HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Skamlæbe bristning / Labia bristning

Labia betyder skamlæbe og en labia-bristning er skamlæben, der har fået en rift i forbindelse under fødslen.

Huden og slimhinden i skamlæben er meget tynd. Det betyder med andre ord, at der kun er tale om en overfladisk skade af vævet ved bristninger i skamlæberne.

Hvor hyppigt forekommer labia bristninger?

Over en periode på 8 år (fra 2002-2011), så man for alle fødende i Århus at 33 % af alle førstegangsfødende havde labia bristninger og kun hos 10 % af alle fleregangsfødende. Man må forvente at ca. det samme er gældende for resten af landet.

Skal rifter i skamlæben syes?

Nogle rifter i de små skamlæber er så små, at det ikke er nødvendigt at sy.

Er riften lidt større kan den syes, selvom der bare er tale om at huden er bristet. Man syer primært labia-bristninger for at lukke huden. Det kan være for at 2 bristninger i hver sin side af skamlæberne ikke vokser sammen, for at det ikke sviger så meget under vandladningen eller for at sikre at skamlæben kosmetisk igen bliver som før fødslen.

Syning af rifter i skamlæben

Når man syer i skamlæben, bruge man en meget lille nål med en meget tynd, selvopløselig tråd.

Jordemoderen vil ofte lægge noget lokalbedøvende gel på området, inden hun går i gang med at sy. De fleste synes, alligevel ikke at det er så rart at blive syet i skamlæben, da huden i det område er særligt fintfølende. Heldigvis skal der normalt kun en enkelt knude eller to til for at lukke en labia-bristning, så det er normalt vis hurtigt overstået.

Tråden forsvinder af sig selv igen, hvilket er godt fordi den så ikke skal fjernes.

Rifter i skamlæben kan svie, men heler hurtigt

Uanset om der er syet eller ej, kan (vil) området omkring bristningen være ømt og svige.

Skader i skamlæberne sidder tæt på urinrørets udmunding og mange der har fået en rift i skamlæben oplever derfor især (eller kun) svie når de tisser.

Det vil især svie meget det første døgn indtil der har dannet sig et filmlag hen over bristningen. For de fleste vil svien være væk efter et til to døgn efter fødslen. Du skal mærke væsentlig mindre svie og smerte i dine skamløber for hvert døgn der går efter fødslen.

Det vil være rart for dig at bruge en skylleflaske (eller din bruser) med lunkent vand til at skylle dig med forneden, når du har vandladning i de første dage efter fødslen. Det er både med til at holde din bristning ren, og samtidig lindre det og mindsker ubehag og svie fra urinen. Derudover virker det både smertelindrende og mindsker hævelse, hvis du bruger is-bind eller kolde omslag på mellemkødet.

En labia bristning tager ca. en uge om at hele helt op.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!