HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Hvor ofte skal man skolde sutter / koge sutter

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man holder en god hygiejne omkring sin baby – og det gælder om noget omkring din babys sutter. Man finder nemlig, som forælder, hurtigt ud af, hvor mange steder en sut kan befinde sig i løbet af en dag – der ikke har noget med ens babys mund at gøre. Især gælder det jo større barnet bliver og selv dimser rundt og er alle steder.

Der er derfor god sundhedsbevarelse i at holde en god hygiejne omkring din babys sutter. Når din baby er helt lille er det særligt vigtigt, fordi din baby er mindre modstandsdygtig. Når din baby er ældre er det særligt vigtigt, fordi sutten kan være flere steder, din baby snasker mere med mad og lignende.

Skal sutten skoldes inden brug?

Ja, sutter skal altid skoldes inden du tager dem i brug – giver dem til din baby.

Selvom sutten er lavet af materialer, der er godkendt til babyer, så ved du (i princippet) ikke hvor sutten har befundet sig inden du putter den i munden på din baby. Den kan have været på gulvet i produktionshallen eller pakkehallen. Du kan ikke vide det, så skoldning – desinfektion af sutten inden brug er den absolut bedste måde at indvie en ny sut.

“Sundhedsstyrelsen anbefaler, at nye sutter (og sutteflasker) koges i rent vand inden brug for at mindske afgivelsen af eventuelle sundhedsskadelige kemiske stoffer.”

God sutte-hygiejne

Når man taler om god hygiejne af sutter, kan det deles den op i 3 faser

  • Rengøring af sutterne
  • Sterilisering af sutterne
  • Opbevaring af sutterne

Når man taler om sterilisering, så kan det gøres på to måder; skoldning af sutterne og kogning af sutterne (se mere om begge længere nede i teksten).

Rengøring af sutter

Rengøringsdelen fungerer på samme måde, som når du vasker beskidt service af for snavs. Sutten vaskes med sæbe og vand. Sutten kan vaskes uden sæbe, men er sutten meget ulækker er sæbe en fordel. Du kan bruge alle former for sæbe, der er godkendt til baby eller opvaskemiddel. Det kunne være noget økologisk, astma- og allergivenligt, svanemærket. Vil du undgå sæbe, kan sutten gnides med almindeligt køkkensalt, det er især godt til at opløse/rense mælkerester af (og bruges derfor til sterilisering af sutteflasker mv.).

Det er vigtigt at komme omkring i alle folder og samlinger, da det vil være her fnuller og skidt sætter sig.

Fordelene ved rengøring er, at sutterne herefter er rene. Ulempen er, at temperaturen skal over 65 grader for at slå alle bakterier ihjel. En anden ulempe ved at “kun” at rengøre sutterne med almindeligt vand (og ikke kogende) er hvis der skulle være (farlige) bakterier i det vand, du har vasket dine sutter i. Det er heldigvis sjældent, at vi oplever det i Danmark og får advarsler om forurenet drikkevand. Men når det opdages, er det babyer, syge og ældre, der reagerer først. Det at sikre din baby mod (farlige) bakterier i vandet i vandhanen gælder, indtil din baby er 4 måneder gammel. 4 måneder er grænsen for, hvornår man ikke længere behøver at bruge kogt vand til fremstilling af modermælkserstatning (af pulver og vand) (Sundhedsstyrelsens anbefaling)

Video: Tip til rengøring af sutter

Skolde sutter – sterilisering af sutter

Almindelig skoldning går ud på, at du hælder kogende vand hen over de rene sutter – og lader dem ligge nogle minutter, så du er sikker på at det kogende vand er kommet ind i alle revner og sprækker.

Det er den måde du gør det på (på daglig basis). Du har vasket sutten og giver den lige en tur med noget kogende vand også, så ved du at sutten både er ren og fri for bakterier.

Koge sutter – sterilisering af sutter

Skal sutten have hele armen, så skal vandet holdes i kog i 5 minutter omkring sutten. Det vil sige at sutten skal i en gryde med kogende vand og koge (boble) i 5 minutter.

“Sundhedsstyrelsen anbefaler at sutter koges en gang dagligt” 

Sundhedsstyrelsen anbefaler at det gøres med alle sutter en gang dagligt. Det kan du sagtens gøre, men når du det ikke midt i alt det andet, der også er med en baby i huset, så trøst dig med at den almindelige skoldning (hvor du hælder kogende vand over sutterne) er utrolig effektivt.

Vær opmærksom på, at sutter af naturgummi (latex) ikke skal koges i 5 minutter, da det slider for hårdt på dem. De skal blot overhældes med kogende vand og så “trække” i vandet i 5 minutter, men altså ikke boble-koge i gryden. På den måde holdes sutterne over 65 grader i 5 minutter, fordi det tager noget tid for vandet at køle fra de 100 grader og ned.

En anden måde at holde en god suttehygiejne på er ofte helt at udskifte sutterne. Alt gummi, der suttes på får små sprækker i sig (mindre ved silikone), og ved at skifte sutterne ofte, så er du sikker på at sutterne og gummien er “frisk”.

God hygiejne med opbevaring af sutter & suttesnore

Det er ikke særligt let at holde styr på sutterne. Heldigvis er det sådan at jo yngre barnet er jo nemmere er det nogenlunde at styre sutterne og jo ændre og mere modstandsdygtig barnet bliver, jo mere vil sutterne være alle steder. Der er dog nogle få simple ting du kan gøre for at holde styr på dit barns sutter.

En suttesnor er en lille snor (må af sikkerhedsmæssige årsager ikke være for lang), der er hægtet fast til sutten og dit barns tøj. Den hindre sutten i af falde på gulvet, hvis dit barn slipper eller taber den ud af munden.

En anden smart ting er en sutteboks til opbevaring af sutterne, når du eksempelvis er på farten med din baby. Det kan være en helt lukket æske til de rene ny skoldede sutter eller en smart sutteboks til lige at putte sutten i eller tage den op af. Sutteboksen kan hænges på barnevognen, pusletasken, sengen. Denne type her fra kan indeholder 2-3 sutter og kan også bruges til at skolde sutterne i.

Andre artikler om sutter & babyudstyr

Andre artikler, der kunne have interesse

 

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!