fbpx

Hvor ofte skal man skolde sutter / koge sutter

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man holder en god hygiejne omkring sin baby – og det gælder om noget omkring din babys sutter. Man finder nemlig, som forælder, hurtigt ud af, hvor mange steder en sut kan befinde sig i løbet af en dag – der ikke har noget med ens babys mund at gøre. Især gælder det jo større barnet bliver og selv dimser rundt og er alle steder.

Der er derfor god sundhedsbevarelse i at holde en god hygiejne omkring din babys sutter. Når din baby er helt lille er det særligt vigtigt, fordi din baby er mindre modstandsdygtig. Når din baby er ældre er det særligt vigtigt, fordi sutten kan være flere steder, din baby snasker mere med mad og lignende.

God sutte-hygiejne

Når man taler om god hygiejne af sutter, så deles den op i to faser

  • Rengøring af sutterne
  • Sterilisering af sutterne

Når man taler om sterilisering, så kan det gøres på to måder; skoldning af sutterne og kogning af sutterne (se mere om begge længere nede i teksten).

Rengøring af sutter

Rengøringsdelen fungerer på samme måde, som når du vasker beskidt service af for snavs. Sutten vaskes med sæbe og vand. Sutten kan vaskes uden sæbe, men er sutten meget ulækker er sæbe en fordel. Du kan bruge alle former for sæbe, der er godkendt til baby eller opvaskemiddel. Det kunne være noget økologisk, astma- og allergivenligt, svanemærket. Vil du undgå sæbe, kan sutten gnides med almindeligt køkkensalt, det er især godt til at opløse / rense mælkerester af (og bruges derfor til sterilisering af sutteflasker mv.).

Det er vigtigt at komme omkring i alle folder og samlinger, da det vil være her fnuller og skidt sætter sig.

Fordelene ved rengøring er, at sutterne herefter er rene. Ulempen er, at temperaturen skal over 65 grader for at slå alle bakterier ihjel. En anden ulempe ved at “kun” at bruge almindeligt vand til sutte-hygiejne (og ikke kogende) er hvis der skulle være (farlige) bakterier i det vand, du lige har vasket dine sutter i. Det er heldigvis sjældent, at vi oplever det i Danmark og får advarsler om forurenet drikkevand, men når det opdages, så er det babyer, syge og ældre, der reagerer først. Det at sikre din baby mod (farlige) bakterier i vandet i vandhanen gælder, indtil din baby er 4 måneder gammel. 4 måneder er grænsen for, hvornår du ikke længere behøver at bruge kogt vand til fremstilling af modermælkserstatning (af pulver og vand) (Sundhedsstyrelsens anbefaling)

Video: Tip til rengøring af sutter

Skolde sutter – sterilisering af sutter

Almindelig skoldning er en let skoldning af din babys sutter. Det går ud på, at du hælder kogende vand hen over de rene sutter – og lader dem ligge nogle minutter, så du er sikker på at det kogende vand er kommet ind i alle revner og sprækker.

Det er den måde du gør det på (på daglig basis). Du har vasket sutten og giver den lige en tur med noget kogende vand også, så ved du at sutten både er ren og fri for bakterier.

Koge sutter – sterilisering af sutter

Skal sutten have hele armen, så skal vandet holdes i kog i 5 minutter omkring sutten. Det vil sige at sutten skal i en gryde med kogende vand og koge (boble) i 5 minutter.

“Sundhedsstyrelsen anbefaler at sutter koges en gang dagligt” 

Sundhedsstyrelsen anbefaler at det gøres med alle sutter en gang dagligt. Det kan du sagtens gøre, men når du det ikke midt i alt det andet, der også er med en baby i huset, så trøst dig med at den almindelige skoldning (hvor du hælder kogende vand over sutterne) er utrolig effektivt. Og så kan du give sutterne den helt store tur (sterilisere dem) engang imellem.

Vær opmærksom på, at sutter af naturgummi (latex) ikke skal koges i 5 minutter, da det slider for hårdt. De skal blot overhældes med kogende vand og så “trække” i vandet i 5 minutter, men altså ikke boble-koges i gryden.

En anden måde at holde en god suttehygiejne på er ofte helt at udskifte sutterne. Alt gummi, der suttes på får små sprækker i sig (mindre ved silikone), og ved at skifte sutterne ofte, så er du sikker på at gummien er mere “frisk”.

Skal sutten skoldes inden brug?

Ja, sutter skal altid skoldes inden du tager dem i brug – giver dem til din baby.

Selvom sutten er lavet af materialer, der er godkendt til babyer, så ved du (i princippet) ikke hvor sutten har befundet sig inden du putter den i munden på din baby. Den kan have været på gulvet i produktionshallen eller pakkehallen. Du kan ikke vide det, så skoldning – desinfektion af sutten inden brug er den absolut bedste måde at indvie en ny sut.

“Sundhedsstyrelsen anbefaler, at nye sutter (og sutteflasker) koges i rent vand inden brug for at mindske afgivelsen af eventuelle sundhedsskadelige kemiske stoffer.”

God fornøjelse.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.