KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Samleje (coitus), gå i seng sammen

Samleje er, når mandens penis trænger ind i kvindens skede – man “ligger sammen” eller “deler leje”. I langt de fleste tilfælde, vil det føre til, at manden har udløsning. Ved udløsning kommer der sæd ud af penis. Sæden indeholder et utal af sædceller (omkring 20 millioner pr. udløsning). Sædcellernes formål er at befrugte ægcellen. Samlejets overordnede biologiske formål er reproduktion; at få børn. Men samleje dyrkes lige så meget for nydelsens skyld og som en måde at vise kærlighed, glæde og hengivenhed for hinanden på.

En forudsætning for samleje er, at mandens penis er stiv, så den kan komme ind i skeden. Samt at skeden er fugtig, så det ikke gør ondt på kvinden. Det sker ofte ved et kortere eller længere forspil, hvor den seksuelle ophidselse stiger. Seksuel ophidselse giver øget blodgennemstrømning i kønsorganerne og fører til rejsning hos manden og hos kvinden en naturlig smørelse af skeden.

Ved samlejet indføres den stive (erigerede) penis i skeden, hvor den bevæges frem og tilbage. Herved  kan manden opnå orgasme med udløsning af sæd. Det er sædcellerne i sæden der kan gøre kvinden gravid, men kun på det tidspunkt hvor hendes æg og livmoderen er klar til at modtage ægget.

Ovennævnte beskrivelse af samlejet er primært fra en biologisk og reproduktionsmæssig vinkel. Der findes mange forskellige typer af orgasmer og seksuel nydelse både hos kvinden og manden. Og mange forskellige måder at opnå orgasme på, der ikke nødvendigvis indebærer traditionelt samleje eller friktionsbaseret sex (at penis bevæges frem og tilbage). Manden kan eksempelvis også have orgasme uden udløsning – og udløsning uden orgasme.

Samleje (uden beskyttelse) er dog den måde, de fleste bliver gravide på – enten planlagt eller uplanlagt. Man kan (i dag) også blive gravid på andre måder, eksempelvis ved insemination og kunstig befrugtning. Det vil også være muligt at blive gravid, hvis manden har udløsning tæt på skedeåbningen omkring ægløsningstidspunktet, selvom chancen/risikoen for det er lille, da sædcellerne vil skulle svømme meget længere for at nå til ægget og befrugte det.

Ønsker du at blive gravid, er det afgørende at have (ubeskyttet) samleje udløsning af sæd oppe i skeden på tidspunktet lige op til ægløsningen (mørkegrøn=O). Altså i den fertile periode (hele den grønne periode, men mest lige op til ægløsningen). I de lyserøde perioder kan kvinden ikke blive gravid.

Det er vigtig at vide, at når man har (ubeskyttet) samleje, så kan man ikke alene blive gravid, men man kan også smittes med seksuelt overførte sygdomme og med kønssygdomme. Det kan derfor være en fordel at begge parter lader sig teste for kønssygdomme, inden man “arbejder” på at opnå graviditet.

Ubeskyttet samleje og beskyttet samleje

Ubeskyttet samleje er når man går i seng sammen uden at gøre noget for at beskytte sig mod graviditet eller mod kønssygdomme – sygdomme der kan overføres under samleje.

Hvis du ikke ønsker at blive gravid (eller at gøre nogen gravid), så skal du kun dyrke beskyttet samleje. Beskyttet samleje betyder, at du beskytter dig mod at blive gravid (hvis du er kvinde) eller at gøre en kvinde gravid (hvis du er mand). Og mod seksuelt overførte sygdomme (gælder for begge parter).

Det vil i praksis sige at du skal bruge prævention/beskyttelse (kontraception). De forskellige former for prævention har forskellige virkemåder.

Bestykket samleje betyder, at man på forskellige (og indimellem spidsfindige) måder:

  1. undgår at sædcellerne kommer ind i kvinden, så der slet ikke er mulighed for at befrugte ægget.
  2. undgår, at kvinden løsner æg, der kan befrugtes.
  3. undgår at det befrugtede æg kan sætte sig fast i livmoderen og blive til en graviditet.

Alle former for prævention har til formål at beskytte mod uønsket graviditet, hvorimod kun kondom beskytter effektivt mod kønssygdomme og seksuelt overførte sygdomme.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!