KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Refluks & søvn

Refluks er når mavesyren (og ikke bare maden) løber fra mavesækken og tilbage op i spiserøret. Enten helt ud af munden som smertefuld gylp (almindelig refluks) eller op i halsen og ned igen (silent refluks).

Mavesækkens indhold hører hjemme nede i mavesækken, da spiserøret ikke tåler syren. Det er smertefuldt at have tilbageløb, når det er blandet med mavesyre. Refluks er noget, man er blevet mere opmærksom på hos helt små børn, da flere babyer ser ud til at være generet af det – og nogle også svært generet. Du kan læse meget mere om refluks i artiklen om refluks eller i vores bog “Refluks – hjælp din baby”. Her kommer vi omkring søvn og refluks.

Refluks har ofte en negativ indvirkning på søvnen

Der ses hyppigst tilbageløb af mavesækkens indhold i vandret stilling, hvor små børn befinder sig meget af tiden – særligt når de skal sove og sover. Derfor har børn med refluks oftest svært ved at falde i søvn og sove. De oplever, at søvn ikke er rar, fordi de får tilbageløb på vej ind i søvnen. Derfor græder de ofte, når de glider ind i søvnen, eller når de bliver puttet. Mange vågner også op under søvnen. Søvnen bliver derfor svær, og når man sover for lidt forværres refluksen, fordi kroppen bliver yderligere presset (refluks forværres af stress).

søvn og refluks

Handler det om søvnen eller om refluks?

Det er utroligt svært, når ens barn både er meget ked af det i sin vågne tid og sover sparsomt. Man vil gøre alt, der står i ens magt for at hjælpe. Og selvom man gør alt, er det måske stadig ikke nok. Følelsen af ikke at kunne få det til at lykkes (og måske også følelsen at mislykkes) fylder – og også ofte virkelig meget. Yderligere kommer man som forældre ofte så meget i søvnunderskud, at det får konsekvenser for ens egen trivsel både fysisk og psykisk.

Vores erfaring med søvn og refluks er, at det er enormt svært at vurdere, hvad der er hvad. Sover mit barn dårligt, fordi mit barn har refluks, eller er søvnen dårligt på grund af de vaner, der er skabt på grund af refluksen? Ofte går det begge veje. Man kan ikke kun tale se på refluksen og man kan ikke kun se på søvnen. Man er nødt til at se på begge dele i en kombination. Ligesom at man er nødt til at arbejde aktivt med, at barnet får mere og bedre søvn samtidig med, at man søger efter årsagen til refluksen og forsøger at afhjælpe den og de bagvedliggende årsager til den.

Det kan du selv gøre for din refluks-babys søvn

Selvom din baby har refluks, er det godt at arbejde med søvnen – for din baby skal jo sove og søvn vil bedre tilstanden. Du vil opleve, at det er svært hvis dit barn ikke havde refluks, men babyer med refluks kan stadig lære noget i forhold til søvnen – og bør det også, da søvn er vigtig for barnet, idet det nedsætter stresshormonerne, der forværrer refluksen.

Hvordan man håndterer søvnen, hvis ens babys har refluks er utroligt komplekst og dækkes mere fyldestgørende ind i vores Søvn i Babysteps.

Af mere simple råd gælder, at børn med refluks sover ofte bedst på venstre side, fordi mavesækken her ligger lavere end spiserøret. Derfor kan man, når barnet selv kan vende sig, hjælpe barnet til at sove på siden. Alle børn skal indtil da lejres i rygleje for at forebygge vuggedød.

Mange refluksbabyer bliver urolige i forbindelse med søvnen, og her kan det at blive svøbt eller sove med tyngde være godt. Hvid støj og massage inden sengetid kan også være med til at berolige nervesystemet.

Børn med refluks sover bedst med hovedgærdet eleveret eller siddende op. De sene eftermiddagslure, kan måske løses ved at have en god vikle, barnet kan sidde op at sove – og for nogle babyer kan det være en løsning for de andre lurer også. Det vil give en dårlig vane i forhold til at sidde op og sove, hvorfor der skal arbejdes med den, men det kan være en løsning i forhold til at komme igennem dagen med noget søvn.

For de babyer, der får flaske, kan det at forsøge sig med tykningsmiddel i mælken også være en mulighed

For mere viden og inspiration;

Andre artikler om søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!