Søg
Close this search box.

Sæd og sædcellen / den mandelige kønscelle

Sædcellen er den mandlige kønscelle, der står for reproduktion – gør at man kan få børn. Sædcellen er  ægcellens modsætning, den er nemlig den mindste menneskelige celle (hvor ægcellen er den største menneskelige celle). Sædcellerne indeholder de kromosomer manden giver videre til sine børn.

Sædcellen har en aflang form med en lille cellekerne, der kun indeholder en lille mængde cellevæske, også har den en lang hale, der gør at den kan bevæge sig (svømme).

foto af en enkelt sædcelle

Sædcellerne produceres i testiklerne

Sædcellerne produceres i mandens testikler og udtømmes i sædvæsken i forbindelse med mandens udløsning. En udløsning indeholder ikke mindre end ca. 50-450 millioner sædceller.

Sædcellen svømmer frem til ægget

På grund af sædcellens hale, er den i stand til at bevæge sig aktivt (svømme). Det er nødvendigt, fordi de fleste befrugtninger sker i æggelederen. Det betyder at sædcellen, for at kunne befrugte ægget, skal svømme fra skeden, op gennem livmoderhalsen, gennem livmoderen og op til æggelederen.

Kun de hurtigste når ægget, og kun én enkelt sædcelle befrugter ægget. Her gælder “survival of the fittest” – og en vis portion held. Så snart den første sædcelle er trængt igennem ægcellens væg og ind i ægget, hærdes væggen nemlig, så der ikke kan trænge flere sædceller ind i ægget.

Sædcellerne kan ligge på lur og vente

Det kan være vigtigt at vide, at sædceller kan overleve i 3-5 dage i livmoderens miljø. Levetiden øger chancen for graviditet væsentligt, da ægget KUN kan befrugtes 12-24 efter ægløsningen. Det betyder også, at hvis man har ubeskyttet samleje i dagene op til kvinden har ægløsningen, så kan sædcellerne ligge i livmoderen og vente på at ægget løsner sig.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!