HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Råmælk / colostrum / den første mælk til baby

Råmælken – også kaldet colostrum – dannes i brysterne fra midten af graviditeten og i dagene lige efter fødslen. Råmælken er begrænset i mængde, tyktflydende og har en orange gullig farve (kan også være mere klar). Råmælken har et meget højt proteinindhold. Proteinet består hovedsageligt af sygdomsbeskyttende stoffer, hvilket er grunden til, at råmælken styrker din babys immunforsvar og beskytter din baby mod sygdom.

Råmælk på brystet af en kvinde der ligger på ryggen

Råmælken findes ikke i så store mængder, men mængden stiger fra dag til dag, indtil mælken løber til. Det er smart, fordi barnets mavesæk på den måde udvides gradvist henover de første dage efter fødslen. Samtidig med at både mavesæk og tarmsystem startes skånsomt op og vænner sig til at håndtere mad.

Det er vigtigt i starten at være opmærksom på synkelyde, når din baby er ved brystet, da synkelyde fortæller dig, at din baby får mælk/råmælk. Tiltagende synkelyde fortæller dig, at din baby får mere og mere råmælk, som han eller hun netop skal for at holde sig i trivsel.

En god tømning af råmælken starter mælkeproduktionen

Når moderkagen fødes ophører hele den hormonproduktion, som moderkagen har stået for. Også de hormoner, der i graviditeten har hæmmet mælkeproduktionen. Eftersom de mælkehæmmende hormoner nedbrydes og forsvinder ud af kroppen, kan den rigtige mælkeproduktionen komme i gang og erstatte råmælken – man kalder det, at mælken løber til.

Her ser du overgangesmælk. En helt unik stor mængde. Den gule farve kommer fra råmælken i blandet den almindelige mælk. Mælken vil blive mindre og mindre gul som dagene går, og overgangsmælken ophører.

stor produktion af råmælk.

Når råmælken tømmes ud af mælkekirtlen, vil mælkekirtlen vækkes til produktion. Samtidig med at moderkagens hormoner (der hæmmer mælkeproduktionen) forlader kroppen (moderens), kan brysterne komme i gang med at lave rigtig mælk. For de fleste kvinder kommer den rigtige mælk tredje fulde nat efter fødslen.

Råmælk, overgangsmælk og mælk – på samme tid

I den første tid efter fødslen vil nogle mælkekirtler være fuldt opstartet og levere den rigtig mælk, og andre vil stadig levere råmælk. Det skyldes, at der vil være områder, der tømmes lettere, mens andre er svære at få tømt og i gang med at producere mælk. De sidste vil tage længere tid om at gå fra at producere råmælk til at producere almindelig mælk. Det vil først ske, når de tømmes for råmælk og bagefter for overgangsmælk.

Det er vores erfaring, at de mælkekirtler, der ikke tømmes for råmælk (igen og igen) ikke aktiveres til produktion af mælk – og derfor ikke vil deltage i den samlede mælkeproduktion.

Du kan her se videoen om mælkekirtler, tømning af brystet & mælkeproduktionen.

Hvad jeg selv kan gøre for råmælken

Det er afgørende at komme godt fra start med amningen. Den første amning er vigtig for at komme i gang med amningen og for, at din baby kodes korrekt til, hvad han eller hun skal ved brystet. Den er også vigtig for mælkeproduktionen – ligesom tømning af råmælk, og efterfølgende overgangsmælk og efter det den almindelig mælk. Her spiller din babys teknik ved brystet en afgørende rolle. En god teknik ved brystet hjælper til en bedre tømning af mælkekirtlerne i starten for råmælken, så så mange mælkekirtler som muligt opstartes til produktion.

Ønsker du vores viden og hjælp, kan du få styr på din amning her;

Det er vores erfaring, at bryster tømmer sig bedre – og især for råmælken, der virker mere sej og tykt at få ud – hvis brysterne holdes varme. Derfor er vi vilde med brystvarmere. Både i starten af ammeforløbet, men også senere, da vi ser, at kolde bryster (eksempelvis pga kold vind) kan skubbe brysterne ud i en (mekanisk) brystbetændelse.

Det er også vigtigt at vide, at der er en tidsfaktor involveret i ammeetableringen. Det er nemlig kun de første 9-10 dage, at mælkeproduktionen er hjulpet oppe af hormoner. Det er den tid, du og barn har til at etablere en god tømning af brystet. Det er nemlig tømningen, der overtager mælkeproduktionen herefter.

Stress og smerte hæmmer produktionen af mælk og nedløbsrefleksen, og derfor er det vigtigt, at du forsøger at undgå alt, der kan stresse – især i den første tid hvor amningen skal etablere sig.

Er du stadig gravid? Så kan man malke råmælk ud i den sidste del af graviditeten. Det vil hjælpe til at starte mælkekirtlerne op og gøre, at du har ekstra råmælk at give din baby i starten, hvis der er brug for det.

Noget helt andet er… der findes en dessert lavet af råmælk

Og nu hvor vi er ved råmælk, så findes der faktisk en dessert lavet af colostrum! Den ser sådan her ud. Den hedder kalvedans, og er lavet af råmælk fra kør.

colostrum desserte - Kalvedans

Der er en dessert fra det traditionelle Svenske køkken – hørt om første gang i 1682. Det er råmælkens særlige sammensætning, der danner strukturen i desserten og giver den sin buddingagtige konsistens. Hvis du tænker, mums hvor spændende, så hjælper det ikke at vende snuden mod Sverige for at prøve den. Der ikke er ret mange, der stadig har køer gående, de kan malke for råmælk.

Søger du opskriften på desserten her, så må jeg henvise til nettet, den har vi ikke forstand på. Jeg er sikker på, at den til enhver tid smager bedre end moderkage – uden nogensinde at have smagt nogen af delene 😉

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

Haps din plads!

error: Content is protected !!