fbpx

Sæd og sædcellen / den mandelige kønscelle

Sædcellen er nærmest ægcellens modsætning, den er nemlig den mindste menneskelige celle (hvor ægcellen er den største menneskelige celle).

Sædcellen har en aflang form med en lille cellekerne, der kun indeholder en lille mængde cellevæske, også har den en lang hale.

foto af en enkelt sædcelle

Sædcellerne indeholder de kromosomer manden giver videre.

Video: se sædcellens opbygning:

Sædcellerne produceres i testiklerne

Sædcellerne produceres i mandens testikler og udtømmes i sædvæsken i forbindelse med mandens udløsning.

En udløsning indeholder ikke mindre end ca. 50-450 millioner sædceller.

Video: Sædens “tur” gennem de mandlige kønsorganer

Sædcellen svømmer frem til ægget

På grund af sædcellens hale, er den istand til at bevæge sig aktivt (svømme). Det er nødvendigt, fordi de fleste befrugtninger sker i æggelederen. Det betyder at sædcellen, for at kunne befrugte ægget, skal svømme fra skeden, op gennem livmoderhalsen, gennem livmoderen og op i æggelederen.

Kun de hurtigste når ægget, og kun én enkelt af dem vil kunne befrugte det. Her gælder “survival of the fittest” – og en vis portion held.

Så snart den første sædcelle er trængt igennem ægcellens væg og ind i ægget, hærdes væggen, således at der ikke kan trænge flere sædceller ind i ægget.

Video: sædcelle der befruger æg

Sædcellerne kan ligge på lur og vente

Det kan være vigtigt at vide, at sædceller kan overleve i 3-5 dage i livmoderns miljø. Levetiden øger chancen for graviditet væsentligt, da ægget KUN kan befrugtes 12-24 efter ægløsningen.

Det betyder også, at hvis man har ubeskyttet samleje i dagene op mod ægløsningen, så kan sædcellerne ligge i livmoderen og vente på at ægget løsner sig.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.