fbpx

Raynauds Syndrom / vasospasme / hvide brystvorter

Navnet Raynauds Syndrom udspringer af sygdommen Raynaud, der er en sjælden medfødt sygdom. Den viser sig ved, at de små blodkar eksempelvis i fingrene trækker sig sammen og forårsager nedsat blodgennemstrømning, hvilket giver en hvid farve i området og kan prikke og stikke.

I forbindelse med amning er det relevant at vide, at kvinder med Raynauds Syndrom kan have samme mekanisme i brystvorterne. Ved berøring af brystvorterne, ved kulde og ved amning trækker de små blodkar i brystvorterne sig sammen og forårsager en nedsat blodgennemstrømning. Dette kaldes også for vasospasme. Brystvorterne eller brystvorten blegner og får en hvidlig farve, hvilket ofte er ledsaget af smerte.

Kvinder der ikke ellers har Raynaulds Syndrom kan dog opleve samme udfordring i forbindelse med amning. Her kan årsagen være en dårlig sutteteknik (Amning – En håndbog for sundhedspersonale 2018 s. 204), der giver vasospasme og hvide brystvorter uden, at det skyldes “ægte” Raynauds Syndrom.

Hvorfor opstår vasospasme / hvide brystvorter under amning

På Baby Instituttet ser vi ofte, at tilstanden fremprovokeres dårlig sutteteknik, hvor baby enten sidder for yderligt på brystvorten og / eller klemmer sammen med gummerne fremfor at bruge tungemuskulaturen på at skabe vaccum. Her ses det ofte i sammenhæng med skader på brystvorten og smertefulde amninger.

Vasospasme i brystvorterne kan også opstå, hvis du allerede har Raynauds Syndrom. For de kvinder, der er disponeret kan symptomerne opstå på trods af en god teknik ved brystet. Her opleves det ofte i den sidste del af amningen, når barnet skal arbejde mere ved brystet for at få den fede mættende mælk ud.

Ved sår og skade på brystvorten, smertefulde amninger gælder det om at afhjælpe disse ved at forbedre ammeteknikken. En dårlig sutteteknik øger nemlig risikoen for at vasospasme i brystvorterne – og for at det bliver en vedvarende ting ved din amning.

Hvad er symptomerne på vasospasme / hvide brystvorter

Symptomerne på vasospasme / hvide brystvorter er farveskift af brystvorterne i forbindelse med amning og evt. også i forbindelse med berøring og kulde. Brystvorterne bliver helt eller delvist hvide. Samtidig mærkes oftest brændende eller sviende smerter – under og/eller efter amningen (forveksles ofte med svamp på brystvorterne).

Foto af brystvorten der kramper, hvor du også kan se, at den bliver hvidlig i spidsen

Hvad er behandlingen af “hvide brystvorter” / vasospasme

Den mest effektive behandling af brystvorter der bliver hvide er at ændre på din babys teknik ved brystet, så din baby får mere af det brune område ind i munden og derved undgår at afklemme brystvorten.

Desuden findes der medicin mod Raynauds Syndrom, denne virker dog ikke som et mirakel og har endnu dårligere effekt, hvis ikke også teknikken ved brystet ændres. Medicinen skal udstedes af din praktiserende læge. For at være sikker på, at problemet rent faktisk skyldes Raynauds Syndrom, bør teknikken ved brystet altid vurderes og brystvorten og brystvorterne måske også  podes for at udelukke svamp og GBS. Det kan tage op til tre dage, før effekten af medicinen er mærkbar.

Medicinen har en del bivirkninger og er derfor sjældent førstevalget til behandling af hvide brystvorter / raynaulds syndrom. Dette bør du rådføre dig om med din læge.

Hvad jeg selv kan gøre ved brystvorter, der kramper?

Får du hvide brystvorter i forbindelse med amningen, lige efter eller mellem amningerne eller har du den mindste mistanke om Raynauds Syndrom, så er det vigtig at brysterne holdes varme. Både at du generelt holder dem varme med varmt tøj og / eller af store ammeindlæg i uld. Men også at du undgår nedkøling fx efter et varmt bad eller efter at din baby slipper brystvorten.

På Baby Instituttet har vi fået produceret vores egne store brystvarmere i uld, der kan hjælpe med at holde brysterne varme.

God ammepude- baby ligger på doomoo ammepude

Det er vigtig at du har en god fast ammepude, så din baby ikke hænger i brystvorten, da det vil forværre sitationen.

Desuden er det afgørende vigtig at få rettet op din babys teknik ved brystet – så hurtigt som muligt. For kun på den måde kan årsagen til at brystvorterne kramper fjernes. Ved at rettet op på teknikken, er der store chancer for at brystet “falder til ro” og holder op med det igen.

Hvis du ønsker vores hjælp til en god teknik ved brystet, så underviser vi dig gerne i vores Effektiv Smertefri Amning metode, Du kan lære metoden på 4 forskellige måder;

Den hurtigste måde at med online kurset, fordi du så kan være i gang i dag. Det kan dog have sine fordele at få personlig hjælp. Her vil vi også kunne hjælpe dig med din babys teknik også vise dig hvordan du får smerten til at forsvinde, når din brystvorte kramper. Ønsker du tid med os, så send en SMS til 22 77 35 71 om at du gerne vil ringes op om amning, så ringer vi til dig så snart vi ikke står med babyer i hænderne.

Først når teknikken er rettet til vil det være muligt at vurdere, om du også har brug for medicin eller om det (forhåbentlig) kan undgås. Det vil være din egen læge, der vurdere det. Det er vores erfaring, at der kun meget sjældent er brug for medicin, når teknikken er god og ikke provokerer brystvorten og det er godt.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.