KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Pode brystvorten / Podning af brystvorten for bakterievækst

Podning af brystvorten er, når man med en vatpind tager en prøve fra huden på brystvorten. Denne undersøges for at fastslå, hvilken bakterievækst der findes på huden i det område. Undersøgelsen består i at dyrke den bakterievækst, der er på vatpinden, for gennem et mikroskop at kunne fastslå hvilke bakterier, der er. Forskellige bakterier “ser forskellige ud”.

Resultatet vil afdække, om der er brug for behandling med antibiotika eller om man har opstartet behandling med antibiotika om den type antibiotika, man har valgt virker på den type bakterier, der er. Eller om der måske skal en anden type antibiotika til at gøre arbejdet – slå den pågældende bakterievækst ned.

Hvornår poder man brystvorterne?

Hvis der skal gives antibiotika, kan lægen vælge at pode brystet (og eventuelt også undersøge mælken, det gør man dog normalt ikke). Det skal gøres, inden antibiotika behandlingen opstartes, for at give et dækkende billede af bakterievæksten.

Det kan være, hvis der er brystbetændelse i det ene (eller begge bryster). Overvejende drejer sig om bakterien staphylococcus aureus, når en kvinde får brystbetændelse. Mindre hyppigt vil det være gruppe A og gruppe B streptokokker og kun meget sjældent e-coli, der er årsag til betændelsestilstanden.

Man kan også pode ved sår på brystvorten, der ikke heler. Eller vedvarende smerter på brystvorten. Sår og smerter skyldes oftest, at teknikken barnet har ved brystet holder såret og smerterne ved lige. Men det kan i sjældne tilfælde, hvor teknikken er rettet til, dreje sig om bakterier i såret, kroppen ikke selv kan få bugt med. Her kan også podes, inden der gives antibiotika.

Hvorfor poder man ofte ikke længere brystvorterne

Man poder ikke så meget længere. Årsagen er, at de bakterier, der KAN give problemer som brystbetændelse og sår på brystvorterne, sagtens kan være til stede uden at give anledning til problemer. Om der er bakterier eller ej er altså ikke afgørende for, hvorvidt man har en problematisk amning eller ej – eller om man har behov for behandling eller ej.

Kilder: sundhed.dk – mastit, DSOGs guidelinies.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!