KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Smagssans & smagsløg

Smagssansen begynder allerede at udvikle sig i 9. uge i graviditeten, hvor de første små bitte smagsløg udvikler sig. Selvom man måske tænker, at der ikke er meget at smage på i den gravide mave, så tyder det på, at barnet har en præference for det mad, moderen har spist i graviditeten, når barnet begynder på overgangsmad i det første leveår. Når en baby ligger og svømmer rundt i fostervandet, starter han eller hun allerede der med at synke fostervandet og smage og lugte til det.

Der er smagsløg i ganen, langt nede i svælget og på indersiden af kinderne på en baby. Den  allerførste smag. din baby foretrækker, er sødt. Hvis du nogensinde har smagt modermælk, ved du hvorfor. Det er meget sødt. Det er smart, at sødt er lækkert for en baby, da mælk er hvad en baby har brug for, for at vokse og blive stor og stærk.

Smagssansen gemmer sig i smagsløgene

Smagsløgene ligner faktisk bitte små løg, der gemmer sig primært på tungen, hvori der gemmer sig celler, der kan opfange de forskellige smage. Fra smagsløgene bliver beskeden om smagen sendt videre via nerveceller og nervebaner til hjernen, hvor smagen bliver tolket.

Allergivenlig modermælkserstatning er for eksempel mindre sødt, og det ser ud som om, at jo tidligere et barn præsenteres for det, jo bedre accepterer barnet at spise det. Selvom man også kan se helt små babyer vrænge stærkt på næsen af de hydrolyserede modermælkserstatninger eller nægter at spise det.

Der er 5 grundlæggende smage

Traditionelt set mener man, at de forskellige smage sidder forskellige steder på tungen, men noget tyder på, at hver enkelt smagsløg i munden kan smage alle forskellige grundsmage. Den første grundsmag er sødt. Der ud over er der surt, salt og bittert. Den sidste grundsmag er umami, der er kendetegnet ved en rund og fyldig smag, som mange proteinholdige fødevarer indeholder. Smagen af bouillon, forskellige svampe, kød og soya er eksempler på denne smag.

Smagsoplevelserne kommer gradvist

Lugtesansen har naturligvis stor betydning for smagsoplevelserne. Lugtesansen er helt udviklet ved fødslen og fungerer også i fostertilstanden.

Din baby skal lære alle de forskellige smagsoplevelser at kende gradvist, og allerede inden din baby begynder på mos/grød, begynder din baby at putte ting i munden og opleve konsistens, der også er en stor del af smagsoplevelsen.

Mange babyer afviser nye smagsoplevelser, hvilket er en smart forsvarsmekanisme, så vil du lære din baby at holde af nye smage og smagsoplevelser, skal du regne med at tilbyde smagen minimum 8 gange for at tilvænne din baby til smagen.

Andre artikler om din baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!