HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Priktest for allergi, hvordan foregår det?

En priktest (hudpriktest) er en allergitest, hvor man med små prik – ofte i underarmen påføre huden forskellige allergener og ser om der kommer en reaktion. En standard priktest vil altså (ofte) afsløre, hvilke allergener din der påføres de forskellig allergener reagerer på. Priktesten kan evt. tages sammen med en blodprøve, hvis formål det er at konstatere det samme, nemlig om der er IgE anti-stoffer i kroppen mod allergener – om man har allergi.

En priktest, bruges altså til at teste for allergiske sygdomme som høfeber, fødevareallergi, allergi mod insektstik eller lægemiddelallergi.

Hvem foretager en priktest?

Nogle praktiserende læger foretager selv priktesten, andre vælger at henvise til speciallæge (hudlæge, børnelæge) eller allergiklinik.

Inden priktesten

Hvis man er i behandling med antihistamintabletter, kan man  først gennemføre testen, når man har haft pause med tabletterne i 2-5 dage. Da de ellers vil kunne sløre resultatet. Hvor lang pause du skal holde afhænger af det enkelte antihistaminpræparat, så husk at spørge lægen. I enkelte tilfælde kan anden medicin også sløre resultatet, så fortæl lægen hvis du eller dit barn får medicin.

Undgå at smøre creme på huden inden priktesten

Hvordan foregår det?

Man får sat en klisterstimmel med tal på armen (eller skiver tal)

Herefter sættes små dråber på armen med de forskelige stoffer, men vil tjekke for. Et af felterne vil være et kontrolfelt.

Hud priktest, for at finde ud af allergi

Herefter stikker men med små stik ned genenm dråberne, således at man får de forskellige allergener, som men vil teste for ind under huden.

Herefter venter man på en reaktion i cirka 15-20 minutter. Ved IgE antistoffer i kroppen vil man se (oftest) at huden omkring det prik blive hævet og rød. Huden vil altid bliver hævet og rød omkring det prik der er kontrolfeltet (der viser om man overhovedet er i stand til at reagere med hævelse og rødme)

Den der udføre testen ser efter eventuelle reaktioner i huden (rødme og hævelse) og markerer dem med en kuglepen.

Lægen vurderer udslættets størrelse (hvor langt fra stikket det går). Reaktioner ud for bestemte tal kan betyde, at dit barn (eller du selv) er allergisk over for disse stoffer. Er der ikke nogen reaktion ud for et tal, antyder det, at man næppe er allergisk over for det pågældende stof.

Til sidst fjernes tapestrimmelen fra og der smøres evt. lidt lindrende creme på armen. Smør ikke almindelig  creme på samme dag, der hvor prikkerne har været.

Hvordan tolkes priktesten?

En reaktion på over tre mm hævelse med rødme uden om tolkes som positiv. En positiv priktest viser, at  huden der frigives histamin i kroppen, når kroppen møder det pågældende stof / allergen. En positiv priktest påviser dog kun allergi, hvis sygehistorien også ”passer”, det vil sige, at udsættelse for den  pågældende ting / det pågældende stof også  giver symptomer.

Hvad sker der efter priktesten?

Det videre forløb aftales. Det kan f.eks. være råd om levevis og kost, evt. medicin, opfølgende kontrolundersøgelse eller henvisning til specialist

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!