fbpx

Raynauds Syndrom / hvide brystvorter

Navnet Raynauds Syndrom udspringer af sygdommen Raynaud, der er en sjælden medfødt sygdom. Den viser sig ved, at de små blodkar eksempelvis i fingrene trækker sig sammen og forårsager nedsat blodgennemstrømning, hvilket giver en hvid farve i området og kan prikke og stikke.

Ved Raynauds Syndrom ses samme mekanisme i brystvorterne. Ved berøring af brystvorterne, ved kulde og ved amning trækker de små blodkar i brystvorterne sig sammen og forårsager en nedsat blodgennemstrømning. Brystvorterne eller brystvorten blegner og får en hvidlig farve, hvilket ofte er ledsaget af smerte.

Vær opmærksom på, at en dårlig sutteteknik kan give hvide brystvorter uden, at det skyldes Raynauds Syndrom. Ved en dårlig teknik er der mere tale om en mekanisk afklemning – ligesom da man var barn og viklede noget meget stramt om sin finger og så den blive hvid i spidsen (dem af os der har gjort det ;-))

Hvorfor opstår Raynauds Syndrom

Det mest normale er, at Syndromet fremprovokeres ved skader på brystvorten (brystvorten traumatiseres) og af smertefulde amninger. Og til en vis grad af en forsinket nedløbsrefleks, hvis barnet suger meget hårdt på brystvorten med en dårlig teknik og gør det længe fordi at mælken ikke løber så godt.

Raynauds Syndrom i brystvorterne kan også opstå, fordi du allerede har Raynaud. For de kvinder, der er disponeret – og hvis barnet har en god teknik og kvinden har en god nedløbsrefleks, udløses symptomerne (alligevel) ofte i den sidste del af ammeforløbet, når barnet skal arbejde mere ved brystet for at få den fede mættende mælk ud.

Ved sår og skade på brystvorten, smertefulde amninger og/eller forsinket nedløbsrefleks gælder det om at afhjælpe disse. Det øger nemlig risikoen for at brystvorterne kramper og bliver hvide og for Raynauds syndrom – og for at det bliver en vedvarende ting ved din amning. For det meste er det den teknik barnet har ved brystet, der ikke er god.

Hvad er symptomerne på Raynauds Syndrom

Symptomerne på Raynauds Syndrom er farveskift af brystvorterne i forbindelse med amning og evt. også i forbindelse med berøring og kulde. Brystvorterne bliver helt eller delvist hvide. Samtidig mærkes smerter – under og/eller efter amningen (forveksles ofte med svamp på brystvorterne).

Foto af brystvorten der kramper, hvor du også kan se, at den bliver hvidlig i spidsen

Hvad er behandlingen af “hvide brystvorter”

Den mest effektive behandling af brystvorter der bliver hvide er at ændre på din babys teknik ved brystet, så brystvorten holder op med at krampe. Det er også den eneste effektive måde.

Desuden findes der medicin mod Raynauds Syndrom, denne virker dog ikke som et mirakel og har endnu dårligere effekt, hvis ikke også teknikken ved brystet ændres. Medicinen skal udstedes af din praktiserende læge. For at være sikker på, at problemet rent faktisk skyldes Raynauds Syndrom, bør teknikken ved brystet altid vurderes og brystvorten og brystvorterne måske også  podes for at udelukke svamp og GBS. Det kan tage op til tre dage, før effekten af medicinen er mærkbar.

Medicinen er meget kraftigt virkende på hele kroppen og derfor er mange læger (med god grund) ikke særlig vilde med at udskrive den. Det er derfor bedst at forsøge alt andet for den løsning.

Hvad jeg selv kan gøre ved brystvorter, der kramper?

Får du hvide brystvorter i forbindelse med amningen, lige efter eller mellem amningerne eller har du den mindste mistanke om Raynauds Syndrom, så er det vigtig at brysterne holdes varme, blandt andet til det (og til mange andre formål) har vi fået produceret brystvarmere i uld, der bliver en lease for dig, der får hvide brystvorter.

God ammepude- baby ligger på doomoo ammepude

Det er vigtig at du har en god fast ammepude, så din baby ikke hænger i brystvorten, da det vil forværre sitationen.

Desuden er det afgørende vigtig at få rettet op din babys teknik ved brystet – så hurtigt som muligt. For kun på den måde kan årsagen til at brystvorterne kramper fjernes. Ved at rettet op på teknikken, er der store chancer for at brystet “falder til ro” og holder op med det igen.

Til det bruger vi ESA-metoden, der dækker over en Effektiv Smertefri amning. Fordi hvide brystvorter og Raynauds Syndrom ofte kommer af sår og skader på brystvorten eller smertefulde amninger, kan du ved at bruge ESA-metoden helt fra amningens start forbygge det og Raynauds Syndrom. Du kan også med ESA-metoden få rette op på din babys suttetteknik, så den bliver god og ikke provokere brystvorten til at blive hvid / krampe. Det at ændre teknikken er også måden at få sår på brystvorterne til at heale op, amningen til at blive smertefri og få en bedre nedløbsrefleks.

Du (og din baby) har adgang til ESA-metoden på 4 forskellige måder;

Den hurtigste måde at med online kurset, fordi du så kan være i gang i dag. Det kan dog have sine fordele at få personlig hjælp. Her vil vi også kunne hjælpe dig med din babys teknik også vise dig hvordan du får smerten til at forsvinde, når din brystvorte kramper. Ønsker du tid med os, så send en SMS til 22 77 35 71 om at du gerne vil ringes op om amning, så ringer vi til dig så snart vi ikke står med babyer i hænderne.

Først når teknikken er rettet til vil det være muligt at vurdere, om du også har brug for medicin eller om det (forhåbentlig) kan undgås. Det vil være din egen læge, der vurdere det. Det er vores erfaring, at der kun meget sjældent er brug for medicin, når teknikken er god og ikke provokerer brystvorten og det er godt.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.