HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Rygning og gravid

Rygning og graviditet hænger på ingen måder sammmen. Når der vokser en baby inde i dig og du ryger, så ryger din baby også – og børn skal IKKE ryge. Ryger du, er der derfor ingen tvivl om, at det er allerbedste for den baby, der lige nu ligger inde i din livmoder og skal vokse sig stor og stærk, at du holder op med at ryge – allerbedst med det samme.

Undersøgelser viser til gengæld, at hvis du ryger og holder op med det i starten af graviditeten, så vil din baby i livmoderen slet ikke udsættes for nogle af de ellers øgede risikoer der er ved rygning, når du er gravid. Det skal være inden uge 12 for at opnå fuld positiv effekt.

Rygning og gravid - gravid, der stopper med at ryge

Ellers gælder det selvfølgelig at jo tidligere i graviditeten du stopper, jo bedre for din baby.

Tænker du at du vil blive mere stresset, hvis du holder op med at ryge – og stress heller ikke er sundt for din baby i livmoderen, så er det på ingen måder så usundt for din baby, som at du ryger. Og den stress din baby mærker til vil kun stå på en kortere periode, mens din krop afgifter.

Hvad er rygning?

Rygning er indtagelse af en masse skadelige stoffer gennem luftvejene. Stoffer som det vil være yderst kritisk, hvis du blev udsat direkte for – for slet ikke at tale om din baby. Da stort set ingen bare ryger en enkelt gang men flere gange dagligt er det tilmed påvirkning af dig – og din baby, hvis du er gravid, gennem længere tid, hvilket altid er langt mere skadeligt!

Der er ingen tvivl om, at hvis der ikke var så mange penge i spil, så ville cigaretter være ulovlige.

Nogle mener at der er op til 400 forskellige stoffer i en cigaret inkl papiret og filteret – og ingen af dem gør noget godt for din krop og din sundhed.

Hvordan påvirker rygning din graviditet?

Rygning påvirker din krop, som din ufødte baby bor inde i. Derfor påvirker det også din graviditet og dit foster i livmodern. En af tingene der sker i kroppen er at den bliver mere iltfattig og at blodkarrene trækker sig sammen. Det påvirker eksempelvis moderkagens placering (at den oftere placerer sig mere risikofyldt, men et sted med bedre blodcirkulation) og at barnet ikke får blod og næringsstoffer nok gennem moderkagen.

  • Det kan være sværere at blive gravid, når man ryger. Ønsker du at blive gravid og ryger vil du altså øge dine chancer ved allerede nu at holde op med ryge.
  • Når du ryger er du i øget risiko for at miste graviditeten – abortere spontant.
Dansk cigaretpakke: oplysning til borgerne eller skræmme kampagner.
  • Din baby er i øget risiko for væksthæmning, fordi han eller hun ikke har de optimale betingelser for at blive den størrelse, som det faktisk var meningen at han eller hun skulle være.
  • Din moderkage er i øget risiko for at sætte sig for langt nede (placenta prævia) – hvilket øger risikoen for at bløde fra moderkagen i graviditeten – og ikke at kunne føde naturligt.
  • Det vil være sværere for sår at hele op – både hvis du føder normalt og hvis du får kejsersnit (hvor du får et væsentligt større sår det skal vokse sammen).
  • I forhold til amningen vil rygning påvirke mælken og mælkemængden i ammeperioden. Nikotin påvirker prolaktinen (det mælkeproducerende hormon).

Rygning og gravid

Hver eneste cigaret du IKKE ryger er godt for din baby – både i og udenfor livmoderen.

Andre artikler om graviditet

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!