KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Råmælk / colostrum / den første mælk til baby

Råmælken, også kaldet colostrum, dannes i brysterne fra midten af graviditeten og i dagene lige efter fødslen. Råmælken er begrænset i mængde, tyktflydende og har en orange gullig farve (kan også være mere klar). Råmælken har et meget højt proteinindhold. Proteinet består hovedsageligt af sygdomsbeskyttende stoffer, hvilket er grunden til, at råmælken styrker din nyfødte babys immunforsvar og beskytter din nyfødte baby mod sygdomme.

Råmælk på brystet af en kvinde der ligger på ryggen

Råmælken findes ikke i så store mængder, men mængden stiger fra dag til dag, indtil mælken løber til. Det er smart, fordi et nyfødt barns mavesæk på den måde udvides gradvist hen over de første dage efter fødslen. Samtidig med at tarmsystemet startes skånsomt op og vænner sig til at håndtere mad.

Det er vigtigt i starten at være opmærksom på synk, når din baby er ved brystet. Synkelyde fortæller dig, at din baby får mælk/råmælk. Tiltagende synkelyde fortæller dig, at din baby får mere og mere råmælk, som han eller hun netop skal for at holde sig i trivsel.

En god tømning af råmælken starter mælkeproduktionen

Når moderkagen fødes ophører hele den hormonproduktion, moderkagen har stået for. Også de hormoner, der i graviditeten har hæmmet mælkeproduktionen. Eftersom de mælkehæmmende hormoner nedbrydes og forsvinder ud af kroppen, kan den rigtige mælkeproduktionen komme i gang og erstatte råmælken. Man kalder det, at mælken løber til.

Her ser du en stor mængde overgangesmælk, der er i dagene fra råmælk til den rigtige mælk. Den gule farve kommer fra råmælken iblandet den almindelige mælk. Mælken vil blive mindre og mindre gul som dagene går, og overgangsmælken ophører.

stor produktion af råmælk.

Når råmælken tømmes ud af mælkekirtlen, vil mælkekirtlen “vækkes til produktion”. For de fleste kvinder løber mælken til den tredje fulde nat efter fødslen.

Råmælk, overgangsmælk og mælk – på samme tid

I den første tid efter fødslen vil nogle mælkekirtler være fuldt opstartet og producere den rigtige mælk, og andre vil stadig levere råmælk. Det skyldes, at der vil være områder, der tømmes lettere, mens andre er svære at få tømt og i gang med at producere mælk. De sidste vil måske have brug for hjælp til at gå fra at producere råmælk til at producere almindelig mælk. Det vil nemlig først ske, når mælkekirtlerne tømmes for råmælk og bagefter for overgangsmælk.

Det er vores erfaring på Babyinstituttet, at de mælkekirtler, der ikke tømmes for råmælk (igen og igen) ikke aktiveres til produktion af mælk – og derfor ikke vil deltage i den samlede mælkeproduktion.

Du kan her se videoen om mælkekirtler, tømning af brystet & mælkeproduktionen.

Hvad jeg selv kan gøre for råmælken

Det er afgørende at komme godt fra start med amningen. Den første amning er vigtig for at komme i gang med amningen og for, at din baby helt fra start kodes korrekt til, hvad han eller hun skal ved brystet. Den er også vigtig for mælkeproduktionen – ligesom tømning af råmælk, og efterfølgende overgangsmælk og efter det den almindelig mælk er det. Her spiller din babys teknik ved brystet en afgørende rolle. En god teknik ved brystet hjælper til en bedre tømning af mælkekirtlerne i starten, så så mange mælkekirtler som muligt opstartes til produktion og senere.

Ønsker du “how to viden” viden om amning, finder du den her;

Det er vores erfaring på Babyinstituttet, at bryster tømmer sig bedre – og især for råmælk, der er mere sej og tyktflydende at få ud – hvis brysterne holdes varme. Derfor er vi vilde med brystvarmere. Både i starten af ammeforløbet, men også senere, da vi ser, at kolde bryster (eksempelvis pga kold vind) kan skubbe brysterne ud i en (mekanisk) brystbetændelse.

Det er også vigtigt at vide, at der er en tidsfaktor involveret i ammeetableringen. Det er nemlig kun de første 9-10 dage, at mælkeproduktionen er hjulpet oppe af hormoner. Det er den tid, der er til at etablere en god tømning af brystet. Det er tømningen, der overtager mælkeproduktionen herefter.

Stress og smerte hæmmer produktionen af mælk og nedløbsrefleksen, og derfor er det vigtigt, at du forsøger at undgå alt, der kan stresse – især i den første tid, hvor amningen skal etablere sig.

Er du stadig gravid? Så kan man malke råmælk ud i den sidste del af graviditeten. Det vil hjælpe til at starte mælkekirtlerne op og gøre, at du har ekstra råmælk at give din baby i starten, hvis der er brug for det.

Noget helt andet er… der findes en dessert lavet af råmælk

Og nu hvor vi er ved råmælk, så findes der faktisk en dessert lavet af råmælk, colostrum! Den ser sådan her ud. Den hedder kalvedans, og er lavet af råmælk fra kør.

colostrum desserte - Kalvedans

Der er en dessert fra det traditionelle Svenske køkken – hørt om første gang i 1682. Det er råmælkens særlige sammensætning, der danner strukturen i desserten og giver den sin buddingagtige konsistens. Hvis du tænker, mums hvor spændende, så hjælper det ikke at vende snuden mod Sverige for at prøve den. Der er nemlig ikke er ret mange, der stadig har køer gående, de kan malke for råmælk.

Søger du opskriften på desserten her, så må jeg henvise til nettet, den har jeg ikke forstand på. Jeg er dog ret sikker på, at den til enhver tid smager bedre end moderkage – uden nogensinde at have smagt nogen af delene 😉

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!