fbpx
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Rectus diastase, de lige mavemuskler deler på midten

Når man er gravid, sker der en masse forandringer i kroppen, og den primære er, at livmoderen gennem hele graviditeten vokser i takt med, at fosteret inde i livmoderen vokser. Livmoderen går fra under kønsbenet i graviditetens start (og når du ikke er gravid) til at strække sig helt op til ribbenene i graviditetens slutning. I samme omfang livmoderen strækker sig på langs, så bliver den også større i omfang. Samlet set medfører det pladsmangel inde i den gravides maveregion.

Pladsproblemet løses ved, at bindevævet mellem det yderste lag af mavemusklerne strækkes, så musklerne glider til siden for livmoderen.

Hvis mavemusklerne ikke kunne strækkes eller glide fra hinanden, ville man kunne forestille sig at barnet i livmoderen ville begrænses i sin vækst, når der ikke var mere plads til at vokse på. Eller at nogle af de andre organer ville blive så klemt, at de ville komme i krise (bliver dårligere fungerende eller skadet pga. afklemning). Så det er en smart ting at mavemusklerne kan give plads for graviditeten, og alle gravide kvinder vil da også få delte mavemuskler under graviditeten.

Mavemusklerne, de forskellige muskelgrupper

Mavemusklerne består af 4 muskelgrupper.

Alle mavens muskler hænger sammen med hinanden og deres funktion er at støtte din ryg og de indre organer samt at bevæge rygsøjlen.

  • De lige mavemuskler (muskel rectus abdominis), der virkeligheden kun er én mavemuskel. Den sidder lige midt på maven på begge sider af navlen, og det er den, som hos trænede mennesker, kan fremtræde som en ”sixpack”, fordi den lige mavemuskel er opdelt i tre horisontale senestrøg og en lodret, kaldet linea alba.
  • De ydre skrå mavemuskler (muskel obliquus externus abdominis), der sidder fra de lige mavemuskler og ud til hver side, lige under huden.
  • De indre skrå mavemusker (Muskel obliquus internus abdominis), der er yderligere et muskellag, der sidder et lag længere inde end de ydre skrå mavemuskler.
  • Den tværgående mavemuskel (Muskel transversus abdominis), der er de mavemuskler, der sidder dybest – længst inde.
Her kan man se brystvævet, de lige mavemuskler og de ydre skrå mavemuskler på en veltrimmet ikke gravid kvinde.

Rectus diatase, hvad er det?

Rectus henviser til rectus abdominis, der er de lige mavemuskler. De lige mavemuskler består af to halvdele, der løber fra brystbenet og ned til skambenet. De to lige mavemuskler samles på midten af bindevæv, kaldet linea alba (alba = hvid).

Rectus diatase er, når de lige mavemuskler deler sig på midten og glider ud til siden. Samtidig med at mavemusklerne presses ud til siden, bliver linea alba (bindevævet) tyndt. Bindevævet består af en stor del vand. Derfor er det en god idé at holde sig velhydreret gennem sin graviditet og efterfødselsperiode.

Når man er gravid, er rectus diatase en smart ting, fordi at hvis der ikke kom den ekstra plads til barnet i maven, ville der være risiko for, at barnet i maven ville begrænses i sin vækst pga. pladsmangel. På alle andre tidspunkter end når man er gravid, er Rectus diatase en dårlig ting for kroppen. For hvis mavemusklerne sidder ud til siden, vil de ikke længere lige så godt kunne støtte de indre organer (holde dem på plads). I så fald vil det kun være Linea alba – bindevævet der holder på de indre organer.

Jo mere mavemusklerne glider fra hinanden, jo tyndere vil bindevævet blive, og jo mere svagt vil det være.

Hvornår opstår rectus diatase i graviditeten?

Ofte vil de lige mavemuskler hurtigere glide til side, hvis man har været gravid før, hvilket også er en af grundene til, at man tidligere ser gravid ud, når man venter sig igen.

Når man venter første barn, holder de lige mavemuskler sig ofte længere tid på plads – og man kan næsten miste tålmodigheden, inden man begynder at se gravid ud, fordi der går så længe, før det ”rigtig” kan ses.

Er du meget veltrænet (har en god grundstyrke i mavemuskulaturen), når du bliver gravid – kan der også gå længere tid, før de lige mavemuskler giver efter og glider fra hinanden.

Hvordan ved man, om ens mavemuskler er gledet til siden?

Man kan se, hvordan det er fat med ens mavemuskler, hvis man ligger fladt på ryggen og løfter overkroppen – ligesom hvis man laver en mavebøjning. Når man er halvvejs oppe, vil man se en fold midt på maven, hvor mavemusklerne ikke længere mødes – jo bredere den er, jo længere fra hinanden ligger musklerne – jo bredere er linea alba.

Rectus diatase efter fødslen

Hvis dine mavemuskler har haft en fin styrke, inden du blev gravid, så vil de, hos de fleste, glide ind på deres oprindelige plads igen efter fødslen. Bindevævet heler maksimalt og ret godt “af sig selv”, og det giver derfor god mening at påbegynde blid og kernefokuseret træning 6-8 uger efter fødslen.

Bindevævet omkring mavemusklerne masseres, når vi trækker vejret dybt. Således er en god start på efterfødselstræningen dybe vejrtrækninger. Derudover er velinstrueret bækkenbundstræning et godt sted at starte, når man gerne vil hjælpe mellemrummet mellem mavemusklerne til at mindskes igen efter fødslen – fordi bindevævet i kernemuskulaturen også hænger sammen med bækkenbunden.

Når du kommer til efterfødselsyoga eller efterfødselsbehandling hos os, så vurderer jordemoderen mellemrummet mellem dine mavemuskler og giver dig konkrete råd og vejledning til, hvordan du kan træne og hjælpe dine muskler på plads igen.

Som tommelfingerregel kan man regne med, at den tid de har været gledet fra hinanden, tager det også for dem at komme på plads – for linea alba (bindevævet) og musklerne at trække sig sammen.

Hvis man før graviditeten har haft meget fedt på maven, og de lige mavemuskler måske allerede ikke er nået helt sammen og linea alba været overstrukket, så kan man ikke forvente, at mavemusklerne kommer på plads igen af sig selv. (træning efter fødslen).

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have din interesse