KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Puslepladsen – pusleplads med god og funktionel indretning

Allerede inden du føder din baby står puslepladsen sikkert klar. En pusleplads er det sted, hvor du fast pusler din baby; hvor din baby får skiftet ble og nyt tøj på. Ligesom det er her, den daglige etagevask foregår. Når du skal indrette din babys pusleplads, skal du først og fremmest beslutte dig for, hvilket rum den skal være i. Nogle vælger badeværelset, andre soveværelset og andre igen babys eget værelse (hvis din baby allerede har et værelse). Man kan selvfølgelig klare sig uden et fast sted til det, men lige præcis puslepladsen er et af de steder, du vil blive glad for at have tænkt over. Ligesom du vil blive glad for at have gjort noget ekstra ud af at få puslepladsen funktionel og et lækker og dejligt sted for din baby og du at være. I kommer nemlig til at bruge ret meget tid ved puslepladsen de næste mange år.

Hvad skal en god pusleplads kunne

En pusleplads skal for den voksne nærmere være en “puslestation”, hvor du har alle de ting du skal bruge lige ved hånden til de daglige puslinger. Hvis vi anslår, at din baby laver omkring 5 afføringer i døgnet, der senere bliver til en til to om dagen. Samt levere 6 antal gode våde tissebleer om dagen. Så kommer det sammenlagt til at betyde, at du og din baby kommer forbi puslepladsen omkring 5-10 gange om dagen. Hvis din baby ligger der 5-10 minutter ad gangen, så er det en lille time om dagen, du og din baby bruger der. Det svarer til relativt meget af din babys vågne tid, I kommer til at bruge ved puslepladsen. Faktisk er puslepladsen ofte kun overgået af din babys soveplads, altså hvis vi tager brystet helt ud af ligningen.

Du har altså brug for et sted, hvor din baby kan ligge. Du skal kunne stå forenden og du skal kunne bevæge armene, når du skal skifte din babys ble, give din baby tøj på med videre. Derudover skal det sted, din baby ligger, være sikkert. Det vil sige, at din baby skal kunne ligge der uden at kunne falde ud over kanten eller ned. Du må selvfølgelig ikke forlade din baby på puslepladsen, men det skal alligevel være sikkert at ligge der, så du sikre dig mod at din baby ryger på gulvet i et øjebliks uopmærksomhed.

Der skal selvfølgelig være plads til din baby

Et bærende element i puslepladsen er ofte puslepuden. Den skal være lidt blød at ligge på for din baby. Ligesom det også er super praktisk at den er vandafvisende. Puslepuder er formet med kanter på, det giver en vis sikkerhed i forhold til ikke at trille ud over kanten, da det selvsagt ikke må ske.

En baby kan ligge direkte på puslepuden, men ofte ligger barnet på en stofble, der er nemmere at vaske efterfølgende end selve puslepuden, eller er mere rar at ligge på.

Kan puslepladsen have adgang til vand?

Det allermest smarte er at en pusleplads har direkte adgang til vand, det vil sige at du kan nå en håndvask derfra hvor du står – uden at skulle gå fra din baby.

Hvis det ikke kan lade sig gøre at få placeret eller få plads til en god og funktionel pusleplads nær en vandhane, skal du have udtænkt hvordan du så gør i forhold til at have adgang til vand ved din pusleplads. I starten er det godt at vandet er lunt eller kropstemperatur, mens din baby er nyfødt. Du ønsker at give din baby positive oplevelser på puslepladsen, så det kan blive et dejligt sted at være, og din nyfødte baby, der aldrig har oplevet koldt, vil ikke bryde sig om at blive vasket med koldt vand i numsen. Koldt vand i  numsen vil også kunne gøre at en lidt ældre baby vågner unødigt meget op om natten.

Vand ved puslepladsen kan løses ved at have ens skål til vand og måske også have en lille termoflaske hvor du kan supplere med varmere vand (det må selvfølgelig heller ikke være så varmt, at det gør ondt på din baby). Eller den den ene er til rent og den anden er til urent.

Du får brug for at have dit vand i noget, en lille skål til vand til numsen eller et hoved-halefad. Et hoved-hale fad er en plastskål der er opdelt i 2, hvor man i den ene har rent vand – til hovedet med mere og i det andet rum bruges udelukkende til numse-regionen. På den måde holder man en god hygiejne omkring sin baby.

Pusleplads med plads til pusleudstyr og tøj

Derudover har du brug for noget plads til dit puslegrej. Det bedste er at der er noget bordplads ved siden af puslepuden til vand, bleer, stofbleer, håndsprit m.m. Det egner sig bedst til at være på højre side, hvis du er højrehåndet, da du vil holde din baby med venstre hånd og vaske din baby med den højre hånd.

Ud over bordplads har du brug for noget hyldeplads til din babys tøj. Du skal regne med løbende gennem dagen i forbindelse med puslingerne at opdage, at der er kommet afføring eller tis ud af siderne på bleen eller op af ryggen og ud på din baby, så din babys tøj skal skiftes. Du kan have alt din babys tøj ved puslepladsen eller som det mindste have plads til 2-10 sæt tøj til din baby. Det vil herved være lige ved hånden, når du skal bruge det. Og du undgår at skulle tværs gennem huset med en halv afklædt baby under armen, der vil blive kold på vejen frem og tilbage.

Du skal kunne komme af med de beskidte bleer & vasketøjet

Sidst har du brug for at kunne komme af med affald ved puslepladsen. Mest vil det være de beskidte bleer og de babypads du har vasket din babys numse med, du vil have brug for at komme af med. En baby-tisseble lugter ikke særligt, men afføringen kan godt gøre det. I starten hvor din baby udelukkende får mælk, er afføringen ikke så slem i lugten (måske for at forældrene kan vende sig til lugten, der bliver værre hen ad vejen ;-). Når dit barn kommer over på grød og mos, kan lugten godt være ret dominerende. Man kan få blespande, der nærmest forsegler den brugte ble og holder lugten inde. Det er også muligt bare at købe bleposer på rulle (ala hundeposer), og putte bleer med afføring ned i sådan en med en knude på.

Og så er der selvfølgelig vasketøjet. Der kan være en spand til det, eller det kan ligge på gulvet eller i en pose, til “nogen” kommer og tager sig af det.

Din baby skal have noget underholdende at se på

Når din baby nu ligger der og skal pusles, er det en god ting med noget sjov underholdning. Du skal tænke på, at din baby ligger ned og ser op. Hvad ser din baby op på?

Hvad kan du sætte op af underholdning, der er sjovt at se op på. Måske klistermærker eller en uro der er sjov at se på nedefra?

Pusle andre steder end på puslepladsen

Du kan sagtens pusle andre steder end på puslepladsen og det kan din baby også sagtens rumme og finde ud af.

Det kan være om natten, at du puslegrej ved siden af sengen. Her vil du kunne lave en hurtig pusling på et pusleunderlag. Det vil have den fordel, at din baby måske ikke vågner så meget op af puslingen. På den måde bliver det nemmere for din baby eller for dig at få din baby tilbage i søvnen efter måltidet.

Du vil også skulle pusle din baby på farten, når I er på tur. Det kan være et puslebord på et offentligt toilet eller du er hos en fra mødregruppen eller hos en veninde, der slet ikke har børn. Og der kommer også en dag, hvor du ikke kan komme udenom at skulle manøvre rundt med bleer, babypads og en baby (der måske ikke synes det er så sjovt) på bagsædet af bilen. Her vil en pusletaske med indbygget pusleunderlag eller et løst pusleunderlag i pusletasken komme dig til hjælp og fungerer som din mobile puslestation.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!