KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Priktest for allergi, hvordan foregår det?

En priktest (hudpriktest) er en allergitest, hvor man med små prik – ofte i underarmen påfører huden forskellige allergener og ser, om der kommer en reaktion. En standardpriktest vil afsløre, hvilke allergener man reagerer på (men ikke altid). Priktesten kan eventuelt tages sammen med en blodprøve, hvis formål det er at konstatere det samme, nemlig om der er IgE antistoffer i kroppen og mod hvad – om man har allergi.

En priktest bruges altså til at teste for allergiske sygdomme som høfeber, fødevareallergi, allergi mod insektstik eller lægemiddelallergi.

Hvem foretager en priktest?

Nogle praktiserende læger foretager selv priktesten, andre vælger at henvise til speciallæge (hudlæge, børnelæge) eller allergiklinik.

Inden priktesten

Hvis man er i behandling med antihistamintabletter, kan man  først gennemføre testen, når man har haft pause med tabletterne i 2-5 dage. Da de ellers vil kunne sløre resultatet. Hvor lang pause man skal holde inden priktesten afhænger af det enkelte antihistamin præparat, husk at spørge lægen.

I enkelte tilfælde kan anden medicin også sløre resultatet, så fortæl lægen hvis du eller dit barn får medicin.

Undgå at smøre creme på huden inden priktesten

Hvordan foregår det?

Man får sat en klisterstrimmel med tal på armen (eller skrive tal på din arm)

Herefter sættes små dråber på armen med de forskellige stoffer, man vil tjekke for. En af dråberne vil være et kontrolfelt.

Hud priktest, for at finde ud af allergi

Herefter stikker man med små stik ned gennem dråberne, således at man får de forskellige allergener, som man vil teste for ind under huden.

Nu venter man i cirka 15-20 minutter på en reaktion. Ved IgE antistoffer i kroppen vil man se at huden omkring det prik bliver hævet og rød (men ikke altid). Huden vil altid bliver hævet og rød omkring det prik der er kontrolfeltet (der viser om man overhovedet er i stand til at reagere med hævelse og rødme)

Den, der udfører testen, ser efter eventuelle reaktioner i huden (rødme og hævelse) og markerer dem med en kuglepen. Lægen vurderer udslættets størrelse (hvor langt fra stikket det går).

Reaktioner ud for bestemte tal kan betyde, at man er allergisk over for disse stoffer. Er der ikke nogen reaktion ud for et tal, antyder det, at man næppe er allergisk over for det pågældende stof.

Til sidst fjernes tapestrimmelen med tal og der smøres eventuelt lidt lindrende creme på armen. Smør ikke almindelig creme på samme dag, hvor prikkerne har været.

Hvordan tolkes priktesten?

En reaktion på over tre mm hævelse med rødme uden om tolkes som positiv. En positiv priktest viser, at der frigives histamin i kroppen, når kroppen møder det pågældende stof/allergen.

En positiv priktest påviser dog kun allergi, hvis sygehistorien også ”passer”, det vil sige, at udsættelse for den  pågældende ting/det pågældende stof giver symptomer.

Hvad sker der efter priktesten?

Det videre forløb aftales med lægen. Det kan eksempelvis være råd om levevis og kost, medicin, opfølgende kontrolundersøgelse eller henvisning til specialist.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!