LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Sovn

Powernaps / korte lure / sover kun kort tid

En af de udfordringer mange forældre til små børn tumler med, er problemer med de såkaldte powernaps, 10, 20 eller 30 minutters lure (evt. 45 minutters lure). Barnet sover i løbet af dagen, men søvnen varer kun kort – ofte et sted mellem 30 – 45 min. Barnet sover måske fint om natten, men nogle har også et mønster med mange opvågninger om natten – og måske også vågentid om natten.

Karakteristisk for de børn der powernapper, er at man kan sætte sit ur efter dem. Man behøver nærmest ikke en alarm. Forældrene finder lynhurtigt ud af, om deres barn konsekvent sover 30, 40 eller 45 minutter. Ja, de vågner nærmest på sekundet og det er næsten uhyggeligt så præcise de kan være!

Hvornår starter de korte lure?

De fleste babyer, der sover korte lure starter fint ud med søvnen. Ofte er det “første” udviklingsspring ved 5 ugers tigerspringet eller 8 ugers tigerspringet at søvnen udfordres. Det kan også være senere. Udviklingsspringet får den konsekvens, at barnet begynder at sove korte lure i løbet af dagen.

Det kan også ses, at barnet begynder på de korte lure ved 4 måneders alderen, hvor barnet bliver mere opmærksom på omverden – eller senere igen.

Korte lure kan også kommer efter svær sygdom eller indlæggelse på hospitalet.

Hvorfor sover nogle børn korte lure?

Børn har brug for søvn, det har alle. Så hvorfor tager barnet ikke en lang lur, når det nu er bedst? Vi skal kigge lidt på den normale søvncyklus for et barn for at finde svaret. Den første tid af søvnen bruger barnet på at falde i søvn. Den søvn kaldes døs og let søvn. Dit barn sover, men ikke helt (tager omkring 10 minutter og opleves af forældrene ofte ikke som søvn, da barnet ikke sover rigtigt). Herefter glider barnet ind i den dybe søvn. Her er hjernen helt “koblet fra”. Det er her de fleste forældre notere sig, at barnet sover. Barnet mærkes anderledes i armene og vejrtrækningen lyder anderledes. Den dybe søvn varer kun 10-12 minutter. Så glider barnet over i REM søvn eller drømmesøvnen, der varer omkring 20 minutter.

Der er nu gået nogen tid med af falde i søvn, omkring 10 minutter med at flade i søvn og 10-12 minutter med tung søvn og 20 minutter med drømmesøvn, hvilket giver en søvncyklus på omkring 45 minutters søvn (omkring 30 minutter uden den første lette søvn).

Herefter skal den næste søvncyklus påbegyndes for at forblive i søvende. MEN søvnen er fra naturens side sådan indrettet, at vi lige vågner en anelse op, når vi går fra den ene søvncyklus til den næste. Formålet er at sikre os, at alt er, som det skal være mens vi sover; inden vi bevæger os ind i den næste dybe søvn, hvor vi igen er helt væk og “forsvarsløse”. Vi “tjekker” med andre ord at alt er som det skal være inden vi “bare” sover videre. Egentlig er det meget smart, i hver fald for de der kan “falde i søvn” igen, men for de der ikke kan det afsluttes søvnen, hvilket er usmart, da det vil resultere i alt for lidt søvn, der er så super vigtig for barnet.

30 minutters baby

20 minutters barn eller 30 minutters barn?

De børn som populært kaldes “30 minutters børn”, der sover korte lure af 30-45 minutters varighed er dem, der ikke halvsovende nøjes med at tjekket at alt er fint, men kommer til at vågne helt op efter én enkelt søvncyklus.

De børn der vågner efter kort tid 10-20 minutter er de børn, der vågner op når de går fra den dybe søvn og over i drømmesøvnen, der ikke kan finde ud af at blive i søvnen, når hjernebølgerne skrifter (kan og skal læres).

Hvordan fungerer korte lure for en baby?

For korte lure fungerer dårligt for børn og den menneske organisme i barnealderen. Når barnet er meget lille, vil et barn ofte ikke kunne være vågent i mere end 1 1/2 time, og sover barnet kun 30 min af gangen, vil barnet skulle sove rigtig mange gange i løbet af dagen, for at komme godt gennem dagen (få søvn nok). Det er hårdt som forældre at skulle putte barnet måske 6-7 gange i løbet af dagen, fordi de børn ofte heller ikke er særlig nemme at få til at falde i søvn.

Som forældre til et 30 minutters barn er man hele tiden på, hvilket selvsagt er meget hårdt og opslidende, uanset hvad man eller føler for sit barn.

De korte lure betyder, at barnet kun er nede i den dybe søvn en enkelt gang i løbet af sin lur, hvilket ofte ikke vil være nok til at rense hjernen for stresshormoner og give kroppen og hjernen nok restitution til ordentligt at kunne være på igen. Der er simpelthen ikke tid nok til at oplade batterierne, når man er et barn. Hvor en powernap (en kort lur om dagen) for en voksen ofte giver ekstra søvn, fordi den korte lur kommer oven i nattesøvnen. Hos det lille barn erstattes den lur barnet skulle have haft med en kortere. Svarende til hvis voksne  powernappede sig gennem natten; sove korte lure med vågentid imellem. Det ville selvsagt ikke være godt, sundt eller nok søvn.

Vores oplevelse er at det som minimum kræver 2 søvncyklusser af 45 min varighed for er barn at blive rigtig frisk og udhvilet. Altså minimum 1 1/2 times søvn, men for mange børn kan det også kræve længere tids søvn. Det vil sige 3 eller 4 søvncykluser af 30-45 minutter.

Det omvendt helt normalt, at et barn kan have en enkelt kort lur på et eller andet tidspunkt på dagen. For mange børn er det sidst på dagen. Det fungerer for mange børn rigtig godt. For nogle børn er det en powernap eller 2, der skal til for at få søvnens matematik til at gå op. Det glæder især hvis barnet har (dejlig) lange nætter.

Hvad når babyer powernapper

For lidt søvn vil få stresshormonerne til at stige så meget i løbet af dagen, at barnet sidst på dagen vil blive overtræt og hjernen helt “speedet”. Det får meget ofte den konsekvens, at putningerne bliver sværere og sværere som dagen skrider frem og aftenputningen bliver ofte rigtig, rigtig svær (og kan også være helt umulig og give anledning til meget gråd hos barnet).

For lidt søvn vil som udgangspunkt over tid gøre det mere og mere svært at falde i søvn, fordi stresshormonerne ikke udvaskes i samme omfang som de dannes. De korte lure vil, ud over at øge barnets fysiske og hjernemæssige stress, også ofte føre til for lidt søvn, der vil gøre barnet pylret, irritabel med manglende overskud.

Søvnmangel vil også påvirke barnet på måder der ikke umiddelbart kan ses, eksempelvis ved man immunforsvaret svækkes.

Hvad du selv kan gøre for din babys søvn

De fleste forældre til “30 minutters børn” eller “Powernap babyer” drømmer om at få et barn, der sover godt. Det er så dejligt, når baby tager en dejlig lang lur i sin barnevogn i dagtid. Så er barnet nemlig frisk og glad, når han eller hun vågner, og som forælder kan man bruge de 1,5 – 3 timer barnet sover på at få ryddet op, drukket kaffe eller selv få indhentet noget søvn.

Hvis din baby er en af dem der primært sover korte lure, så skal du som det første vide, at du ikke er den eneste hvis baby har det problem. Det er altså noget der er svært for mange babyer, og som mange babyer skal have hjælp til – nemlig til at blive i søvnen længe nok til at have sovet færdigt. Det kan godt være at man først må gøre hvad der skal til for at ens baby for sovet, for så derefter, når dit barn er begyndt at vende sig til at sove længere lure, at ændre på hvordan du har fået det til at lykkes, så der ikke etableres for mange dårlige sovevaner.

Du kan også;

Andre artikler om babys-søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!