Som nybagt mor opdager man hurtigt, at der er kommet en ny chef til byen. En lille, men ekstremt krævende chef, der forventer at man opfanger det mindste vink og altid står til rådighed med mad og nærvær. Man kan hurtigt komme til at føle, at de rutiner og det liv man havde før er kastet op i luften og at hele familiens rytme følger barnet. 

Den allerførste tid af en babys liv skal man heller ikke regne med at kunne skabe faste rutiner og mønstre. Der er ikke nødvendigvis så meget rytme endnu i barnets verden. 

Det betyder dog ikke, at man ikke allerede helt fra start af kan begynde at indføre nogle gode og forudsigelige rutiner og ritualer. Det viser sig nemlig, at gode og forudsigelige rytmer har en positiv indvirkning på barnets evne til at kunne finde ro, huske og lære nyt.

Vi kender det jo også fra os selv. Hvis vi ved, hvad der skal ske, og når noget er både genkendeligt og forudsigeligt, så giver det os ro og holder vores stresshormoner nede. Det samme gælder for en baby. 

Så indfører du nogle genkendelige mønstre og sekvenser, og gentages de dagligt, vil det give din baby mere ro og kunne afspejle sig i din babys sove- og spisemønster. Win!

Her kommer der nogle bud på gode rutiner, du kan prøve at indføre i din og din babys hverdag.

Gør puslepladsen til et rart sted

Let’s face it. Du og din baby kommer til at tilbringe mange timer ved puslepladsen. Gør puslepladsen til et rart og genkendeligt sted for din baby. Tag dig tiden til at skabe øjenkontakt og pludr med baby og lad din baby ligge lidt med numsen bar på maven, så nakketræning måske bliver en fast del af puslerutinen.

Syng sange for din baby

Syng de samme sange – gerne med fagter. Du vil opdage, at din baby hurtigt genkender sangen, og når din baby er blevet lidt større, vil han eller hun selv forsøge sig med fagterne, når du synger en velkendt sang.

Lær babymassage og give din baby det

Det er en dejlig hyggestund at have sammen, og en genkendelig handling, der vil give dit barn både ro og velvære.

Hud mod hud eller putte i arm

En daglig hud-mod-hud hyggestund er en dejlig rutine for både mor og baby. At tillade sig en lille slumrelur på sofaen med baby, hvor det ikke skal handle om andet end nærvær og nærhed.

Vasketøjet kan vente!  

Hav en fast putterutine

Alle børn og alle forældre er forskellige, og der findes mange holdninger og putteritualer. Find et ritual der passer til jer og forsøg at holde fast i det. I et godt putteritual er gentagelse og tydelighed nøgleord, da gentages og gør rutinen til en vane. Bliv gerne enig med din partner om rutinerne, så I gør (næsten) det samme.

Gør forskel på dag og nat

Lær din baby allerede tidligt at der er forskel på nat og dag. Skift kun ble om natten, hvis der er afføring i, eller hvis den er meget våd. Undgå at tænde lyset helt og lad vær’ med at tale meget med din baby. Din baby vil hurtigt opfatte, at hvor dagen er til leg og aktivitet, så er natten til ro og søvn. Når du skal amme om natten, så hold lyset dæmpet, am liggende i sengen eller sid i umiddelbar i nærhed af sengen. Dermed undgår du også, at din baby vågner for meget op, og det bliver således nemmere at få dit barn til at finde roen igen bagefter.     

Jeg håber, du kan finde inspiration i ovenstående.