fbpx

Refluks & søvn

Refluks er noget man er blevet mere opmærksom på hos helt små børn. Refluks er når mavesyre (og ikke bare maden) løber fra mavesækken og tilbage op i spiserøret. Enten helt ud af munden som smertefuld gylp (almindelig refluks) eller op i halsen og ned igen (silent refluks). 

Mavesyre hører hjemme nede i mavensækken og spiserøret tåler ikke syre og det er derfor smertefuldt at have dette tilbageløb af mavesyre. Du kan læse meget mere om refluks på i artiklen om refluks eller i vores bog “Refluks – hjælp din baby”.

Refluks har ofte en negativ indvirkning på søvnen

Der ses hyppigst tilbageløb af mavesækkens indhold i vandret stilling, hvor små børn befinder sig meget af tiden og særligt når de skal sove. Derfor har børn med refluks oftest svært ved at sove. De oplever ofte at søvn ikke er en rart fordi de får tilbageløb på vej ind i søvnen. Derfor græder de ofte, når de skal sove. Mange vågner også og græder under søvnen. Søvnen bliver derfor svær, og når man sover for lidt så forværres refluksen ofte, fordi kroppen bliver yderligere presset (forværres forværres af stress/mangel på søvn). 

søvn og refluks

Handler det om søvnen eller om refluks?

Det er utrolig svært, når ens barn både er meget ked af det i sin vågentid og sover sparsomt. Man vil gøre alt, der står i ens magt for at hjælpe. Og selvom man gør alt, er det måske ikke nok. Følelsen af ikke at kunne få det til at lykkes (og måske også at mislykkes) fylder meget – og også ofte virkelig meget. Yderligere kommer man som forældrene ofte så meget i søvnunderskud, at det får konsekvenser for ens egen trivsel både fysisk, psykisk og mentalt.

Vores erfaring på Baby Instituttet med søvn og refluks er at det er enormt svært at vurdere, hvad der er hvad. Sover mit barn dårligt fordi det har refluks eller er søvnen dårligt på grund af de vaner, der er skabt på grund af refluks? Ofte går det begge veje. Man kan ikke kun tale refluks og man kan ikke kun tale søvn. Ligesom man er nødt til at se på begge dele i en kombination. Man er nødt til at arbejde aktivt med at barnet får mere og bedre søvn, samtidig med at man søger efter årsagen til refluksen og forsøger at afhjælpe den eller de  bagvedliggende årsager til refluksen.

Hvad du selv kan gøre for din refluks-babys søvn 

Selvom din baby har refluks er det godt at arbejde med søvnen, for din baby skal jo sove. Du vil opleve at du ikke vil kunne komme igennem med det samme lige så hurtigt, som hvis dit barn ikke havde refluks, men babyer med refleks kan stadig lærer noget – og bør det også, synes vi, da søvne er vigtig for barnet, idet det nedsætter stresshormonerne, der ellers vil forværre refluksen. Hvordan man håndtere søvnen hvis ens babys har refluks er utroligt komplekst, og dækket ind af vores Søvn i Babysteps forløb, så se nedenstående som et par gode råd. 

Børn med refluks sover ofte bedst på venstre side, fordi mavesækken her ligger lavere end spiserøret og bedst med hovedgærdet eleveret eller siddende op. Mange refluksbabyer bliver urolige i forbindelse med søvnen og her kan det at blive svøbt eller sove med lidt tyngde være godt. Hvid støj og massage inden sengetid kan også være med til at berolige nervesystemet. 

De sene eftermiddagslure, kan måske løses ved at have en god vikle, så at barnet kan sidde op at sove – og for nogle babyer kan det være en løsning for de andre lure også. Det vil give en dårlig vane i forhold at sidde op at sove, hvorfor der skal arbejdes med den, men det kan være en løsning i forhold til at komme igennem dagen med noget søvn. 

Vil du gerne arbejde mere med din babys søvn og etablering af god søvn og gode sovevaner, så er kan vi kun varmt anbefale vores Søvn i Babysteps holdforløb eller individuelt forløb. Vores sovejordemoder Karen vil hjælpe dig mod bedre søvn. Karens barn nummer to har haft refluks, så hun ved hvad du står midt i.  

Andre artikler om babys-søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse

Karen Storgaard Kildahl, jordemoder
Karen Storgaard Kildahl er jordemoder og har arbejdet som sådan siden 2012 og på Baby Instituttet siden 2019. Karen er "sove-jordemoder" og underviser forældre og babyer i "Søvn i Babysteps".