KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Sår på brystvorterne af amning

Sår på brystvorterne opstår, hvis huden går i stykker, som følge af amningen. Sår på brystvorterne er den hyppigste årsag til, at kvinder mod deres ønske opgiver amningen, da sår på brystvorterne er enormt smertefuldt. Årsagen hertil er, at både det mørke område og selve brystvorten har såkaldte umyeliniserede nervebaner. Disse nervebaner er særligt sensitive og findes eksempelvis også i øjnene.

Sår på brystvorterne kommer ved, at din baby har fat om brystvorten på en måde, der skader brystvorten.

Sår som hudafskrabninger på spidsen af brystvorten kommer af, at din baby under amningen slider de yderste hudlag af brystvorten (se foto).

Sår på brystvorten som følge af amningen

Sår som revner på spidsen af brystvorten, og i området omkring det brune område, kommer af, at der er for stort et stræk i brystvorten under amningen, så huden må give efter og revne (se foto). Det kan også komme ved amning med suttebrikker/ammebrikker og udmalkning med brystpumpe.

Brystvorte der er sprækker - sår på brystvorte fra amning

Hvor ofte opstår sår på brystvorterne

Det er ikke normalt – som i naturligt –  at der kommer sår på brystvorterne i forbindelse med amningen. Men det er normalt – som i hyppigt forekommende – at kvinder får sår på brystvorten med smertefulde amninger til følge. Faktisk oplever 60 % af danske kvinder problemer med sår og revner på brystvorterne i den første uge efter fødslen. Ligesom 80 % oplever smertefulde amninger. Det er efter vores mening fortvivlende og ærgerligt, fordi smerter og sår på brystvorterne så godt som altid kan afhjælpes meget hurtigt ved at rette teknikken. Det er en situation, der kunne reduceres markant og måske helt, hvis hjælpen til amningen, helt i starten, blev vægtet højere.

I stedet er det desværre blevet en næsten almindelig opfattelse, at amning skal/godt må gøre ondt – især i starten. Det er helt forkert. Smerte er altid et tegn fra kroppen om at der er noget galt. Det gælder også, når det er amningen, der gør ondt.

Hvilke udfordringer giver sår på brystvorten

Sår og revner på brystvorten er slemt og kan forårsage:

  • En helt ubærlig smerte
  • En manglende lyst til og glæde ved at amme
  • En manglende glæde ved barnet, der hele tiden kræver mad
  • Træthed og udmattethed på grund af smerte
  • Muskelspændinger og hovedpine på grund af smerte

Desværre disponerer sår og revner på brystvorten også til mange andre problemer. Såsom

Hvad kan jeg ellers selv gøre?

Du skal først og fremmest have stor opmærksomhed på den teknik, din baby anvender ved brystet, for det er her problemet ligger. Du skal ikke tage for gode varer, hvis du har fået at vide, at din amning ser rigtig ud, hvis det IKKE føles rigtigt. Det er vigtigt, at amningen føles smertefri, da man jo ikke udefra kan se, hvad der sker i barnets mund.

Du skal lære at lægge din baby til brystet på en måde, så din baby kan amme effektivt og smertefrit, hvilket også forebygger sår og revner på brystvorten – ligesom at de sår du har vil kunne hele.

Ønsker du hjælp til sår på brystvorterne og smertefulde amninger kan du;

Pleje af sårede brystvorter

Derudover har vi en effektiv sår-ophelingspakke du kan købe i vores webshop. Det holder sårskorpen blød og lader såret hele fra bunden og op og er gennemprøvet på flere hundrede sårede brystvorter.

Et almindeligt råd er at lade brystvorterne lufttørre efter amning. Hermed menes, at man ikke skal tørre sine brystvorte af med en stofble eller lignende for mælk eller babys spyt, men blot lade det tørre ind selv, inden man tager tøj på igen. Hvis du har sår på brystvorterne, bør du ikke lufttørre dine brystvorter i særlig lang tid før de pakkes væk.

Undgå engangsammeindlæg, da de også tørrer såret på brystvorten ud og kan rive noget af såret med af, når de fjernes. Brug i stedet uld.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!