HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Proprioceptive sans / kinæstetiske sans

Den proprioceptive sans eller kinæstetiske sans er også kaldet muskel- og ledsansen. Små receptorer i muskler og led opfatter kroppens bevægelser, kropsholdningen og kroppens plads i rummet. Små børn har endnu ikke en særlig god muskel- og ledsans, og den har brug for at blive stimuleret rigtig meget.

Et barn der lige har lært at tage sine første skridt er næsten ikke til at stå for. Han tumler derudaf, snubler over dørtrinnet, slår måske hovedet mod bordkanten og kan ikke løfte foden over legesagerne på gulvet, men intet kan slå det lille væsen ud – det er op at stå igen og prøve kræfter med kroppens bevægelser og omverdenen.

Når børn bevæger deres kroppe, stimulerer de muskel- og ledsansen, så de træner forståelsen af, hvordan deres krop bevæger sig i forhold til omgivelserne. De bliver bedre til at styre arm- og benbevægelser og bliver bedre til at fornemme deres egen styrke eller mangel på samme. Allerede i 10. uge i graviditeten begynder den proprioceptive sans at blive stimuleret i livmoderen, hvor barnet bevæger sig rundt i fostervandet og sparker mod livmoderens inderside.

Den proprioceptive sans skal stimuleres for at udvikles

En professionel danser eller for eksempel tennisspiller har en høj udviklet proprioceptiv sans, da de konstant udfordrer sansen i deres træning. Den er med til at udvikle vores evne til at styre vores bevægelser, vores styrke og balancen og vores kropsbevidsthed. Den proprioceptive sans (muskler og led) er tæt forbundet med den vestibulære sans og den taktile sans. Og en forudsætning for en god proprioceptiv sans er en god taktil og vestibulær sans.

Så ud og klatre i træer, løbe rundt i klitterne på stranden eller i en ujævn skovbund. Skub trillebøren eller gåvognen rundt i haven eller byg store tårne med klodserne. Altsammen er med til at hjælpe dit barns motoriske udvikling. Og er din baby stadig lille er mavetræning, rulle fra ryg til mave og videre om på ryggen gode øvelser, der i høj grad er med til at stimulere din babys kropsfornemmelse.

Andre artikler om din babys sanser

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

error: Content is protected !!