KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Ultralydsscanning, scanning i graviditeten

Ultralyd er lydbølger med så høj frekvens, at de ikke høres af det menneskelige øre. Ultralyd kan bruges til at ”se” ind på steder hvor man ellers ikke har mulighed for at “se ind” ved at lyden sendes ind og kastes tilbage til scanneren. Alt afhængig af, hvad bølgerne rammer, sendes forskellige signaler tilbage. Disse danner et billede – måske af din baby.

Ultralydsscanning i graviditeten har været anvendt siden omkring 1960. Der har aldrig været påvist skadelig effekt på mennesker med den form for scanninger, man anvender i graviditeten.

Hvorfor ultralydsscanner man i graviditeten?

I graviditeten har ultralydsscanninger 3 forskellige formål:

Scanninger kan bruges til fosterscreening. Scanningen bruges som et tilbud til gravide med henblik på at finde sygdomme, misdannelser og kromosomfejl hos fosteret i livmoderen. På baggrund af de fund, der gøres ved ultralyd, er det i Danmark muligt at få abort, man skal søge om da det vil være efter uge 12. Der er derfor mange etiske dilemmaer ved fosterscreening.

Scanninger kan give viden om fostrets trivsel eller manglende trivsel i livmoderen. Her bruges ultralydsscanning til at sikre sig, at fosteret i livmoderen har det godt, og at det stadig er bedre, at graviditeten fortsætter.

Scanninger kan give viden om moderens krop, om den kan klare den belastning, det er at være gravid. Det kunne være en scanning af nyrerne. Der er ikke rutinemæssig scanning af moderens organer, men det kan gøres ved behov.

Hvor kan man blive ultralydsscannet?

Ultralydsscanning foregår på hospitalet eller privat. På hospitalet er det er en ultralydsuddannet jordemoder eller sygeplejerske eller en læge, der udfører scanningen.

Det er også muligt at vælge at blive scannet privat, her er tiden til forklaring og visning ofte bedre end på hospitalet. Privat kan der være stor forskel på kompetencen hos den person, der scanner dig, så det skal du selv være opmærksom på.

Scanning - par til ultrolydsscanning i graviditeten

Hvordan foregår en ultralydsscanning?

Der er overordnet set 2 typer scanning for gravide;

  • Udefra på maven (som foto)
  • Indefra op gennem skeden – vaginalscanning.

Den måde, hvorpå ultralydsscanningen udføres, afhænger af formålet med undersøgelsen. Den udvendige undersøgelse er den hyppigste og anvendes ved nakkefoldsscanningen og misdannelsesscanningen.

Ved den udvendige scanning vil du blive bedt om at ligge på ryggen. Her får du gele på maven, der sikrer den bedste forbindelse mellem scannerhovedet og din krop. Scannerhovedet føres herefter hen over maven, mens du samtidig på skærmen i sort-hvid kan se, hvad der sker inde i dig. billederne vil bare præg af, at det er skabt med lyd.

Ved vaginal scanning føres en tynd stav med gele på op gennem skeden. Med vaginalscanneren er det eksempelvis muligt at foretage en ret præcis vurdering af livmoderhalsens længde ved mistanke om truende for tidlig fødsel.

Man må gerne have en VOKSEN ledsager med.

Hvad mærker en baby i maven under ultralydsscanningen?

Man kan generelt se en stor aktivitet i maven under scanningen. Det er sjovt at se, men bør nok opfattes som at barnet i livmoderen kan mærke lydbølgerne og ikke bryder sig særligt meget om forstyrrelsen.

Minder med hjem fra ultralydsscanningen

Ultrasounds foto of baby

Det er muligt at printe et billede ud fra scanningen. Du kan altid spørge, om det er muligt at få et print. Ved nakkefoldsscanningen og misdannelsesscanningen er det mange steder muligt at købe et print.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!