HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Sanser; de primære sanser og de sekundære sanser

Når man taler om sanser, så skelner man mellem de primære sanser og de sekundære sanser. De primære sanser er nogle af de første sanser, som allerede udvikles i fostertilstanden. Disse sanser er yderst vigtige for vores motoriske udvikling og er de sanser, der er med til at lære os at forstå vores egen krop og verden omkring os.

Babys 7 sanser

Vi har syv sanser når vi kommer til verden. De første 3 sanser, er der primære sanser, der kommer indefra barnets krop. De sidste 4 sanser, kaldes de sekundære sanser og er de sanser, der bliver stimuleret af noget udefrakommende, som for eksempel en objekt, en smag, lugt eller en lyd.

Alle de dagligdags ting, du går og gør med din baby i hverdagen uden måske at tænke nærmere over det, er med til at stimulere din babys sanser – både de primære og sekundære. Og det er altsammen med til at udvikle din babys forståelse af sig selv og omverdenen. En dansetur rundt i stuen eller tumletid på legetæppet er ting, du måske gør uden at tænke over det, men det er yderst vigtig sansestimuli, som udvikler din babys hjerne og motorik. Du kan læse mere om hver enkelt sans ved at følge linksene længere nede.

De primære sanser / de 3 primære sanser

De tre primære sanser er:

Følesansen / Taktilsansen er den største sans vi har. Den sidder i huden og slimhinderne overalt i kroppen som små receptorer og fortæller os om kulde, varme, smerte eller velbehag, konsistens eller tekstur. Denne sans begynder allerede at udvikle sig hos fostret i 6. graviditetsuge.

Vestibulærsansen registrerer omverden og vores krop via nogle sensorer, der sidder i vores indre øre. Denne sans hjælper os til at holde balancen og registrerer vores bevægelse i rummet i alle retninger og vores krops bevægelse i forhold til tyngdekraften- især hovedets bevægelser. Sensorerne sidder i små bitte fimrehår i det indre øre, som registrerer en væske, der bevæger sig i nogle små kamre når vi bevæger vores hoved.

Muskel-led-sansen er den sans, der også kaldes den proprioceptive eller kinæstetiske sans. Små receptorer i muskler og led opfatter kroppens bevægelser, kropsholdningen og kroppens plads i rummet. Den er med til at udvikle vores evne til at styre vores bevægelser, balancen og vores kropsbevidsthed. En professionel danser eller for eksempel tennisspiller har en høj udviklet proprioceptiv sans, da de konstant udfordrer sansen i deres træning. En god muskel-led sans forudsætter en god følesans og labyrintsans.

sanser

De sekundære sanser / de 4 sekundære sanser

De 4 sekundære sanser er;

Synssansen gør at vi kan se. Synssansen er en sans vi voksne bruge virkelig meget, så meget at vi næsten ikke kan klare os uden. Det lille barn bruger den selvfølgelig også meget, men den skal trænes og er for det helt lille barn faktisk ikke så vigtig endnu. Når baby er helt nyfødt er synssansen meget umoden og det er den sans der er senest udviklet i livmoderen. Synssansen bliver i den grad bedre og bedre i takt med at din baby bliver større og kan mere og mere selv, og derfor også har mere brug for at bruge øjnene.

Høresansen er udviklet meget tidligere i graviditeten. Du ved sikkert allerede at din baby kan kende din og din partners stemme og dit hjertes rytme og bliver også derfor rolig når han eller hun ligger på din mave. Høresansen er knyttet til den vestibulære sans som også sidder i vores indre øre. Den vestibulære sans har med vores motorik at gøre og derfor reagerer vi meget kropsligt på lyde. Så det er ikke mærkeligt hvis din baby spjætter med arme og ben når du synger jeres yndlingssang.

Lugtesansen er en vigtig sans hos din baby allerede inden han eller hun er født. Lugtesansen er med til at din baby kan kende dig frem for en anden, at han eller hun kan registrere din modermælk frem for en andens. Lugtesansen er allerede i spil i livmoderen, hvor baby lugter til fostervandet og lærer lugten af dig og den mad du spiser at kende. På den måde ved din baby hvad der er trygt og hvad der er fremmed når han eller hun er født.

Smagssansen er ikke så veludviklet som lugtesansen. Men smagssansen er heller ikke så nuanceret som lugtesansen i det hele taget og samspillet mellem lugtesans og smagssans gør at vi kan nuancerer vores smagsoplevelser. Babyer kan primært smage sødt. Det giver god mening da søde ting som regel er fulde af næring og modermælk, som i øvrigt er meget næringsrigt, er da også hvinende sødt!

Andre artikler om din baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!