Søg
Close this search box.

Samsovning / sove sammen med baby

Er der noget mere hyggeligt end at ligge tæt sammen og kunne mærke hinanden og at have mulighed for at reagere på babys behov uden at stå op? Ja, det skulle da lige være at sove uforstyrret og tungt uden natlige spark i ansigtet eller med frygten for at overophede og/eller lægge sig oven på sit barn. Der er relevante argumenter både for og imod samsovning – og den videnskabelige evidens på området bakker begge to op.

Sove sammen med baby

Det er dokumenteret, at man ved at sove i samme rum som sit barn nedsætter risikoen for pludselig uventet spædbarnsdød (vuggedød) til barnet er mindst 6 måneder gammelt. Så på den måde er det altså godt at sove sammen mindst frem til at barnet er 6 måneder.

Baby 3 måneder sover ved siden af mors seng

Men hvad med at sove sammen i samme seng?

Der er studier, der har fundet en øget forekomst af vuggedød blandt børn, der sov i deres forældres seng. Det har ført til, at man en overgang frarådede samsovning (Sundhedsstyrelsen og det engelske National Institute for Health and Care Excellence (NICE)).

Flere andre undersøgelser har dog siden vist, at man godt kan sove sammen uden denne risiko, hvis man er opmærksom på;

  • Barnets alder er over 3 måneder (den øgede forekomst af vuggedød var hos børn på under 3 måneder).
  • Barnet skal ligge på et fast underlag, En sofa eller en stol tillader for eksempel ikke barnet at slippe af med varmen.
  • Forældrene må ikke have drukket alkohol eller taget medicin. Forældre sover normalt lidt lettere, når de har et barn i sengen og sanser dem også i søvnen, men det gælder ikke efter indtagelse af medicin eller alkohol, der nedsætter disse sansninger.
  • Ryg ikke. Forældrenes rygning øger risikoen for vuggedød og således er der også en risiko forbundet med at sove tæt på en forælder, der ryger.

Sundhedsstyrelsens anbefaling

Sundhedsstyrelsens anbefaling er at det sikreste sted at sove for et spædbarn er i sin egen seng i samme rum som sine forældre.

Ligger barnet i forældrenes seng, skal man sørge for, at barnet ligger på et fladt fast underlag, og at der er lige så megen plads omkring barnet, som han eller hun ville have i sin egen seng, samt at barnet ligger med sin egen dyne og uden løse tæpper, bamser eller lignende omkring sig. Desuden bør barnet ikke ligge mellem sine forældre, og der skal ikke være større søskende eller husdyr i sengen.

Sundhedsstyrelsen fraråder helt at man sover med sit barn, hvis man er meget træt, syg eller påvirket af medicin eller alkohol.

Er det mere trygt for barnet at sove sammen

Der findes teorier om, at samsovning skulle gøre et barn for afhængig af sine forældre, så barnet senere i livet vil have svært at løsrive sig og udvikle selvstændighed. Et studie som forsøgte at bekræfte den hypotese, fandt imidlertid ingen negative konsekvenser ved samsovning for hverken adfærd eller kognitiv udvikling.

Nogle forskningsresultater angiver, at samsovning fremmer tilknytningen mellem forældre og barn. At det at sove sammen med sit barn fremmer barnets tryghed og tilknytning. Det betyder dog ikke, at et barn, der sover i egen seng, ikke kan være trygt og lige så knyttet til sine forældre. Børn har et medført behov for nærhed og berøring, og samsovning kan være et middel til at opfylde behovet for fysisk kontakt, men det kan også opfyldes gennem samværet med barnet gennem dagen.

Forstyrrer samsovning nattesøvnen

Det korte svar er ja. Studier har vist, at samsovning gør, at forældrene sover lettere, når de sover sammen med deres barn. Ligesom at børn vågner flere gange i løbet af natten, hvis de sover i samme seng som deres forældre.

Samsovning og amning

For moderen medfører samsovningen også en lettere søvn, men det betyder til gengæld, at hun ikke behøver at stå op hver gang, der skal ammes eller trøstes. Nogle kvinder vågner med et sæt ved barnets mindste grynt eller bevægelse og har svært ved at falde i søvn igen herefter. Hvorimod andre nærmest kan lægge barnet til brystet uden rigtigt at vågne. Der er selvsagt stor forskel på, hvordan samsovning vil påvirke disse kvinders søvn.

På samme måde er det antageligt forskelligt fra barn til barn hvor meget samsovningen forstyrrer nattesøvnen.

Der er en stærk sammenhæng mellem det at sove med sit barn og at have et langt og vellykket ammeforløb. Årsagen består måske i, at det er samme type forældre som vælger at sove med deres børn, og som vælger at amme længe. Men nærheden i sig selv kan også øge produktionen af oxytocin, og dét at mor der ikke skal stå op om natten, kan betyde en mindre afbrudt nattesøvn og dermed give søvn og overskud i hverdagen.

Hvad med sexlivet, med et barn i sengen

Sex og intimitet kan selvfølgelig sagtens foregå andre steder end i sengen, men det kan nu være meget rart, også at have mulighed for at bruge dobbeltsengen til dette. Det er bestemt en overvejelse værd, om man forestiller sig, at sexlivet kan fungere med et spædbarn i sengen.

Mangel på søvn kan imidlertid også lægge en dæmper på den seksuelle aktivitet i parforholdet.

Hvad er godt for dig – og din familie

Søvn er vigtig og man må se på, om barnet har det godt og sover godt, om mor har det godt og sover godt – og om far har det godt og sover godt på den måde, det fungerer på. Det der fungerer for det enkelte barn og den enkelte familie er godt, uanset om det er samsovning eller ikke.

I forhold til de undersøgelser der er lavet omkring samsovning, er der som sagt argumenter både for og imod samsovning. Og evidensen på området er mangelfuld og langt fra entydig. I sidste ende må det således være op til de enkelte forældre at afveje fordele og ulemper og afgøre, hvorvidt det i deres familie er bedst, at barnet sover i forældrenes eller sin egen seng.

Det er vigtigt at den måde man gør det på fungerer får alle familiemedlemmerne. Det er vigtigt for børn, at deres forældre også har det godt – også sammen. Det giver en tryg base at vokse op i. Derfor er forældrenes søvn og trivsel OGSÅ vigtig – ikke kun barnets.

Har man svært ved at beslutte, om man ønsker samsovning eller “barn i egen seng”, kan man jo vælge den gyldne middelvej, hvor ens baby ligger i sin egen seng, men tæt nok på til at en forælder kan nå ham eller hende. Eventuelt i en bedside-crib.

Mærk efter, hvordan I sover bedst. Måske vil I have brug for at eksperimentere med forskellige muligheder, før I finder jer til rette.

Sikkerhed under søvnen & samsovning

Vi opfordrer til, at man følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger (se tidligere) og altid har barnets sikkerhed i tankerne. Din baby skal have luft omkring sig og luft til at kunne slippe af med varmen og undgå overophedning (der øger risikoen for vuggedød). Nogle vælger at udbygge dobbeltsengen med en ekstra madras eller købe en særlig stor seng for at skabe tilstrækkelig plads for barnet.

Sovepladsen skal desuden afskærmes af for eksempel vægge, møbler og sengeheste, så barnet ikke kan falde ud af sengen under søvnen.

Pas på jeres baby, jer selv og hinanden, og sov godt.

Andre artikler om søvn

Kilder:

  • sundhedsstyrelsens folder om forebyggelse af vuggedød https://www.sst.dk/~/media/5BF42CFB6A8A42BEBDDDDD933D7FDCDB.ashxv
  • Parent-infant co-sleeping and the implications for sudden infant death syndrome.
    Straw, Joanne; Jones, Pat
  • Parent-child bed-sharing: The good, the bad, and the burden of evidence
    Viara R. Mileva-Seitz*, Marian J. Bakermans-Kranenburg, Chiara Battaini, Maartje P.C.M. Luijk
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/284275#What-are-the-other-potential-benefits-and-risks-of-bed-sharing?
  • Mother-Child Bed-Sharing in Toddlerhood and Cognitive and Behavioral Outcomes
    R. Gabriela Barajas, Anne Martin, Jeanne Brooks-Gunn and Lauren Hale

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!