fbpx

Skambenet (symfysen) & ondt ved skambenet

Skambenet er den knogle i bækkenet, der sidder fortil lige omkring hvor kønsbehåringen slutter. Skambenet har et led lige midt for, symfyseleddet, som blødgøres i graviditeten, ligesom bækkenets øvrige led.

Ondt i skambenet & gravid

Der er mange der oplever at have ondt i eller ved skambenet i deres graviditet, fordi leddet – der når man ikke er gravid er mere fast – i graviditeten bliver en smule mobilt. Det øger risikoen for at forstuve skambenet, ligesom man kan forstuve en fod.

Smerter ved skambenet opstår ofte af et kraftigt vrid, eller fald eller for kraftig belastning (har flyttet eller løftet noget tungt). Ellers kan ondt ved skambenet komme af tyngden fra graviditeten. Er det årsagen, vil det ofte først opstå sent i graviditeten – og forsvinder hurtigt igen efter fødslen.

Hvordan mærkes det?

Gravid med ondt ved skambenet

Smerter fra skambenet kan være meget ubehagelige og gøre, at man kan have svært ved at bevæge sig, ofte vil smerterne øges jo mere man bevæger sig og/eller jo mere tungt man løfter på.

Hvad kan det ellers være?

Har man ondt og smerter både ved skambenet og i lænden i begge sider, så kan det dreje sig om:

Hvad du selv kan gøre, hvis du har ondt i skambenet

Du skal selvfølgelig starte med at sikre dig, at du ikke har veer eller en blærebetændelse. Har du ikke det, så er det “bare” skambenet du har ondt i, hvilket nu også kan være slemt nok igen.

Her er hvad du selv kan gøre;

  • Aflastning – Smerter et et signal fra bækkenet om, at det er overbelastet, og derfor skal man undgå at det gør ondt.
  • Ispakning/isposer på skambenet kan lindre på samme måde som ved en anden forstuvning.
  • Træning af musklerne der støtter op omkring skambenet
  • Brug eventuelt et graviditetsbælte, som støtter hele dit bækken
  • Nogle behandlinger kan hjælpe. Ofte bliver man også rigtig øm i muskler og ledbånd omkring bækkenet og symfysen og her kan massage og akupunktur også hjælpe.

Det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen, hvis man konstant har smerter og har svært ved at stå eller gå i længere tid eller bare at vende sig i sengen om natten.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.