KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Putterutine om dagen / putterutiner til dagslurene

Måske dit barn ikke sover så godt, og du tænker på om, du burde indføre en putterutine om dagen? Eller måske du er gravid eller mor/far til et lille barn og spekulerer på om I skal have en putterutine til lurene om dagen? Her vil vi dykke ned i putterutiner omkring dagslurene. Hvad rutiner i det hele taget gør godt for, og hvad en rutine op til lurene om dagen kan gøre for dit barn.

En rutine er en gentagelse af bestemte handlinger i en fastlagt rækkefølge. Voksne bruger rutiner til at organisere og strukture deres hverdag, deres arbejdesopgaver og deres liv. For små børn er det lidt anderledes, da de ikke selv kan organisere sig. De lever under den organisering og struktur, forældrene har eller skaber – på samme måde som vi voksne gør det i det samfund, vi lever i.

Alle mennesker – også små mennersker – elsker at vide, hvad der kommer til at ske. Det hjælper os til at kunne orientere os og forberede os på det, der kommer. Hvert øjeblik danner hjernen “et mønster”, der afbilleder omverden – kaldet øjeblikssekvenser. Mange øjeblikssekvenser, der kommer i samme orden eller er næsten ens opbygger forbindelser i hjernen og hjælper det lille barns hjerne med at organisere sig. Rutiner, handlinger, der gentages i en bestemt rækkefølge eller er næsten ens, skaber genkendelighed og forudsigelighed.

Genkendelighed og forudsigelighed fastholder nervesystemet  i et “ro og fordøjelse” og holder stresshormonerne nede. Begge dele har en positiv indvirkning på søvnen og gør det både nemmere af falde i søvn og at sove (fastholde søvnen). Rutiner er derfor gode for os mennesker. Gode rutiner er gode både på den korte og lange bane for jeres familie på en måde, der fremmer barnets, men også hele familiens sundhed og trivsel.

Formålet med putterutiner om dagen

Forskning har også vist, at gode rutiner har en stor betydning for spædbarnets affektreguleringskompetencer, hvilket er evnen til at kunne berolige sig selv eller bringe sig selv i balance. Det er både en god ting mere generelt, men faktisk også i forhold til søvnen. Netop af den grund kan etablering af rutiner omkring det lille barns søvn have en gavnlig virkning. Sammen med at nervesystemet fastholdes i ro og stresshormonerne holdes nede.

For det lille barn skaber rutiner genkendelighed og forudsigelighed. Når bestemte handlinger kommer, kan barnet genkende dem og bliver også ret hurtigt god til at vide hvad, der kommer til at ske som det næste. Formålet med putterutiner er at altså at forberede det lille barn på, hvad der kommer til at ske som det næste – nemlig at barnet skal sove. For det kunne jo lige så godt være alt muligt andet, ikke? Det kunne være, at barnet skulle lege, træne sine færdigheder, besøge naboen, gå tur i haven og se på blomster, pusles eller spise.

En genkendelig mikrorytme forudsiger luren

Når vi tænker putterutiner, tænker mange ofte på det, man gør lige inden luren. Men i forhold til lurene om dagen, har det at skabe en genkendelig mikrorytme ofte stor betydning og gør, at barnet kan forudsige, at nu kommer luren.

Mikrorytmen er den rytme, der er fra søvn til søvn om dagen. Det vil eksempelvis sige, fra barnet vågner om morgenen og frem til at barnet puttes til den første lur. Og fra barnet vågner fra den første lur til, at barnet puttes til lur igen. Hvor makrorytmen er døgnrytmen; at noget er på én måde om dagen og på en anden om natten. Hvis du stadig er gravid, eller dit barn er helt lille, vil jeg anbefale min/Babyinstituttets bog, Et nyt liv, babys første måned, der blandt andet hjælper en god mikrorytme på vej helt fra starten af livet.

En forudsigelige mikrorytme er, at barnet vågner, får efterfulgt at noget leg, noget mad igen også puttes til lur igen. Selvfølgelig indlagt bleskifte, som der er behov for. Forudsigelighed i forhold til mikrorytmen er også, hvis de er nogenlunde lige lange hver gang. Det vil sige, at barnet tidsmæssigt er vågen lige lang tid hver gang – tilpasset barnets alder, da et ældre barn vil kunne være vågen længere tid, før han eller hun har behov for at sove igen – ligesom der vil gå længere tid før, at barnet vil være træt nok til (let) at kunne sove, når barnet er ældre.

Det er vigtigt, at mirkrorytmen består af egenlig vågentid, og at hele vågentiden ikke bare går med at få barnet til at sove. På vores Søvn i Babysteps forløb kalder vi det limbotid. Hvis der er for meget limbotid, er barnet hverken rigtig vågen eller sover. Barnet er bare et sted mellem de to og høster ikke glæde af vågentiden eller søvnens gavnlige effekter.

God putterutine til lurerne om dagen

Når sekvenser af meningsfulde handlinger gentages, bliver de forudsigelige for din baby og vil med tiden blive til gode (eller dårlige) rutiner. Det er ofte afgørende for succes, at din baby opfatter og forstå de rutiner, du introducerer, og at de støtter op om målet. I forhold til lurene om dagen, vil det være, at de støtter op omkring det at kunne falde i søvn og søvnen. Det giver eksempelvis ikke mening at geare barnet op lige inden putningen, da det at kunne falde i søvn kræver, at barnet “drosler ned”.

Formålet med en putterutine omkring lurerne om dagen er som sagt at forberede barnet på at skulle sove. Det er min erfaring, at putterutiner til helt små børn skal være korte – og om dagen endnu kortere. Små børn har ikke særlig lang vågentid, så hvis putterutinen tager 10-15 minutter af denne dyrebare tid, så er den tid gået med ingenting eller ingen sjove ting.

En simpel putterutine kunne være, at barnet før eller efter sin mad op til luren får sin bamse eller sutteklud, får sin sut, der måske op til luren ligger i en bestemt skål et bestemt sted, får overtøj og hue på, hvis barnet skal sove i barnevognen. På vores Søvn i Babysteps forløb har en mor haft god succes med at tage barnet på armen og gå langsomt rundt om spisebordet (altid samme retning) og synge den samme rolige sang, før barnet blev puttet til lurene om dagen. En kort rutine, der forbereder barnet (dit barns hjerne) på det næste, nemlig at hjernen skal lukke ned og acceptere “at festen for nu er slut” og lade sig glide ind i søvnen – altså at barnet skal sove.

Mit barn reagerer med gråd på putterutinen

Mange børn mærker trætheden, når de genkender at rutinen går i gang. Man kan måske se, at ens barn gnider sig i øjnene med sin krammebamse eller tager den op til ansigtet og ser pludselig meget træt ud. Nogle oplever også, at deres barn reagerer negativt på putterutinen. Det kan være, at barnet begynder at græde, så snart han eller hun ved, hvad der kommer til at ske; nemlig “af festen for nu er slut”, og at barnet om lidt vil blive puttet.

Hvis dit barn græder, når han eller hun opdager, at han eller hun skal sove, betyder ikke, at dit barn ikke er træt. Hvis dit barn har været vågen i en passende mængde tid (for et barn på dit barns alder) betyder det heller ikke, at dit barn ikke skal sove. Det betyder, at dit barn forstår rutinen og ved, hvad der kommer til at ske og synes, at det er træls, fordi barnet hellere vil være vågen og “holde fest”. For mange børns vedkommende græder de især som et tegn på, at de er trætte. Jo mere trætte de er, jo mere gråd, oplever man ofte, at barnet har i sig. Klassisk er især, når barnet får hue på. For de børns vedkommende, der ikke kan lide at gå ind i søvnen, har gråden med det at gøre, at de ved, at der nu kommer til at ske er det de ikke kan lide.

Det kan selvfølgelig også være rutinen, der ikke fungerer eller ikke fungerer for barnet. Derfor er det også vigtigt at se rutinen efter, om der kan være noget med den. Eller om der er noget andet, man kan gøre omkring søvnen, der virker bedre for barnet – og er forbundet med mindre gråd.

Ønsker du sparring & vejledning eller inspiration;

Andre artikler om søvn

Andre artikler der kunne have interesse

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!