Råmælk / colostrum / den første mælk

Råmælken – også kaldet colostrum – dannes i brysterne fra midten af graviditeten og i dagene lige efter fødslen. Råmælken er begrænset i mængde, tyktflydende og har en orange gullig farve (kan også være mere klar).

 

Råmælken har et meget højt proteinindhold. Proteinet består hovedsageligt af sygdomsbeskyttende stoffer, hvilket er grunden til, at råmælken styrker din babys immunforsvar og beskytter din baby mod sygdom. Råmælken findes ikke i så store mængder men mængden stiger fra dag til dag, indtil mælken løber til. Det er smart, fordi din babys mavesæk på den måde udvides gradvist henover de første dage efter fødslen og både mavesæk og tarmsystem startes skånsomt op og vænner sig til at håndtere mad. Det er vigtigt at lytte efter synkelyde, når din baby er ved brystet, da synkelydende fortæller dig, at din baby får råmælk – og tiltagende synkelyde fortæller dig, at din baby får mere og mere mælk, som han / hun jo også skal for at holde sig i trivsel.

En god tømning af råmælken starter mælkeproduktion

Når moderkagen fødes ophører hele den hormonproduktion, som moderkagen har stået for. Også de hormoner, der i graviditeten har hæmmet mælkeproduktionen. Eftersom de mælkehæmmende hormoner nedbrydes og forsvinder ud af kroppen, kan den rigtige mælkeproduktionen komme i gang og erstatte råmælken – man siger at mælken løber til.

Når råmælken tømmes ud af mælkekirtlen, vil mælkekirtlen vækkes til produktion, og når moderkagens hormoner er ude af kroppen går kroppen i gang med at lave rigtig mælk. For de fleste kvinder kommer den rigtige mælk tredje fulde nat efter fødslen.

I den første tid efter fødslen vil nogle mælkekirtler være fuldt opstartet og levere den rigtig mælk, og andre vil stadig levere råmælk, fordi der vil være områder der tømmes lettere og andre der er svære at få tømt (og i gang med mælkeproduktion). Det er vores erfaring, at de mælkekirtler, der ikke tømmes for råmælk (flere gange) ikke aktiveres til produktion af mælk – og så ikke hjælper til med den samlede mælkeproduktion.

stor produktion af råmælk.

Det Private Barselshotel – stor produktion af råmælk.

Video om mælkekirtler og tømning af brystet

Video om mælkeproduktionen

Hvad du selv kan gøre for din amning

Det er ofte afgørende at komme godt fra start med amningen. Det kan du gøre ved at få god hjælp med amningen. Den første amning er vigtig for mælkeproduktionen og ligeledes er din babys teknik ved brystet. En god teknik ved brystet hjælper til en bedre tømning af råmælken, så den enkelte mælkekirtel opstartes til produktion.

Du kan lære hvordan du gør her;

Stress og smerte hæmmer produktionen af mælk og nedløbsrefleksen og derfor er det vigtigt at du forsøger at undgå alt, der kan stresse, især i den første tid hvor amningen skal etablere sig.

Er du stadig gravid? Så prøv lige at læse det her;

Køb dig et par brystvarmere:

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.