HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Putterutine til aften / putterutine til aftenputning

På vores Søvn i Babysteps forløb kalder vi aftenputningen for 10 meter vippen. Det er nemlig det tidspunkt på dagen, hvor de fleste børn hjernemæssig er mest “oppe at køre” i forhold til lurene tidligere på dagen. Gennem hele dagen er hjernen blevet bombarderet med input, hvilket gør at dit barn sidst på dagen både er mest træt og mest hjernemæssigt “oppe at køre” på en og samme tid. Dit barns hjerne vil til aftenputningen befinde sig i en tilstand længst fra den, dit barns hjernen skal i under søvnen – deraf 10 meter vippen.

Det, barnet skal ved aftenputningen, er derfor sværere end søvnen tidligere på dagen. Dertil er det min klare opfattelse, at børn har en rigtig fin fornemmelse af, at “nu er dagen slut”, eller måske nærmere “nu når jeg ikke at lære mere i dag”. Nogle børn har det fint med det, men det er langt mere normalt, at dit barn ikke bryder sig om den tanke. Nogle børn har modstand mod søvnen eller “kører op” i forsøg på at nå at lære mere, inden dagen ebber ud. Begge dele vil gøre aftenputningen sværere både for dit barn og for dig som forælder.

Sidst på dagen er barnet er fyldt op på samme måde, som vi kender det fra en dag, hvor vi selv har oplevet en HELT masse. Man skal huske på, at hver dag byder på masser af nye og spændende ting og oplevelser for det lille barn. Sidst på dagen vil barnet også være træt. Når man er fyldt op og træt, skal der ikke så meget til for, at tingene pludselig bliver for meget. Ofte kan det ske fra det ene øjeblik til det andet og få dagen eller aftenputningen til at ende i skrig og skrål.

Formålet med putterutine til aftenputningen

Rutiner dækker over alle de ting, vi gentager omkring barnet. Det kan både være bevidst og ubevidst. Omkring bleskifte, badning, rutiner omkring putningen til lurene om dagen og rutiner omkring aftenputningen.  Senere kan det være faste spisetider, sengetider og andre fastlagte aktiviteter i løbet af dagen. Rutiner skaber struktur i barnets liv. Det gør samtidig tingene genkendelige for barnet og skaber forudsigelighed.

Forskning har vist, at gode rutiner og rytmer har en stor betydning for spædbarnets affektreguleringskompetencer, hvilket er evnen til at kunne berolige sig selv og bringe sig selv i balance. Dertil har rutiner og rytmer betydning for opmærksomhedsevnen, hukommelsen og indlæringsevnen. Etablering af alle former for rutiner og rytmer er derfor af stor vigtighed for din baby. Det kunne være en god aftenputterutine, når dit barn ikke længere er helt nyfødt.

Formålet med en god putterutiner er at markere, at dagen er slut og at forberede barnet på at skulle sove til nat. For det lille barn skaber rutiner genkendelighed og forudsigelighed. Når bestemte handlinger kommer efter hinanden kan barnet genkende situationen og også ret hurtigt forstå, hvad der kommer til at ske som det næste – at barnet skal sove og at det er nat. Det skaber forudsigelighed for barnet.

Formålet med en putterutine til aftenputningen er for det fleste forældres vedkommende et håb om at få en bedre afslutning på dagen og en bedre eller nemmere aftenputning og nat.

Hvad er en god putterutine?

En god putterutine skal være forståelig for barnet, men også bringe barnet tættere på målet – nemlig søvnen. Det er vigtigt at have målet for øje, da det er nemt at lave rutiner omkring barnet og/eller rutiner omkring putningen, der ikke fører til søvn. Man må derfor evalurere de ting, man gør holdt op imod formålet med rutinen. Virker den fremmende for aftenputningen og søvnen?

Det skal her siges, at man fint kan lade sig inspirere af andres putterutiner, men samtidig må man stadig evaluere, om de virker for ens eget barn. Et godt eksempel er bad inden sengetid. Man ved, at et varmt bad virker beroligende ligesom, at et varmt bad op til sengetid får kropstemperaturen til at at falde, der vil gøre det nemmere at falde i søvn. Men for mange små børn er et bad hjernemæssigt som en vild tivoli forlystelse – og får den stik modsatte effekt på hjernen end at drosle ned. Barnet kører i stedet op, og alle de søvnfremkaldende faktorer har ingen virkning på barnet på det hjernestadie. Bad før søvnen vil derfor virke virkelig godt for nogle babyer og have modsat effekt på andre. En god putterutine er altså en, der bringer ens barn fysisk, følelsesmæssigt og hjernemæssigt tættere på søvn, så søvnen bliver nemmere.

En god putterutine er nem at gennemføre

Et god putterutine skal være nem at gennemføre, da den skal gennemføres hver eneste dag. Og så skal den (optimalt set) kunne gennemføres af begge parter. Det sikrer en mod at blive væltet af pinden derhjemme, hvis man er alene med barnet eller børnene i flere dage. Et langt putteritual eller et putteritual, der kræver 2 personer kan så pludselig ikke lade sig gøre. Og hvad gør man så?

Det, at putteritualet kan gennemføres af både far og mor, giver selvsagt også en vis frihed i familielivet. Det er min erfaring, at man sagtens kan have en mindre variation i, hvordan tingene gøres med mor, og hvordan de gøres med far. De fleste børn kan sagtens rumme det og har en super fin forståelse af en mindre forskellighed på samme måde, som de fint forstår at en hund kan være både stor og lille og være en farve eller en helt anden (og stadig være en hund).

Hvad kan en god putterutine gøre for barnet?

En god aftenputterutine forbereder barnet på, at nu skal barnet sove – og at den søvn, barnet går ind i, er nattesøvnen. For en voksen vil det betyde, at søvnen skal være anderledes lang end den om dagen, og at søvnen (optimalt set) kun er afbrudt af de måltider, barnet har brug for uden egentlig vågentid i forbindelse med måltiderne. For barnet vil det, at det er nat ikke betyde noget, før barnet har forstået og lært, hvad det viil sige, at det er nat hjemme hos jer. Med andre ord er definitionen af nat ikke indeholdt i putteritualet, men i det man gør og ikke gør om natten (i alt det der kommer efter putterutinen).

Vil du vide mere?

Andre artikler om søvn

Andre artikler, der kunne have interesse

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!