FRI FRAGT VED KØB OVER 499 i WEBSHOPPEN ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fertilitet

Samleje (coitus) – gå i seng sammen

Samleje er, når mandens penis trænger ind i kvindens skede – man deler leje / man ligger sammen. I langt de fleste tilfælde, vil det føre til, at manden har udløsning. Ved udløsning kommer der sæd ud af penis. Sæden indeholder et utal af sædceller (omkring 20  milloner pr. udløsning), og sædcellernes eneste formål er at befrugte ægcellen. Samlejets overordnede biologiske formål er reproduktion. Men samleje dyrkes  lige så meget for nydelsens skyld og som en måde at vise kærlighed og hengivenhed på.

En forudsætning for samleje er, at mandens penis er stiv, så den kan komme ind i skeden. Samt at skeden er fugtig, så det ikke gør ondt på kvinden. Det sker ofte ved et kortere eller længere forspil, hvor den seksuelle ophidselse stiger. Seksuel ophidselse giver øget blodgennemstrømning i kønsorganerne og fører på den måde til rejsning hos manden. Og hos kvinden sker der en naturlig smørelse af skeden.

Ved samlejet indføres den stive (erigerede) penis i skeden, hvor den bevæges frem og tilbage. Herved  kan manden opnå orgasme og dermed udløsning af sæd, som så kan medføre, at kvinden bliver gravid.

Ovennævnte beskrivelse af samlejet er primært fra en biologisk og reproduktionsmæssig vinkel. Der findes mange forskellige typer af orgasmer og seksuel nydelse både hos kvinden og manden. Og mange forskellige måder at opnå orgasme på, som ikke nødvendigvis indebærer traditionelt samleje eller friktionsbaseret sex (at penis bevæges frem og tilbage). Manden kan også have orgasme uden udløsning – og udløsning uden orgasme.

Samleje (uden beskyttelse) er den måde, de fleste bliver gravide på – enten planlagt eller uplanlagt. Man kan (i dag) også blive gravid på andre måder, eksempelvis ved insemination og kunstig befrugtning. Det vil også være muligt at blive gravid, hvis manden har udløsning tæt på skedeåbningen, selvom chancen/risikoen for det er lille.

Ønsker du at blive gravid, er det afgørende at have (ubeskyttet) samleje – med udløsning af sæd oppe i skeden på tidspunktet lige op til kvindens ægløsning (mørkegrøn=O). Altså i den fertile periode (hele den grønne periode, men mest lige op til ægløsning). I de lyserøde perioder kan du ikke blive gravid. Det kræver at du ved hvornår du har ægløsning.

Det er vigtig at vide, at når man har (ubeskyttet) samleje, så kan man ikke alene blive gravid, man kan også smittes med seksuelt overførte sygdomme. Det kan derfor være en fordel at begge parter lader sig teste for kønssygdomme, inden man “arbejder” på at opnå graviditet.

Ubeskyttet samleje og beskyttet samleje

Ubeskyttet samleje er når man man går i seng sammen unden at gøre noget for at beskytte sig mod graviditet eller mod kønssygdomme – sygdomme der kan overføres under samleje.

Hvis du ikke ønsker at blive gravid (eller at gøre nogen gravid), så skal du kun dyrke beskyttet samleje. Beskyttet samleje betyder altså, at du beskytter dig mod at blive gravid (eller at gøre nogen gravid, hvis du er mand) og mod seksuelt overførte sygdomme (gælder for begge parter).

Bestykket samleje betyder, at man på forskellige (og indimellem spidsfindige) måder:

  1. undgår at sædcellerne kommer ind i kvinden, så de slet ikke får mulighed for at befrugte ægget.
  2. undgår, at kvinden løsner nogle æg, der kan befrugtes.
  3. undgår at evt. befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen og bliver til en graviditet.

Det vil i praksis sige at du skal bruge prævention/beskyttelse (kontraception). De forskellige former for prævention har forskellige virkemåder.

Alle former for prævention har til formål at beskytte mod uønsket graviditet, hvorimod kun kondom beskytter effektivt mod kønssygdomme.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!