KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Sex igen efter fødslen

Sex igen efter fødslen, ja hvad kan man forvente og hvad er normalt. Det er helt normalt, at man sover for lidt efter at have fået en baby; både for lidt, for afbrudt og måske også med et barn i sengen. Den lille ny kræver sin mors krop ikke bare på fuld tid, men i døgndrift. Tiden til hinanden og samlivet skal findes i de små tilfældige øjeblikke, hvor hverken arbejdsliv, børnepasning, huslige opgaver eller søvnmangel er en hindring. Det er i sig selv er rigeligt til at udfordre et pars seksuelle aktiviteter, og når man så lægger kropslige forandringer og smerter til for kvindens vedkommende (og manden der har oplevet sin kvinde sådan), så har vi nok en god del af forklaringen på, at det for mange nybagte forældre er temmelig overvældende. Og også grunden til at det kan være svært at genoptage sexlivet efter fødslen.

Hvornår kan sexlivet genoptages efter fødslen

Hvornår man er klar til at genoptage sexlivet efter fødslen afhænger naturligvis af fysiologiske faktorer som såropheling og sammentrækning af livmoderen. Langt de fleste kvinder vil opleve en periode, hvor underlivet er ømt og sårbart. Det anbefales at vente omkring fjorten dage, hvis man er blevet syet efter fødslen.

Kvinder vil altså i fysiologisk forstand være ophelede og klar til normalt samleje efter et par uger, men det tager ofte meget længere tid for de fleste, før de er mentalt klar til at genoptage sexlivet. Nogle har måske haft en hurtig fødsel uden bristninger, mens andre er nærmest traumatiseret af et langt, meget smertefuldt forløb, eller en voldsom forløsning eksempel med sugekop og af en stor bristning, der måske ikke lige opleves eller vokser sammen som den skal.

Det er meget forskelligt, hvornår kvinder og også mænd er klar til at genoptage sexlivet efter graviditet og fødsel. I princippet kan I have sex, så snart I begge er klar og har lyst igen efter fødslen.

Hvis I får lyst til at være sammen, mens det stadig bløder efter fødslen, kan I sagtens det. Her anbefales det at bruge kondom for at mindske infektionsrisikoen.

De fysiologiske forandringer & sexlivet efter fødslen

Livmoderen skal trække sig sammen og finde tilbage på plads efter fødslen. Denne proces begynder allerede umiddelbart efter fødslen, men det kan tage 6-8 uger før den helt finder sig til rette. Det vil bløde friskt fra livmoderen i nogle uger efter fødslen. Blødningen vil være gradvist aftagende, og i en periode vil blødningen få en brunlig gammelblodig og lidt ildelugtende karakter. Blødningsperiodens længde varierer, men for de fleste vil den ophøre efter 3-4 uger.

Vævet i mellemkødet, kønslæberne eller inde i skeden kan være bristet i forbindelse med fødslen, eller du kan have et stort operationssår efter et kejsersnit, og første skridt på vejen mod at genetablere sexlivet er ophelingen af disse bristninger. Selv når alt igen ser helt og pænt ud, kan der måske stadig være både ømhed og hævelse i vævet. Man må gerne have sex, selvom vævet fortsat er ømt, men ubehaget kan selvsagt nedsætte lysten. Så gå forsigtigt frem og se hvordan det mærkes.

Selv uden en bristning af mellemkødet har underlivet været udsat for en stor belastning, da barnets hoved skulle passere. Dit bækken, din skede og dit mellemkød har været udspilet til et maksimum, og det tager tid at blive sig selv igen. Bækkenbundstræning efter fødslen kan simpelthen ikke anbefales nok. Knibeøvelserne kan med fordel påbegyndes, så snart barnet er ude. Hvor flittigt du træner vil have stor betydning for, hvor godt du restituerer efter fødslen og vil nedsætte risikoen for inkontinensproblemer nu og senere i livet. Uanset din indsats, så kan du dog godt opleve, at det hele føles lidt anderledes end tidligere, og både du og din mand vil muligvis kunne mærke forandringen.

Men man kan sagtens få et helt lige så godt og velfungerende sexliv efter fødslen som før. Det kan bare føles lidt, som når man får en ny partner og lige skal lære, hvordan ens kroppe fungerer bedst sammen.

Hvis fødslen føltes svær, og kvinden eller partneren bliver ked af det hver gang fødslen omtales, kan en efterfødselssamtale med en jordemoder måske hjælpe. En fødsel kan sætte mange spor og påvirke både humør og overskud i hverdagen. Den kan sågar skygge for sexlivet, især hvis man er bange for at blive gravid og at skulle føde igen. Det vil ofte være muligt at få en efterfødselssamtale med ens konsultationsjordemoder eller med den jordemoder, man har født med.

Prøv at elske dig selv – som mor

Måske er dit udseende efter graviditeten påvirker din lyst til sex. De fleste kvinder kommer til at se anderledes ud i større eller mindre grad efter at have båret et barn. Måske vejer du mere, eller dit maveskind er blevet mere løst, eller måske er kønslæberne eller mellemkødet kommet til at se anderledes ud efter fødslen. Du er måske bange for at se dit underliv efter fødslen, men gør det. Sæt dig med et spejl mellem benene og hils på dit køn. Formentlig er forandringerne slet ikke så synlige, og hvis de er, ja så er det nu engang dig. Det er sådan, du ser ud nu. Se på dig selv og elsk, hvad du ser. Er du i tvivl om alt er som det skal være, så får din læge til at se på det.

Det samme gælder din krops øvrige forandringer. Ja, du kan da godt træne en masse og gå på strenge diæter for at blive et bedre dig (når du engang er færdig med at amme), men virkeligheden er, at noget vil have forandret sig efter en graviditet, og at du næppe bliver tilfreds med dig selv, før du ser det i øjnene. Elsk din krop. Den ligner måske ikke længere en syttenårigs, men den har skabt og båret et barn. Bonusen er, at din mand vil uden tvivl finde dig endnu mere attraktiv, hvis du selv tør synes, at du ser godt ud.

Bryster med mælk kan være både sjovt og en sexhæmmer

Bryster kan være ømme og mælken kan løbe fra dem under ammeperioden også, hvis du er seksuelt opstemt. Måske synes I bare, dette er sjovt og finder jeres vej ind i, hvordan brysterne fortsat kan indgå i den seksuelle akt. For andre er det sværere.

Nogle kvinder har brug for, at bryster er et forbudt område for andre end barnet i ammeperioden. Eller oplever ikke selv brysterne som noget, der giver anledning til seksuel opstemthed – fordi de tilhører barnet. For nogle virker det bedre at beholde BH’en på. Det indikerer, at brysterne ikke er tilgængelige. Eller det skaber mindre opmærksomhed på, at der er mælk i dem. Alle udlægninger er lige rigtige. Det hele skal nok blive mere sig selv igen.

Den første gang efter fødslen

Det bedste råd i forhold til “den første gang” efter fødslen er “bare at gøre det”, også selvom man måske ikke mentalt er helt klar. I kender jo hinanden – I har lavet et barn sammen. Det er ok, at det ikke bliver den helt store tur, eller at den ene part måske ikke er helt så opstemt som den anden. Det er også godt ikke at have alt for store forventninger til, hvordan det skal mærkes eller være, men mere bare “at gøre det”, så I prøver at se, hvordan det mærkes og er. Gå forsigtigt frem, ikke fordi det er fysisk nødvendigt, men fordi det for de fleste kvinder er nødvendigt at mærke, hvordan det føles, når der kommer noget forbi skeden – efter man har født en baby.

Det kan sagtens være, at der er brug for glidecreme. En del kvinder oplever en tørhed i skeden efter fødslen, som skyldes hormonelle forandringer i tiden efter fødslen. Det kan dog ikke understreges nok, at det er vigtigt at afgøre, hvorvidt det skyldes fysiologiske forandringer i skeden eller manglende lyst til sex. Hvis du ikke har lyst, så lad være med at have sex. Hvis du kan mærke, at du har lyst, men alligevel er tør, kan glidecreme være en rigtigt god hjælp.

Sex skal ikke gøre ondt. Helt enkelt. Gør det dét, så stop op og fortæl din partner, hvordan du gerne vil have det. Prøv også at skifte stilling. Hvis det ikke hjælper, og du bliver ved med at have ondt, læg mærke til om det er et bestemt sted, der gør ondt. Hvis det ikke bliver bedre (efter nogle forsøg), kan du få din læge til at se på det.

Vær opmærksom på at man kan blive gravid igen, når samleje genoptages. Om du bliver det, vil afhænge af, om der løsnes æg (og om det bliver befrugtet). Der vil komme en ægløsning inden du har den første menstruation, I bør derfor bruge beskyttelse, hvis det skal vente lidt med en lillebror eller lillesøster

Sexlivet efter fødslen

I har et barn nu. I går måske rundt i kronisk søvnmangel og er hele tiden opmærksom på jeres barns signaler og trivsel. Det er svært at få lyst til sex, hvis man ikke er mentalt til stede. I har formentlig familie eller venner der ville elske at få lov at trille en lang tur med barnevognen eller på anden måde få lov at se efter jeres barn. Måske er nogle timer med garanteret fred og ro er dét, der skal til for at hjælpe jeres sexliv i gang igen.

Det er også muligt, at det slet ikke ville fungere for dig at få dit barn passet, fordi du har brug for at være tæt på ham eller hende hele tiden. I så fald, kan I sagtens have barnet hjemme, mens I er sammen. Vælg nogle tidspunkter, hvor I føler jer sikre på, at jeres baby tager en lang lur. Giv jer god tid til at være sammen kropsligt uden nødvendigvis at skulle nå til samleje. Det er lettere at få lyst, hvis du kan få lov til at sanse og føle uden forventningen om, at det skal ende med sex. Vær indstillet på, at det kan være, det kommer til at kræve mange tilløb, hvor I er sammen på andre måder end lige med samleje – og nogle hvor I når helt til samleje.

Smerte ved samleje efter fødslen

Vær sikker på, at alt er som det skal være. Ubehag og smerter under samleje kan skyldes, at vævet skal have tid til at hele og restituere, og det kan skyldes muskelspændinger som følge af ubevidste sammentrækninger af bækkenbundsmuskulaturen eller noget i skeden, der spænder op. Men det kan faktisk også skyldes, at noget er vokset forkert sammen efter fødslen.

Din jordemoder har uden tvivl gjort sit bedste for at få dig til at ligne dig selv igen, da hun syede dine bristninger. Men vævet er skadet og hævet efter fødslen, og knuder kan sættes forkert, eller de kan gå op i dagene efter fødslen. Du er den eneste, der kan opdage dette, og har du mistanke om, at noget ikke er som det skal være i dit underliv, er det vigtigt, at du søger læge. Hvis noget er forkert, findes der forskellige muligheder for at gøre skaden god igen, og du skal ikke acceptere ikke at fungere normalt.

Nogle oplever også, at nogle muskler i skeden kan være traumatiseret, så de spænder op når noget rører dem. Det kan få samleje til at gøre ondt, hvis muskler spasmer skeden. De skal behandles blidt – og omkodes til at det faktisk er dejligt, at der kommer noget forbi (og at det ikke er en baby). Det kan gøres ved, at du (kvinden) er meget opstemt, inden manden trænger ind. Prøv eventuelt først med en finger og så forsigtig med penis. Reaktionen vil gradvist aftage, når musklerne lærer, at alt nu er fint og dejligt (og ikke farligt) – igen.

Nedsat sexlyst eller ingen sexlyst efter graviditet og fødsel

Er der slet ingen sexlyst, kan det være bedre at lade være. Det gør ondt på kvinder at have sex, når de ikke har lyst til sex. Lad derfor være med at forsøge at puste liv i din sexualitet ved at have sex trods manglende lyst. Vær opmærksom på at sex for kvinden uden at have lyst kan forårsage muskelspændinger i bækkenbunden, der vil gøre samleje smertefuldt og kan aktivere en kronisk mental modstand mod sex.

Der er andre ting, I kan gøre for at genetablere jeres sexliv:

  • Vær åben om problemet, hvis det er svært for dig at genfinde sexlysten. I er begge formentligt nervøse for, hvordan det vil være at komme i gang igen.
  • Ofte handler det om manglende lyst til sex, og ikke manglende lyst til hinanden. Vær opmærksomme på stadig at kramme og røre ved hinanden og fortælle hinanden, hvor fantastisk I synes hinanden er.
  • Man kan savne den anden og være frustreret over at skulle vente, og det er jo helt fair. Man kan komme hinanden i møde ved at være sammen på andre måder, der ikke involverer eksempelvis underlivet. Rør hinanden andre steder, hvor det er rart at røre eller blive rørt.  Du og din partner er simpelthen nødt til at vente, til lysten melder sig – for hele jeres fremtidige sexlivs skyld.

Hvis sexlysten ikke synes at komme tilbage, så kan man henvende sig til en sexolog, der kan hjælpe en på vej. Det kan være godt givet ud at gøre noget for sagen med hjælp, da et nogenlunde velfungerende sexliv kan være afgørende for et velfungerende parforhold og et godt sexliv gøre det samme parforhold endnu mere fantastisk.

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Sov du lille...

error: Content is protected !!