fbpx

Sår på brystvorterne af amning

Sår på brystvorterne opstår, hvis huden går i stykker, som følge af amning. Sår på brystvorterene er den hyppigste årsag til, at kvinder, mod deres ønske, opgiver amningen, da sår på brystvorterne er enormt smertefuldt. Årsagen hertil er, at både det mørke område og selve brystvorten har såkaldte umyeliniserede nervebaner. Disse nervebaner er særligt sensitive og findes også i øjets hornhinde.

Sår på brystvorterne kommer ved, at din baby har fat om brystvorten på en måde, der skader brystvorten.

  • Sår som hudafskrabninger på spidsen af brystvorten kommer af, at din baby under amningen slider de yderste hudlag af brystvorten (se foto).

Sår på brystvorten som følge af amningen

  • Sår som revner på spidsen af brystvorten, og i området omkring det brune område, kommer af, at der er for stort et stræk i brystvorten under amningen, så huden må give efter og revne (sefoto). Det kan også komme ved amning med suttebrikker / ammebrikker og udmalkning med brystpumpe.

Brystvorte der er sprækker - sår på brystvorte fra amning

Hvor ofte opstår sår på brystvorterne

Det er ikke normalt – som i naturligt –  at der kommer sår på brystvorterne i forbindelse med amningen. Men det er normalt – som i hyppigt forekommende – at kvinder får sår på brystvorten med smertefulde amninger til følge. Faktisk oplever 60 % af danske kvinder problemer med sår og revner på brystvorterne i den første uge efter fødslen. Ligesom 80 % oplever smertefuld amning. Det er efter vores mening fortvivlende og ærgerligt, fordi smerter og sår af amning så godt som altid kan afhjælpes meget hurtigt med den rette hjælp til at få teknikken helt på plads. Det er en situation der ved mere hjælp og mere kompetent hjælp kunne reduceres markant og om næsten helt, hvis hjælp til amningen helt i starten blev vægtet højere.

I stedet er det desværre blevet en næsten almindelige opfattelse, at amning skal / godt må gøre ondt – især i starten. Det er helt forkert. Smerte er altid et tegn fra kroppen om at der er noget galt, det gælder også når det er amningen, der gør ondt.

Hvilke udfordringer giver sår på brystvorten

Sår og revner på brystvorten er slemt og kan forårsage:

  • En helt ubærlig smerte
  • En manglende lyst til og glæde ved at amme
  • En manglende glæde ved barnet, der hele tiden kræver mad
  • Træthed og udmattethed pga. smerte
  • Muskelspændinger og hovedpine pga. smerte

Desværre disponerer sår og revner på brystvorten også til mange andre problemer. Såsom

Hvad kan jeg ellers selv gøre?

Du skal først og fremmest have stor opmærksomhed på den teknik, din baby anvender ved brystet, for det er her problemet ligger. Du skal ikke tage for gode varer, hvis du har fået at vide, at din amning ser rigtig ud, hvis det IKKE føles rigtigt. Det er vigtigt, at amningen føles smertefri, da man jo ikke udefra kan se, hvad der sker i barnets mund.

Du skal lære at lægge din baby til brystet på en måde, så din baby kan amme effektivt og smertefrit, hvilket også forebygger sår og revner på brystvorten – ligesom at de sår du har vil kunne ophele. På Baby Instituttet hjælper vi hvert år hundredevis af kvinder med sår på brystvorterne og smertefulde amninger til en Effektiv, Smertefri Amning med vores ESA-metode. Og vi kan også lære dig det.

De fleste kommer rigtigt langt blot med en ammevejledning på timebasis, men hvis der er gået helt hårdknude i din amning og du næsten ikke kan overskue at tænke på næste gang, din baby skal til brystet, så kan det være en god idè med et døgnophold, hvor du får hjælp og undervisning ved hver eneste amning døgnet rundt.

Du kan også lære at amme effektivt og smertefrit ved hjælp af vores amme-bog og / eller vores online ammekursus, som er baseret på de helt samme teknikker, som vi anvender i praksis.

Pleje af sårede brystvorter

Derudover har vi en sår-ophelingspakke du kan købe i vores webshop (eller hos os til ved konsultationen). Det holder sårskorpen blød og lader såret hele fra bunden og op og er gennemprøvet på flere hundrede sårede brystvorter.

Undgå engangsammeindlæg, da de også tørrer såret på brystvorten ud og kan rive noget af såret med af, når de fjernes. Brug i stedet uld.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.