler, der kan opfange de forskellige smage. Fra smagsløgene bliver beskeden om smagen sendt videre via nerveceller og nervebaner til hjernen, hvor smagen bliver tolket.

Med tiden udvikler smagsløgene sig og smagen af salt og bittert kommer sandsynligvis i 3-4 måneders alderen. Allergivenlig modermælkserstatning er for eksempel mindre sødt og en smule bittert, og det kan se ud som om, de børn der får det tidligere end 3-4 måneders alderen hellere vil spise det, end børn der får det introduceret senere end 3-4 måneders alderen. Selvom vi nu også mange gange ser de helt små babyer vrænge stærkt på næsen af de hydrolyserede modermælkserstatninger!

Der er 5 grundlæggende smage, som er de primære vi smager på tungen. Traditionelt set mener man, at de forskellige smage sidder forskellige steder på tungen, men noget tyder på, at hver enkelt smagsløg i munden kan smage alle forskellige grundsmage. De første grundsmage er som sagt sødt og surt, ved 3-4 måneders alderen kommer salt og dernæst bittert. Den sidste grundsmag hedder umami, som kendetegnes ved at være en rund og fyldig smag, som mange proteinholdige fødevarer indeholder. Smagen af bouillon, forskellige svampe, kød og soya er eksempler på denne smag. Det er uvist, hvornår børnene begynder at smage umami.

Smagsoplevelserne kommer gradvist

Lugtesansen har naturligvis stor betydning for smagsoplevelserne, og lugtesansen er helt udviklet og fungerer også i fostertilstanden. Det er muligvis derfor, at børn kan kende smage (dufte) fra det mor har spist i graviditeten.

Din baby skal lære alle de forskellige smagsoplevelser at kende gradvist, og allerede inden din baby begynder på mos, begynder baby at putte ting i munden og opleve konsistens, som også er en stor del af smagsoplevelsen. Mange babyer afviser i starten nye smagsoplevelser, hvilket er en smart forsvarsmekanisme, så vil du lære din baby at holde af nye smagsoplevelser, skal du regne med at tilbyde smagen minimum 8 gange for at tilvænne din baby til smagen.

Andre artikler om din baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

Cecilie Jarløv Kjær, behandler & jordemoder
Cecilie Jarløv Kjær (1978) har været jordemoder siden 2006 og er derudover kranio sakral terapeut og akupunktør. Cecilie arbejder som jordemoder og behandler på Baby Instituttet. Cecilie har selv to drenge Asger (2008) og Lauge (2011).