HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Shaken Baby Syndrome / SBS

Shaken Baby Syndrom er skader, der er påført barnet efter ankomst til verden, ved at barnet i afmagt eller vrede er blevet rusket kraftigt (ofte af en af sine omsorgspersoner).

Alle mennesker ved, at man skal tage sig af og passe på sit lille barn. Men alle der har stået med ansvaret for et lille barn ved også, at det slet ikke er nogen let opgave. At en lille baby faktisk kan være meget krævende gennem døgnets 24 timer. Det lille barn kan også græde nærmest ustoppeligt. Og forældre kan til sidst, ofte især pga. manglende søvn blive drevet helt derud, hvor de næsten ikke har greb om sig selv. Her på kanten kan man føle, at man står en knivsæg fra en fødselsdepression eller i totalt afmagt. Man kan pludselig høre sig selv tale virkelig vredt til sin baby eller råbe højt af sin baby, selvom man jo godt ved at barnet ikke kan gøre for det. Det vil ofte være der, de fleste lander før de igen får mere hold på om sig selv. Men en lille babys krav og gråd kan i værste fald også drive forældre længere ud end det.

Det værste der kan ske i en totalt afmagtssituation er selvsagt, at man komme til at handle skadeligt overfor sit barn eller at gøre skade på sit barn.

Shaken baby syndrom er skader opstået af rusk

Shaken baby syndrome er resultatet af en situation hvor en person (ofte en af omsorgspersonerne) i totalt afmagt har rusket barnet – ala, SÅ HOLD DOG KÆFT! (se video forneden). Det kan være, at barnet er blevet rusket kortvarigt eller i længere tid. Men i hvert fald nok til, at der er sket skader ved det. Selv nogle enkelte kraftige rusk kan faktisk give varige skader på hjernen og synet.

SBS - hjerneskade fra Shaken Baby Syndrome

Shaken baby syndrom dækker over de skader, der opstår som følge at at barnet er blevet rusket. Det betyder altså, at barnet ikke ville have skaderne, hvis han eller hun ikke var blevet udsat for rusk. Det betyder også, at et barn kan have en masse skader som følge af en eller flere kraftige rusketure eller have taget mindre skade.

Alle skader, der kan opstå af at blive kraftigt rusket, er dog meget alvorlige, fordi de rammer hjerne og synet og ofte er uoprettelige.

Hvorfor opstår skaderne?

Det lille barn er generelt meget robust. Tænk på at barnet er blevet presset ud gennem fødekanalen og kommer til verden uden en enste brækket knogle. De fleste babyer oplever også på et eller andet tidspunkt  i deres liv at falde ned fra noget. Det kan være puslebordet eller en seng eller en sofa (eller lignende) uden at komme noget til. Det skal selvfølgelig ikke ske, men lige bestemt at blive rusket er særligt farligt for en baby.

Skaderne som følge af voldsomme rusk opstår, fordi det lille barns hoved er stort – og tungt. Og så stort at nakkemusklerne dårligt kan holde det tunge hoved. Det lille barn vil derfor ikke kunne fiksere sit hoved. Og hvis barnet ruskes voldsomt vil hovedet kastes voldsomt frem og tilbage.

Kraniekassen er også mere takket på indersiden. Det betyder, at hvis hjernen kastes frem og tilbage, så tager den lettere skade, end hvis det sker hos en voksen.

Det gør, at der i løbet af få sekunders ruskning kan opstå varige skader (skader der vil være resten af livet).

Shaken baby syndrome - dukke der illustrere hvad barnets hoved gør

Hvilke skader dækker over Shaken baby syndrome

Skaderne kommer af, at livsvigtig ting skades permenent. Det kan være synsnerverne der ruskes (uopretteligt) løst. Eller blodkar i områder af hjernen, der brister, når de under ruskningen bankes mod kraniekassen. Det vil give skader på hjernen pga. de manglende forsyninger af blandt andet ilt til det område af hjernen eller fra blodansamlinger under kraniekassen.

Skader som følge af Shaken baby syndrome:

  • Synskader – nedsat syn eller blindhed
  • Hjerneskader – alt fra lettere skader til meget svære skader

Hjerneskader kan give alle mulige problemer (herunder både kognitive og motoriske) afhængig af, hvilke dele af hjernen der sker skade på.

Sådan forebygges Shaken baby byndrome

Shaken baby syndrom undgåes ved ikke at ryste/ruske sin baby. Det allerbedste i forhold til Shaken baby syndrome er at undgå at komme ud i den situation, hvor man taber grebet helt om sig selv og gør noget der kan skade ens baby. Oplever du ofte at stå i afmagtssituationer med din baby? Have lyst til at kaste din baby ud af vinduet, ruske din baby for at få ham eller hende til at holde mund? Eller selv at gå på en knivsæg, før du lander i en fødselsdepression eller at se ned i et sort hul der truer med at opsluge dig? Så har du brug for hjælp. Jo hurtigere du kan tage kontakt til nogen der kan hjælpe dig jo bedre. Det kan være din egen læge eller sundhedsplejersken og selvfølgelig dine nærmeste pårørende.

Hvad du gør hvis det hele brænder sammen?

baby græder utrøsteligt på sin mors skød

Hvis du står i en her og nu total afmagtssituation med din baby, hvor du bliver bange for, hvad du selv kan gøre, så skal du lægge din baby fra dig et sikkert sted. Det kan være i seng eller kravlegård. Og så skal du selv fysisk gå ud af rummet og lukke døren. Også selvom barnet græder og så gå så langt væk, at du ikke længere kan høre din baby, måske udenfor.

Her skal du ringe til nogen, der kan komme og tage over. Og så må barnet være alene i den halve eller hele time det tager personen at nå frem. Dette er en langt bedre løsning, end at du risikerer at skade din baby, fordi du lige nu er helt fra snøvsen. Det kan sagtens blive godt for jer igen, selvom det lige nu ser helt sort ud. Vil det tage for lang tid inden der kommer nogen og tager sig af din baby, kan du banke en nabo op og aflevere barnet (gerne med en stak bleer og noget mad) til ham eller hende. Det kan sagtens være uden et ord, hvis forklaringer lige i situationen er for svære. Du vil døgnet rundt også have mulighed for at kontakte vagtlægen.

Er det din partner, der er helt fra snøvsen og i risiko for at skade din baby, så tager du barnet under armen og forlader jeres bopæl. Hvis du ikke har andre steder at tage hen, så har de åbent på skadestuen døgnet rundt, og så må de hjælpe jer videre derfra.

Hvad skal du gøre, hvis din baby er blevet rusket?

Står du lige nu i den situation, at din partner (eller du selv) allerede har rusket din baby, så skal ringe 112 og tale med dem. Din baby vil være i allermindst risiko for at få varige mèn, hvis din baby hurtigst muligt indlægges til observation på børneafdelingen på hospitalet. Her vil man også kunne give forebyggende behandling, der kan afhjælpe situationen, hvis de skønner at der er noget der kan og bør gøres for din baby.

I vil også efterfølgende have brug for hjælp til at løse den situation, som I er kommet i, så det ALDRIG sker igen. Det vil de også kunne hjælpe med at arrangere på hospitalet.

Video om Shaken Baby Syndrome

error: Content is protected !!