Søg
Close this search box.

Sanser; de primære sanser og de sekundære sanser

Når man taler om sanser, skelner man mellem de primære sanser og de sekundære sanser. De primære sanser er de første sanser, der udvikles allerede i fostertilstanden. Disse sanser er yderst vigtige for vores motoriske udvikling og er de sanser, der er med til at lære os at forstå vores egen krop og verden omkring os.

Babys 7 sanser

Vi har syv sanser når vi kommer til verden. De første 3 sanser, er de primære sanser, der kommer inde fra barnets krop. De sidste 4 sanser, kaldes de sekundære sanser og er de sanser, der bliver stimuleret af noget udefrakommende, som for eksempel et objekt, en smag, lugt eller en lyd.

De primære sanser / de 3 primære sanser

De tre primære sanser er:

Følesansen/taktilsansen er den største sans vi har. Den sidder i huden og slimhinderne overalt på kroppen som små receptorer og fortæller os om kulde, varme, smerte eller velbehag, konsistens og tekstur. Denne sans begynder allerede at udvikle sig i 6. graviditetsuge.

Vestibulærsansen/labyrintsansen registrerer omverden og vores krop via nogle sensorer, der sidder i vores indre øre. Denne sans hjælper os med at holde balancen og registrerer vores bevægelse i rummet i alle retninger og vores krops bevægelser, især hovedets bevægelser. Sensorerne sidder i små bitte fimrehår i det indre øre, der registrerer en væske, der bevæger sig i nogle små kamre, når vi bevæger vores hoved.

Muskel-led-sansen/proprioceptive sans/kinæstetiske sans er små receptorer i muskler og led, der opfatter kroppens bevægelser, kropsholdningen og kroppens plads i rummet. Den er med til at udvikle vores evne til at styre vores bevægelser, balancen og vores kropsbevidsthed. En professionel danser eller tennisspiller har en høj udviklet proprioceptiv sans, da de konstant udfordrer sansen i deres træning. En god muskel-led sans forudsætter en god følesans og labyrintsans.

sanser

De sekundære sanser / de 4 sekundære sanser

De 4 sekundære sanser er;

Synssansen gør, at vi kan se. Synssansen er en sans, vi voksne bruger virkelig meget, så meget at vi næsten ikke kan klare os uden. Det lille barn bruger den selvfølgelig også meget, men den skal trænes og er for det helt lille barn faktisk ikke så vigtig endnu. Når en baby er helt nyfødt, er synssansen meget umoden og det er den sans der senest udvikles i livmoderen. Synssansen bliver i den grad bedre og bedre i takt med at barn bliver større og kan mere og mere selv, og derfor også har mere brug for at se sig omkring.

Høresansen udvikles meget tidligere i graviditeten. Du ved sikkert allerede at din baby kan kende din og din partners stemme og et barns hjerterytme og bliver mere rolig, når han eller hun ligger på sin mors eller fars bryst. Høresansen er knyttet til vestibulærsansen, der også sidder i vores indre øre. Den vestibulære sans har med vores motorik at gøre og derfor reagerer vi meget kropsligt på lyde. Det er derfor, at din baby spjætter med arme og ben når du synger din babys yndlingssang.

Lugtesansen er en vigtig sans allerede før fødslen. Lugtesansen er med til at din baby kan kende sin mor frem for en anden, at han eller hun kan registrere din modermælk frem for en andens. Lugtesansen er allerede i spil i livmoderen, hvor en baby lugter til fostervandet og lærer lugten af dig og den mad, du spiser at kende, selvom der er vand i næsen inde i livmoderen. På den måde ved din baby, hvad der er trygt og hvad der er fremmed når han eller hun er født.

Smagssansen er ikke så veludviklet som lugtesansen. Smagssansen er heller ikke så nuanceret som lugtesansen i det hele taget. Samspillet mellem lugtesansen og smagssansen gør, at vi kan nuancere vores smagsoplevelser. Babyer kan primært smage sødt. Det giver god mening, da modermælk er sødt og derfor virker tiltrækkende og lækkert.

Sanserne skal stimuleres

Alle dagligdags ting, du går og gør med din baby i hverdagen uden måske at tænke nærmere over det, er med til at stimulere din babys sanser – både de primære og sekundære.

En dansetur rundt i stuen eller tumletid på legetæppet er ting, du måske gør uden at tænke over det, men er yderst vigtige sansestimuli, der udvikler din babys hjerne og motorik. Det er nemlig  altsammen med til at udvikle din babys forståelse af sig selv og omverdenen.

Du kan læse mere om hver enkelt sans ved at følge linkene længere oppe.

Andre artikler om din baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!