HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Det bedste redskaber til et godt ammeforløb

Du skal lige om lidt i gang med din amning. Her kommer jordmoder Ditte Bachs redskaber til et godt ammeforløb. Du finder en blanding af ting du skal vide, ting du skal gøre og udstyr til din amning.

Ditte Bach er forfatter til vores ammebog: Effektiv, Smertefri Amning – amning med ESA-metoden, Nyfødtbogen: Et nyt liv – alt om babys 1. måned og et hav af artiklerne her på Babyinstituttet. Ditte Bach har mere end 25 års erfaring med nyfødte, babyer, amninger og med at få nye familier godt fra start.

#1 Amninger kan være meget forskellige

Amninger kan være meget forskellige, ligesom mange forskellige faktorer kan spille ind og gøre amningen lettere eller sværere. Kvinders bryster og brystervorter kan være fysisk forskellige. Nogle bryster vil være nemmere at håndtere eller nemmere at få opstartet til mælkeproduktion. Ligesom at nogle brystvorter vil være nemmere at lægge barnet til, hvor andre vil kræve mere af moderen. Kvindekroppen kan også agere forskelligt i forhold til mælkeproduktionen, ligesom mælkeproduktionen kan påvirkes, hvis man er fysisk eller psykisk presset.

Nyfødte vil også have forskelligt udgangspunkt. Hvis barnet er født for tidligt, vil amningen være svær. Jo tidligere barnet er født, jo sværere vil barnet have ved at sutte og have kræfter til arbejdet ved brystet. Det kan også være, at ens barn har en lav fødselsvægt, der påvirker kræfterne ved brystet. Fødselsforløbet eller en baby, der har meget kvalme fra fødslen, kan også påvirke interesseren for at spise. Hvis barnet bliver gul (får gulsot) i dagene efter fødslen, kan det også gøre noget ved energien ved brystet (oplever du det, skal du kontakte en fagperson og høre, hvad I gør). Hertil kan det med amningen for nogle babyer være let og for andre svært. Det bliver selvsagt lettere, når alt det rigtige sker på alle de rigtige tidspunkter, hvor man ser, at hvis barnet kommer skævt fra start, så kan hele opstarten blive svær (men ikke nødvendigvis). Fælles for alle børn er, at de ikke har overblikket over processen eller forløbet. Det er dig som forælder, der skal vise dit barn vejen. Alt det dit barn kan, der hjælper amningen på vej, skal du glæde dig over og det, der ikke fungerer, skal du tage hånd om og hjælpe dit barn med.

Hjælp til flade indadvendte brystvorter

Flade og indadvendte brystvorter kan ofte hjælpes med brystvorteformere mellem amningerne frem til, at brystvorten bedre har tilrettet sig barnet mund. Det vil give barnet lidt mere brystevorte  at gribe fat om.

Hvis din baby er lille, er teknikken ekstra vigtig

Teknikken er altid vigtig, men ekstra vigtig hvis din baby er født tidligt eller er fysisk lille. Jo bedre teknikken er, jo mere vil barnet kunne ved brystet, med de kræfter dit barn har. Din barn vil også have brug for hjælp til tømningen af brysterne i starten, hvor kræfterne ikke er så store (se senere).

Undgå ammebrikker

Ammebrikker vil tage nogle af barnets kræfter ved brystet, hvorfor de om muligt skal undgås. Det gælder for alle babyer, men særligt for babyer der er fysisk små og ikke vejer så meget og derfor ikke har så meget kampvægt.

#2 Din baby skal have en god teknik ved brystet

Den måde, din baby griber fat om brystvorten og ligger ved brystet, er din babys teknik ved brystet. Teknikken er vigtig for, at dit barn får så stort et udbytte af mælk for sit arbejde ved brystet og for at sikre en god tømning (se senere). Dertil har en god teknik meget at gøre i forhold til, at amningen ikke gør ondt på moderen eller gør skade på brystvorten.

Det er dig, der skal lægge din baby til brystet (med god teknik)

Din babys fødes med instinkter og reflekser, men det er dig som forælder, der skal vide, hvordan du hjælper dit barn til brystet, så teknikken er god. På Babyinstituttet har vi udviklet håndgreb til at kunne lægge baby til brystet på en måde, hvor man sikret en så god teknik ved brystet som muligt (korrekt teknik). Håndgrebene er en del af vores ESA-metode. De hjælper til at kunne placere brystvorten lang inde i barnets mund med retning op mod ganen.

En god ammepude kan give en bedre teknik ved brystet

Den ammepude, du vælger, kan have meget at sige i forhold til at sikre en god teknik ved brystet. Det er nemlig afgørende, at din baby bliver liggende oppe ved brystet og ikke synker ned i ammepuden, og at fyldet i ammepuden ikke glider ud til siden. Ved at sikre dig mod det, undgår du et nødigt stræk i brystvorten, der kan skade brystvorten. Det gælder især i starten, hvor din baby er helt lille.

Laid back ammestilling kan hjælpe din baby ved brystet

Det er bevist, at laid back ammestillingen kan hjælpe til mindre smerte ved brystet for moderen. Det er formentlig, fordi barnet anvender en bedre teknik ved brystet. Det et også vores erfaring. Det skyldes, at barnet måske åbner munden mere, at barnets hoved ligger godt ned i brystet og at barnets hage er bedre naturligt aktiveret til at malke brystet.

 Runde sutter (helst størrelse 2), forebygger sutterforvirring

Det er vores helt klare opfattelse, at den runde sut forebygger sutteforvirring ved brystet, fordi den teknik, dit barn anvender på de runde sutter, er så meget lig den teknik, dit barn har ved brystet.

Vent gerne med at introducere sutten, til amningen er veletableret.

Undgå sutteflaske og flade sutter

Undgå i starten at give din baby sutteflaske og sutter, der ikke er runde, da det kan give sutteforvirring. Sutteforvirring er, når barnet gør noget andet på noget andet – eksempelvis en sut eller en flaske – og overfører den teknik på brystet. Det fungerer ikke i forhold til amningen.

#3 Hyppig stimulering i starten er vigtig for mælkeproduktionen

Mange tænker, at brysterne sammen med barnets sutten ved brystet sørger for mælkeproduktionen. Det er rigtigt – også alligevel ikke. Der er nemlig så meget, du selv kan (og bør) gøre for at sikre en god mælkeproduktion. Det første, du skal sikre, er god stimulation. Det vil sige, at dit barn kommer hurtigt til brystet efter fødslen – allerhelst til begge bryster. Herefter skal brysterne helst stimuleres løbende (af barnet), hvilket i praksis vil sige hver 3-4 time døgnet igennem. Lige så vigtig som stimuleringen er tømningen (se næste afsnit). Det er vigtigt, at barnet spiser hyppigt – OGSÅ det første døgn, da brysterne ellers kommer bagefter i forhold til barnets behov.

Hud mod hud kontakt styrker dit barns instinkter

Det at ligge hud mod hud med sine forældre støtter de neonatale reflekser herunder søgerefleksen og sutterefleksen, der fremmer amningen og barnets vej til brystet. Ved at moderen ligger hud mod hud med sin baby, afstresser hun og tuner ind på barnet. Det er godt for både moderen, hormonerne og mælkeproduktionen.

Mekanisk tømning kan (og skal) gøre arbejdet, hvis dit barn ikke kan

Hvis dit barn ikke stimulerer brysterne (kommer til brystet), har du brug for, at brysterne bliver stimuleret med håndudmalkning eller en brystpumpe.

Det er muligt at tyvstarte mælkeproduktionen

Håndudmalkning af råmælk allerede i graviditeten kan være med til at sikre, at der hurtigere er mere mælk til din baby. Den mælk, du har malket ud, vil du kunne give ekstra til din baby, mens han eller hun venter på mælken. Det har ingen betydning for mælkeproduktionen senere.

Modermælkserstatning og sut kan give dit barn mindre lyst til bryst

Hvis man giver ekstra mad, kan man opleve, at barnet ikke har så meget lyst til brystet eller helt så ofte lyst til at spise ved brystet, som der er brug for. Andre babyer spiser alt det, de får og spiser også fint ved brystet. Hvis alt er fint med barnet, er der som udgangspunkt ikke brug for at give ekstra mad. Gives der ekstra mad til barnet, må man vurdere, om brysterne bliver stimuleret nok, eller om man også må pumpe. Hvis ens barn ligger meget med sutten, kan det give barnet en falsk følelse af mæthed og gøre, at barnet glemmer at spise hyppigt nok. Det skal man derfor være opmærksom på at undgå.

#4 En god tømning er afgørende for mælkeproduktionen

Det er vigtigt for mælkeproduktionen, at barnet sutter ved brystet, men endnu vigtigere er tømningen af brystet. Det vil sige, at mælkekirtlerne i brystet tømmer sig godt. Man siger, at mælkeproduktionen regulerer sig med udbud og efterspørgsel, men det er faktisk tømningen, altså mængden af mælk, der fjernes fra brystet (efterspørgsel), der regulerer hvor meget mælk, der udbydes. Du skal derfor vide noget om tømning; vide hvordan du gør og måske også have anskaffet nogle hjælpemidler til det.

En god teknik er vigtig for tømningen

Det siger sig selv at brystet tømmer sig bedre hvis barnet sutter med en god teknik frem for en ikke god teknik.

Ved at have håndgreb til at kunne lægge din baby korrekt til brystet, kan du hjælpe dit barn rigtig til brystet hver gang. Dem kan du lære med vores ammebog og kursus, her lærer du også håndgreb til en bedre tømning af brystet, det især bruges i starten og ved problemer med tømning af områder af brystet senere.

Undgå ammebrikker, der giver en dårligere tømning af brystet

Ammebrikker giver ofte en dårligere tømning af brystet. Det kan igen gøre, at mælkeproduktionen falder, fordi den mangelfulde tømning forstyrrer genproduktionen af mælk. Nogle kvinder har også en meget stor produktion, fordi brystet ikke tømmer sig, og mælkeproduktionen ligesom er forvirret. Ved brug af ammebrikker kan det være, at der er brug for at supplere med tømning af brystet med en pumpe – måske en gang i døgnet.

Lad dit barn tømme det ene bryst, før du skifter til det andet bryst

Når en baby spiser ved brystet efter, at mælken er løbet til, vil der først komme den tynde mælk og herefter den fede nærende mælk, der er sværere at få ud. Ved at passe på med at skifte bryst for hurtigt, sikrer du, at din baby også tømmer brystet for den nærende fede mælk. Omvendt skal din baby selvfølgelig ikke ligge så længe ved brystet, at dit barn tænker, at der ikke er mere mælk og nærmere småsover ved brystet. Slet ikke når du har et helt bryst mere at tilbyde.

Forskellige ammestillinger hjælper til en bedre tømning

Ved at mestre og bruge forskellige ammestillinger i en amning eller gennem døgnet sikrer du en bedre tømning af hele brystet. Dit barn tømmer brystet bedst der, hvor dit barn har sin hage. Ved at flytte den rundt på brystet med forskellige ammestillinger, får dit barn bedre adgang til forskellige områder at brystet, der vil tømmes bedre.

Brystmassager hjælper til en bedre tømning

Haakaas brystmassager er genial til tømning af brystet. Det var nærmest en åbenbaring i forhold til tømning af brystet – især sammen med de håndgreb vi i har til tømning af brystet.

Varme på brysterne hjælper til en bedre tømning

Det at varme brystet op inden amningen kan hjælpe tømningen. Det gør, at mælken opvarmes, og det samme gælder kanalsystemet, der gør, at mælken bedre kan skubbes ud af mælkekirtlerne, gennem mælkegangene og ud af brystet. Det drejer sig især om råmælken, der ikke “bare løber”, hvad den rigtige mælk bedre gør.

Brystpumpe – hvis der er brug for mere eller at øge mælkeproduktionen

Som udgangspunkt har du ikke brug for en brystpumpe til at tømme brysterne. For brysterne skal jo som udgangspunkt tømmes ud i din babys mund med ovenstående teknikker og hjælp. Hvis du har brug for at øge din mælkeproduktion, vil du have brug for en brystpumpe til det – ofte en elektrisk dobbelt brystpumpe. Hvis du tømmer brystet, skal du være opmærksom på, at brystet forstår den mælk, der fjernes fra brystet, som efterspørgsel og kan respondere med at øge mængden af mælk, der produceres. Dette kan med fordel bruges ved for lille mælkeproduktion.

#5 sådan vurderer du, at din baby får mælk nok ved brystet

Du har måske hørt om nogle, hvis baby ikke fik nok at spise efter, de var kommet hjem fra hospitalet. Det kan ske, fordi det faktisk kan være rigtig svært at vurdere. Faktum er, at amningen ud over at skulle være hyggelig skal forsyne det nyfødte barn med væske og føde. Barnet skal kunne hente den næring fra brysterne, som han eller hun behøver for at kunne fortsætte sin vækst. Især vægten vil påvirkes af at få for lidt mad, hvor længdevæksten først vil påvirkes af “for lidt mad” efter meget længere tid. Din babys trivsel og vægtøgning er derfor vigtig.

Dit barn synker mere og mere ved brystet, og mælken løber til

For at vide om dit barn får mere mad ved brystet, er det vigtigt at holde øje med, hvor meget dit barn synker ved brystet. Dit barn vil synke mere, når der kommer mere mælk. Du vil også mærke brystspænding, når mælken løber til. Det passer samtidig med, at dit barn vil synke rigtigt godt ved brystet – især i starten af måltidet.

Undgå ammebrikker – så du er mere sikker på, at din baby får nok

Ammebrikker kan ud over at give end dårlig tømning også gøre, at barnet sluger mere luft, der fylder i mavesækken og tager pladsen (og skaber uro i systemet). Desuden betyder det også, at barnet primært får den tynde mælk, der ikke mætter i så lang tid og også kan skabe uro i systemet. Alt i alt skaber ammebrikker ofte flere problemer end de løser, hvorfor du skal forsøge at undgå dem. Nogle enkelte mødre kan dog fint amme med ammebrikker uden nogen problemer, så det kan også lade sig gøre.

Din baby virker tilpas og sover tilpas

En mæt baby vil være tilpas og også sove godt. Og en sulten baby vil vågne og spise hyppigt. Vågner din baby hyppigt, vil det ofte være portionerne af mad, der er “for små”, eller at din baby måske får meget tynd mælk eller sluger for meget luft, der ikke bøvses op, men tager pladsen i maven.

Hvis vægten er fin og øges fint, kan der være mange andre årsager til utilpashed, og at søvnen er kort eller forstyrret end amningen. En baby, der får for lidt mad kan i stedet forsøge at sove sig fra problemerne. Det samme gælder, hvis din baby er gul. Begge dele vil kræve mere mad til din baby og hjælp – kontakt en fagperson.

Din baby tager på i vægt – følger sin vægtkurve

Når alt kommer til alt, gælder det om at få mad nok til at kunne tage på i vægt, i hvert fald når man er en lille baby. Ved at holde øje med vægten/vægtstigningen ved man, om ens barn tager passende på i vægt – og altså får mælk nok ved brystet.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

Haps din plads!

error: Content is protected !!