fbpx

Blog

Min Baby - 1 måned til 1 år / Tanker om at være forælder

Så vigtig er du som forælder!

Så vigtig er du som forælder!

Vi ved det i vores hjerter: Børn har et medfødt behov for en varm, tæt og vedvarende relation til mindst én omsorgsperson og vores erfaring viser, at babyer helt fra fødslen sagtens kan rumme at knytte sig til flere end en omsorgsperson.

Omsorgspersoner der dem der opfylder de basale behov

Omsorgspersonerne vil være dem, der på daglig basis påtager sig at imødekomme barnets basale behov og indgå i samspil med barnet. Omsorgspersonerne vil også ofte være dem, der kender barnet bedst og som kan spejle barnets indre tilstande – mærke barnet.

Tilknytning mellem dig og din baby

Tilknytningen mellem din baby og dig vil i stort omfang afhænge af, hvor meget tid du som omsorgsperson tilbringer sammen med din baby, men også din babys tilpashed, kvaliteten af den tid I er sammen og din følelsesmæssige investering i din baby har betydning for tilknytningen mellem dig og din baby.

Det har vist sig at jo bedre tilknytningen mellem omsorgsperson og barnet er jo mere velfungerende vil barnet blive og jo bedre vil barnet blive i stand til at kunne knytte sig til andre mennesker senere i livet.

Der er ingen tvivl om, at din evne til at kunne imødekomme dit barns basale behov, som de opstår, og din måde at indgå i samspillet med din baby på, er af enorm betydning.

Former barnet personligehed

Man ved, at omsorgspersonerne former barnets personlighed og at en manglende fast (gennemgående) omsorgsperson eller en manglende tilknytning til omsorgspersonen kan medføre alvorlige og permanente personlighedsmæssige skader.

Du er den bedste!

Det er normalt, at omsorgspersonerne af barnet organiseres hierarkisk, fordi babyer allerede tidligt i livet opdager, at mennesker er forskellige. Du har sikkert allerede oplevet, at mor måske er bedst, når din baby er sulten, fordi det er hende, der har brysterne, at din baby synes far er bedst, når der skal hygges og når din baby mangler inspiration til den næste milepæl, så er ældre søskende måske bedst. Den omsorgsperson, der ligger øverst i hierarkiet i én sammenhæng, er altså ikke nødvendigvis den, der ligger øverst i hierarkiet i en anden sammenhæng.

Det er en stor tilfredsstillelse at være et barns udvalgte, men meget hårdt og anstrengende, hvis man er den enste ene; den eneste der kan/må give mad, den enste der kan/må trøste, den eneste der kan/må putte til søvn etc. – og det er hårdt og anstrengende at være den forældre, der af barnet bliver fravalgt.

En familiestruktur, med en mor-barn symbiose og faderen på et sidespor som praktisk gris, ses desværre tit og sætter de fleste forhold på en alvorlig prøve – og sådan en familiestruktur bør ændres for at skabe mere stabilitet og glæde i familien.

Hvordan i kommer fra start er vigtig

Det er vigtigt helt fra starten begge at komme på banen og opleve at kunne imødekomme sin babys behov på en måde der gør baby glad og tilfreds med omsorgen og i samspillet.

Desuden er det vigtigt at blive ved med at være opmærksom på at give plads til hinanden og hinandens forskellige måder at give omsorg på og være i samspil med baby på.

Det er selvfølgelig en styrke at være enig om de store rammer, men indenfor disse rammer bidrager omsorgs- og tilknytningspersonernes forskellighed på en berigende måde til jeres babys fysiske, følelsesmæssige og mentale udvikling.

Få vores minibog om søvn: 5 sandheder om din babys søvn – du ikke vil gå glip af ⇒

 

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.