KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Puslepude / puslehynde

En puslepude er en specialdesignet pude til at lægge din baby på, når du pusler din baby. En puslepude er derfor både en væsentlig del af et puslebord/en puslekommode ligesom den (fraset din baby) er hovedelementet i puslepladsen.

Du kan selvfølgelig godt klare dig uden en puslepude, men det vil ikke rigtigt give mening. Da den har flere formål, kommer vi omkring her. Ligesom du bruger puslepuden mange gange i løbet af en dag. Ofte både hver gang din baby skal have skiftet ble, og når din baby skal have skiftet tøj, vaskes eller lignende. Helt frem til din baby smider bleen omkring de 3-4 år

En god puslepude fra et sikkerhedsperspektiv

Puslepuder er formet sådan at der er en kant på til hver side. Det har den sikkerhedsmæssige fordel, at din baby ikke (så godt) kan trille omkring. Det vil sige pludselig vende sig på puslepuden fra ryg til mave, med risiko for at trille ud over kanten. Ved at putte kanter på en puslepude, går det ligesom lidt op ad bakke, hvilket gør at hvis den baby forsøger at vende sig (eller pludselig gør det, før han eller hun endnu ikke kan det), vil han eller hun trille tilbage på ryggen igen. Du skal derfor gå efter en pulsepude med kanter på.

En god puslepude fra babys perspektiv

Det er jo din baby der skal ligge på puslepuden, for at det er rart skal den være lavet af et nogenlunde blødt materiale. Ellers kan du i princippet lige så godt lægge din baby direkte på bordet.

Det er mest i forhold til at ligge med kroppen på den, at den skal være blød. For at det er mere rart end at ligge direkte på det hårde puslebord. I forhold til at forebygge skævt kranie (der kommer af tryk på baghovedet) er det ikke særligt relevant at tage højde for det under puslingen, da din baby tidsmæssigt ikke kommer til at ligge på puslepuden, så længe ad gangen. Selvom din baby selvfølgelig kommer til at ligge der mange gange i løbet af et døgn.

Du skal gå efter en puslepude, der er rar at ligge på for din baby – ikke for hård.

Puslepuden fra et sundhedsperspektiv

En god puslepude, altså selve det materiale madrassen er lavet af, skal være betrukket med noget der er vandafvisende. Overordnet gælder det jo mere, jo bedre. Det kan ske at en baby ikke er blevet helt færdig med at komme af med afføring, og det lander i et stort puf på puslepuden eller dit barn tisser på puslepuden. Jo mindre det kan suge ned i selve puden, jo nemmere vil det være at fjerne det igen.

Det er langt bedst, når det bare kan tørres nemt væk. Det gør, at puden med det samme er klar til næste gang. OG at den bliver ved med at være ren og lækker – også at se på. Du skal derfor gå efter en puslepude lavet i et vandafvisende materiale eller med et sikker vandafvisende betræk.

Hav en stofble under din baby på puslepuden

Netop fordi puslepuden ofte er ret vandafvisende, er det altid en god idé at have noget blødt under din baby, når din baby ligger på puslepuden. Det er stofbleer skabt til – ud over at du også bruger dem en masse, når du ammer eller giver flaske.

Det kan være smart at holde en farve stofbleer til puslepuden, der kan være hvid. Hvid kan nemlig bedre vaskes ved meget høje temperaturer, hvis der skulle være kommet afføring på stofbleen, der kræver ekstra behandling.

Ved at køre et system med hvid til numsen og farvede til stofbleer til hovedet, har du altid styr på, at det der kommer i nærheden af din babys mund er forholdsvist rent.

En stofble under din baby på puslepuden gør også, at det er nemt at fange urin, der kommer, når bleen ikke er på. Især drengebabyer har en tendens til ofte at tisse, når bleen kommer af og tissemanden får kold luft på sig. Uden en stofble under vil urinen ligge på overfladen af puden og gøre alt under vådt – også dit barns tøj, der så må skiftes. Hvilket der fleste babyer helst vil undgå. Det er derfor smart altid at have en stofble mellem din baby og puslepuden.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!