LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Sovn

Refluks & søvn

Refluks er noget man er blevet mere opmærksom på hos helt små børn. Refluks er når mavesyre (og ikke bare maden) løber fra mavesækken og tilbage op i spiserøret. Enten helt ud af munden som smertefuld gylp (almindelig refluks) eller op i halsen og ned igen (silent refluks). 

Mavesyre hører hjemme nede i mavensækken og spiserøret tåler ikke syre og det er derfor smertefuldt at have dette tilbageløb af mavesyre. Du kan læse meget mere om refluks på i artiklen om refluks eller i vores bog “Refluks – hjælp din baby”.

Refluks har ofte en negativ indvirkning på søvnen

Der ses hyppigst tilbageløb af mavesækkens indhold i vandret stilling, hvor små børn befinder sig meget af tiden og særligt når de skal sove. Derfor har børn med refluks oftest svært ved at sove. De oplever ofte at søvn ikke er en rart fordi de får tilbageløb på vej ind i søvnen. Derfor græder de ofte, når de glider ind i søvnen. Mange vågner også og græder under søvnen. Søvnen bliver derfor svær, og når man sover for lidt så forværres refluksen ofte, fordi kroppen bliver yderligere presset (refluks forværres af stress). 

søvn og refluks

Handler det om søvnen eller om refluks?

Det er utrolig svært, når ens barn både er meget ked af det i sin vågentid og sover sparsomt. Man vil gøre alt, der står i ens magt for at hjælpe. Og selvom man gør alt, er det måske ikke nok. Følelsen af ikke at kunne få det til at lykkes (og måske også at mislykkes) fylder meget – og også ofte virkelig meget. Yderligere kommer man som forældrene ofte så meget i søvnunderskud, at det får konsekvenser for ens egen trivsel både fysisk, psykisk og mentalt.

Vores erfaring på Baby Instituttet med søvn og refluks er at det er enormt svært at vurdere, hvad der er hvad.

Sover mit barn dårligt fordi det har refluks eller er søvnen dårligt på grund af de vaner, der er skabt på grund af refluks? Ofte går det begge veje. Man kan ikke kun tale refluks og man kan ikke kun tale søvn. Ligesom man er nødt til at se på begge dele i en kombination. Man er nødt til at arbejde aktivt med at barnet får mere og bedre søvn, samtidig med at man søger efter årsagen til refluksen og forsøger at afhjælpe den eller de  bagvedliggende årsager til refluksen.

Hvad du selv kan gøre for din refluks-babys søvn 

Selvom din baby har refluks er det godt at arbejde med søvnen, for din baby skal jo sove. Du vil opleve at du ikke vil kunne komme igennem med det samme lige så hurtigt, som hvis dit barn ikke havde refluks, men babyer med refluks kan stadig lærer noget – og bør det også, synes vi, da søvn er vigtig for barnet, idet det nedsætter stresshormonerne, der ellers vil forværre refluksen. Hvordan man håndterer søvnen hvis ens babys har refluks er utroligt komplekst, og dækket mere fyldestgørende ind af vores Søvn i Babysteps forløb. 

Børn med refluks sover ofte bedst på venstre side, fordi mavesækken her ligger lavere end spiserøret, derfor kan man, når barnet selv kan vende sig hjælpe barnet til at sove på siden. Barnet skal indtil da lejres i rygleje for at forebygge vuggedød. Børn med refluks sover bedst med hovedgærdet eleveret eller siddende op. Mange refluksbabyer bliver urolige i forbindelse med søvnen og her kan det at blive svøbt eller sove med lidt tyngde være godt. Hvid støj og massage inden sengetid kan også være med til at berolige nervesystemet. 

De sene eftermiddagslure, kan måske løses ved at have en god vikle, så at barnet kan sidde op at sove – og for nogle babyer kan det være en løsning for de andre lure også. Det vil give en dårlig vane i forhold at sidde op at sove, hvorfor der skal arbejdes med den, men det kan være en løsning i forhold til at komme igennem dagen med noget søvn. 

For de babyer der får flaske kan det at forsøge sig med tykningsmiddel i mælken også være en mulighed 

For viden og inspiration; 

Andre artikler om babys-søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!