fbpx

Blog

Fødsel & kejsersnit / Sundhed, trivsel og udvikling

Er min baby i risiko for hjerneskade efter igangsættelse af fødslen?

Mor og baby efter vaginal fødsel

Kan min baby have fået hjerneskade af, at min fødsel blev sat i gang? Sådan blev jeg spurgt, da jeg var på vej ud af døren ved et barselsbesøg hos en flere måneder gammel baby. Og den bekymrede mor er helt sikkert ikke den eneste, der i aviserne har læst om de sager, der kører med børn, der har fået hjerneskade formentlig (det vil retten afgøre) som følge af, at fødslen er blevet sat i gang.

Heldigvis kunne jeg med sikkerhed svare NEJ. Faktisk er din pige meget, meget kvik. Så kvik, at hun er udfordret på søvnen, men det er en helt anden snak.

MEN hvordan er det egentlig lige det er? Hvad er sammenhængen mellem igangsættelse af fødslen og hjerneskade hos barnet? Det er vil du få svar på i dette blogindlæg.

Mor og baby efter vaginal fødsel

Igangsættelse med medicin

Når man taler om risiko for hjerneskade hos barnet og igangsættelse af fødslen, er der ALTID tale om fødsler, som er blevet sat i gang med medicin. Er din fødsel sat i gang ved, at der er prikket hul på fosterhinderrne eller ved ballonkateter er der altså slet ingen risiko på den front. Der bliver i dag brugt to typer medicin til igangsættelse af fødsler. Miniprostin og Misoprostol. De børn der har fået hjerneskade efter igangsættelse af fødslen, er med præparatet misoprostol.

Normalt når man tænker på bivirkninger ved medicin, tænker man, at medicinen har gjort skade på det pågældende organ – og i gravidteten, at medicinen har passeret moderkagen og har gjort skade på barnet i maven – men sådan er det ikke med Misoprostol. Det er ikke direkte medicinen, der har gjort skaden.

Ved igangsættelse med Misiprostol er risikoen, at medicinen virker for effektivt. Formålet er at sætte fødslen i gang – at lave veer. Virker medicinen for godt sætter den ikke bare fødslen i gang, men veerne bliver simpelthen for kraftige eller for hyppige.

Veerne kan være for kraftige

Det er normalt, at iltningen kan påvirkes hos barnet i livmoderen under kraftige veer. Derfor er ve-pauserne vigtige. I de naturlige pauser mellem veerne når barnet i livmoderen at ilte godt igennem inden den næste ve. Hvis der ikke er tilstrækkelige mange pauser eller kun kortvarige pauser mellem veerne, vil barnet i livmoderen ikke have mulighed for at ilte sit blod nok.  For kraftige og/eller for hyppige veer vil kunne medføre en manglende blødgennemstrømning i moderkagen og dermed give iltmangel hos barnet i livmoderen. Og  længerevarende iltmangel kan give hjerneskade.

For kraftige veer kan også få livmoderen til at briste. Især en livmoder der har en svaghed – der måske tidligere har været opereret, som ved tidligere kejsersnit – vil være i øget risiko for at briste eller springe. En katestrofe for barnet i livmoderen, både for at dø og for hjerneskade, der i de fleste tilfælde dog kan afværges ved at akut kejsersnit.

Du kan være helt rolig hvis…

Da man startede med at anvende Misoprostol pillerne til igangsættelse af levende fødte babyer var dosis stor idet Misoprostol oprindeligt er til mavesårspatienter. Fødselslæger fik delt pillerne manuelt, så hver pille blev til 4 piller.

I starten blev der lagt 2 piller op i skeden på alle kvinder, der skulle sættes i gang – også tvillingemødre og tidligere kejsersnit. De viste sig at have meget forskellig effekt. Måske fordi det virksomme stof i pillerne havde delt sig meget forskelligt eller, fordi de gravide responderede meget forskellig på den dosis de fik.

Inden man opdagede problemstillingen med den høje dosis blev konsekvenserne et øget antal fødsler med ve-storm og et øget antal fødsler, hvor livmoderen bristede under fødslen – oftest fordi det tidligere kejsersnitsår ikke kunne holde til de alt for mange og for kraftige veer. Konsekvenserne var katastrofale for nogle børn – og deres forældre og er årsagen til de sager der kører nu. Hjerneskader, der sandsynligvis kunne være undgået med en mere forsigtig indførelse af Misoprostol til igangsættelser.

Kort sagt. Du har altså ingen grund til bekymring, hvis du er blevet sat i gang med Misoprostol og:

 • din babys hjertelyd var fin under fødslen
 • din baby fik en fin apgarscore ved fødslen
 • og din baby havde en fin navlestrengs pH (iltprøve) ved fødslen

I dag er man mere forsigtig og starter ud med en lavere dosis for se, hvilken effekt den pågældende dosis har på den enkelte kvinde.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.

2 Comments

 1. Avatar

  Meget fin og informerende forklaring vedr. igangsættelse og præparater. Jeg blev sat i gang med mange spekulationer ved min 1. fødsel, hvor jeg føde min fine og raske søn, han fik ikke den bedste apgarscore, da han lige var født og der skulle pusles en del omkring ham før han begyndte at give livstegn, og i den situation tænker man bare KOM SÅ LILLE FYR og han var heldigvis klar hurtigt efter. De her informationer som er beskrevet her fik jeg ikke på fødselsgangen selvfølgelig lidt information om hvad man kunne forvente af ve-storm og usikkerhed, men ikke så godt forklaret som her. P.t er emnet oppe at vende og her synes jeg helt sikkert denne artikel er relevant.

  • Ditte Bach, jordemoder

   Ja, KOM SÅ LILLE FYR!!! Sikke en ubehagelig oplevelse, men godt han kom hurtig efter det, det har nemlig også MEGET at sige. Sådan kan en baby også have det lige den sidste del af fødslen – uden at man er blevet sat i gang. Det kan nemlig være lidt hårdt med det sidste stykke vej, især når det er første baby, der kommer den vej ud. Men selvfølgelig vigtigt at have alle de informationer, man har brug for som fødende. Kh Ditte.

Du kan ikke længere komme med din kommentar.