FRI FRAGT VED KØB OVER 499 i WEBSHOPPEN ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Amning

Råmælk / colostrum / den første mælk

Råmælken – også kaldet colostrum – dannes i brysterne fra midten af graviditeten og i dagene lige efter fødslen. Råmælken er begrænset i mængde, tyktflydende og har en orange gullig farve (kan også være mere klar). Råmælken har et meget højt proteinindhold. Proteinet består hovedsageligt af sygdomsbeskyttende stoffer, hvilket er grunden til, at råmælken styrker din babys immunforsvar og beskytter din baby mod sygdom.

Råmælk på brystet af en kvinde der ligger på ryggen

Råmælken findes ikke i så store mængder men mængden stiger fra dag til dag, indtil mælken løber til. Det er smart, fordi din babys mavesæk på den måde udvides gradvist henover de første dage efter fødslen og både mavesæk og tarmsystem startes skånsomt op og vænner sig til at håndtere mad. Det er vigtigt at lytte efter synkelyde, når din baby er ved brystet, da synkelydende fortæller dig, at din baby får råmælk – og tiltagende synkelyde fortæller dig, at din baby får mere og mere mælk, som han / hun jo også skal for at holde sig i trivsel.

En god tømning af råmælken starter mælkeproduktion

Når moderkagen fødes ophører hele den hormonproduktion, som moderkagen har stået for. Også de hormoner, der i graviditeten har hæmmet mælkeproduktionen. Eftersom de mælkehæmmende hormoner nedbrydes og forsvinder ud af kroppen, kan den rigtige mælkeproduktionen komme i gang og erstatte råmælken – man siger at mælken løber til.

stor produktion af råmælk.
Baby Instituttet – stor produktion af råmælk – overgangsmælk.

Når råmælken tømmes ud af mælkekirtlen, vil mælkekirtlen vækkes til produktion, og når moderkagens hormoner (der hæmmer mælkeproduktionen) kan kroppen komme i gang med at lave rigtig mælk. For de fleste kvinder kommer den rigtige mælk tredje fulde nat efter fødslen.

I den første tid efter fødslen vil nogle mælkekirtler være fuldt opstartet og levere den rigtig mælk, og andre vil stadig levere råmælk, fordi der vil være områder der tømmes lettere og andre der er svære at få tømt (og i gang med at producere mælk). Det er vores erfaring, at de mælkekirtler, der ikke tømmes for råmælk (igen og igen) ikke aktiveres til produktion af mælk – og så ikke kan hjælpe til med den samlede mælkeproduktion.

Hvad jeg selv kan gøre for råmælken

Det er afgørende at komme godt fra start med amningen. Det kan du gøre ved at sætte dig godt ind i amningen inden du sidder med din baby i armene og få god hjælp til amningen i starten. Den første amning er vigtig for at komme i gang med amningen og får at din baby kodes korrekt til hvad han eller hun skal ved brystet. Den er ligeledes vigtig for mælkeproduktionen ligesom tømning af råmælk, og efterfølgende overgangsmælk og efter det igen almindelig mælk er vigtig. Her spiller din babys teknik ved brystet en afgørende rolle. En god teknik ved brystet hjælper til en bedre tømning af mælkekirtlen i starten for råmælken, så den mælkekirtel opstartes til produktion.

Ønsker du vores viden og hjælp kan du få styr på din amning her;

Det er vores erfaring at bryster tømmer sig bedre – og især for råmælken, der virker mere sej og tyktflydende at få ud, hvis brysterne holdes varme. Derfor er vi vilde med brystvarmere både i starten af ammeforløbet, men også senere, da vi ser at kolde bryster (eksempelvis kold vind) kan skubbe brysterne ud i en brystbetændelse (der eller sikkert kunne være undgået).

Det er vigtigt at vide at der er en tidsfaktor involveret i ammeetableringen. Det er nemlig kun de første 9-10 dage at mælkeproduktionen er hjulpet oppe af hormoner. Det er den tid du og barn har til at etablere en god tømning (amningen), få de enkelte mælkekirtler tømt og tømningen i det helt taget til at fungere.

Stress og smerte hæmmer produktionen af mælk og nedløbsrefleksen og derfor er det vigtigt at du forsøger at undgå alt, der kan stresse, især i den første tid hvor amningen skal etablere sig.

Er du stadig gravid? Så kan du gøre noget godt for din amning hvis du har mod på at malke råmælk ud i den sidste del af graviditeten. Det vil hjælpe til at starte mælkekirtlerne op og gøre at du har ekstra råmælk at give din baby i starten, hvis der er brug for det.

Noget helt andet er… der findes en dessert lavet af råmælk

Og nu hvor vi er ved råmælk, så findes der faktisk en dessert lavet af colostrum! Den ser sådan her ud. Den hedder kalvedans og er lavet af råmælk fra kør.

colostrum desserte - Kalvedans

Der er en dessert fra det traditionelle Svenske køkken – hørt om første gang i 1682. Det er råmælkens særlige sammensætning, der danner strukturen i desserten og giver den sin buddingagtige konsistens. Hvis du tænker, mums hvor spændende, så hjælper det ikke at vende snuden mod Sverige for at prøve den. Da der ikke er ret mange, der stadig har køer gående, de kan malke for råmælk. Eller måske du føler dig inspireret af det traditionelle svenske køkken? Og du har en masse råmælk til overs?

Søger du opskriften på desserten her, så må jeg henvise til nettet, den har vi ikke forstand på. Jeg er sikker på at den til en hver tid smager bedre end moderkage, uden nogensinde at have smagt dem 😉

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!