KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Sædkvalitet og nedsat sædkvalitet

Når man taler om sædkvalitet taler man om hvor mange levende sædceller, der bliver dannet i mandens testikler og der er pr. sædafgang (eller regnet pr milliliter) og om sædcellerne ser normale ud og at de kan bevæge sig normalt.

Sædceller der svømmer afsted i livmoderen.

Når man taler om nedsat sædkvalitet er der tale om at;

 • Mængden af levende sædceller er lille
 • Sædcellerne ser deforme ud – er deforme
 • Sædcellerne er ikke i stand til at “svømme”/ er ubevægelige.

At have nedsat sædkvalitet er ikke ensbetydende med, at det ikke er muligt at gøre en kvinde gravid, men at det kan tage længere tid (eller man skal være mere heldig).

Sædkvaliteten finder man ved en analyse af sæden ved en sædafgang.

Normal sædkvalitet defineret af who

De nedre grænseværdier for sædprøver er:

 • Sæd volumen i ml 1.5
 • Total antal sædceller 40 mio. per sædafgang.
 • Sædcellekoncentration 15 mio. per ml
 • Total bevægelighed 40 %
 • Fremadrettet bevægelighed 30 %
 • Levende sædceller 60 %
 • Andel normale sædceller 5%

Det er altså normalt at en vis mængde sædceller ser mærkelige ud, bevæger sig mærkeligt og ikke fungerer. Det hele sagtens kan fungere alligevel.

Nedsat sædkvalitet – for få levende sædceller

Den normale mængde sædceller er cirka 60 millioner sædceller pr ml, men 40 millioner sædceller pr ml giver fuld effekt (i forhold til at kunne gøre en kvinde gravid). Nedsat sædkvalitet er af WHO defineret som under 15 millioner sædceller pr ml.

I Danmark taler man om nedsat sædkvalitet når sædcellekoncentration er under 40 millioner sædceller pr. ml. sæd, idet man, hvis man har mindre end 40 milloner sædceller pr ml, ofte ser, at det vil tage længere tid at gøre en kvinde gravid – opnå graviditet.

Ca 40 % af danske mænd har nedsat sædkvalitet med en sædcellekoncentration på under 40 millioner sædceller pr. ml. sæd.

Færre sædceller ved daglige hyppige udløsninger

Det ser ud som om at koncentrationen af sædceller falder ved daglige hyppige udløsninger/udtømninger. Hvor mange sædceller man har bestemmer af hvor mange der produceres, men også af hvor mange “der bruges”, altså fjernes. Ved udløsning forsvinder en mængde af de producerede sædceller og sædkoncentrationen når først sit maksimum igen efter 2-3 dage. Det er den tid det tager kroppen at fylde “lagereret” op igen. Nogle forskningsartikler mener, at det tager 5-6 døgn at nå den maksimale mængde sæd igen.

Det betyder at hvis du gerne vil være far, så skal du holde igen med udløsning (omkring de dage hvor du forsøger at gøre din kvinde gravid) og ikke skyde i blinde, men at sende din sæd afsted på det mest fordelagtige tidspunkt for befrugtningen, altså på ægløsningstidspunktet.

Omvendt er det ikke sådan, at der efter en sædafgang ikke vil være flere sædceller tilbage, der vil blot være færre sædceller end før. Hyppig sædafgang kan altså ikke bruges som prævention.

Hvad nedsættes sædkvaliteten ellers af?

Med den viden man har nu, ser det ud til, at det der påvirker sædkvaliteten allermest, er noget man ikke kan gøre noget ved, nemlig om ens mor røg, da hun ventede en.

Derudover ser man at mænd, der har dårlig sædkvalitet, ofte lever usundt, ryger, drikker for meget cola, er overvægtige, spiser for meget usundt fedt (fede mejeriprodukter, friture-mad og kødfedt).

Det har været omdiskuteret, om alkohol nedsætter sædkvaliteten. Nyere undersøgelser peger mod at alkohol nedsætter sædkvaliteten. Her så man at et indtag på 5 genstande om ugen kunne nedsætte sædkvaliteten og også at drikke sig fuld bare en gang om ugen kunne have betydning for sædkvaliteten. Med et indtag på over 25 genstande om ugen, kan man forvente en alvorlig nedsættelse af sædkvaliteten.

Desuden vil stress og søvnmangel kunne påvirke sædkvaliteten negativ.

Overophedning af testiklerne vil også nedsætte sædkvaliteten, det kan være ved feber eller fysisk ophedning. Ved svær overophedning hvor alle sædcellerne “går til grunde”, vil det tage cirka 3 måneder før “bestanden” igen er normal, det er nemlig den tid det tager for en sædcelle at blive moden.

Hvad har en positiv effekt på sædkvaliteten

Det ser ud som om at mænd, der motionerer, har bedre sædkvalitet. Hvis du gerne vil holde din sædkvalitet så optimal som mulig, gælder det om at;

 • Spise sundt.
 • Dyrke regelmæssig motion.
 • Få nok søvn (om natten).
 • Ikke at ryge (eller stoppe med at ryge).
 • Ikke drikke alkohol – eller have et meget lille indtag.
 • Ikke at være stresset.
 • Holde igen med udløsninger op til ægløsningstidspunktet.
 • Undgå at dine testikler (og sædcellerne) har det for varmt.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!