Rygning og graviditet hænger på ingen måder sammmen. Når der vokser en baby inde i dig og du ryger, så ryger din baby også – og børn skal IKKE ryge. Ryger du, er der derfor ingen tvivl om, at det er allerbedste for den baby, der lige nu ligger inde i din livmoder og skal vokse sig stor og stærk, at du holder op med at ryge – allerbedst med det samme.

Undersøgelser viser til gengæld, at hvis du ryger og holder op med det i starten af graviditeten, så vil din baby i livmoderen slet ikke udsættes for nogle af de ellers øgede risikoer der er ved rygning, når du er gravid. Det skal være inden uge 12 for at opnå fuld positiv effekt.

Rygning og gravid - gravid, der stopper med at ryge

Ellers gælder det selvfølgelig at jo tidligere i graviditeten du stopper, jo bedre for din baby.

Tænker du at du vil blive mere stresset, hvis du holder op med at ryge – og stress heller ikke er sundt for din baby i livmoderen, så er det på ingen måder så usundt for din baby, som at du ryger. Og den stress din baby mærker til vil kun stå på en kortere periode, mens din krop afgifter.

Hvad er rygning?

Rygning er indtagelse af en masse skadelige stoffer gennem luftvejene. Stoffer som det vil være yderst kritisk, hvis du blev udsat direkte for – for slet ikke at tale om din baby. Da stort set ingen bare ryger en enkelt gang men flere gange dagligt er det tilmed påvirkning af dig – og din baby, hvis du er gravid, gennem længere tid, hvilket altid er langt mere skadeligt!

Der er ingen tvivl om, at hvis der ikke var så mange penge i spil, så ville cigaretter være ulovlige.

Nogle mener at der er op til 400 forskellige stoffer i en cigaret inkl papiret og filteret – og ingen af dem gør noget godt for din krop og din sundhed.

Hvordan påvirker rygning din graviditet?

Rygning påvirker din krop, som din ufødte baby bor inde i. Derfor påvirker det også din graviditet og dit foster i livmodern. En af tingene der sker i kroppen er at den bliver mere iltfattig og at blodkarrene trækker sig sammen. Det påvirker eksempelvis moderkagens placering (at den oftere placerer sig mere risikofyldt, men et sted med bedre blodcirkulation) og at barnet ikke får blod og næringsstoffer nok gennem moderkagen.

Dansk cigaretpakke: oplysning til borgerne eller skræmme kampagner.

Rygning og gravid

Hver eneste cigaret du IKKE ryger er godt for din baby – både i og udenfor livmoderen.

Andre artikler om graviditet