HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Pode brystvorten / Podning af brystvorten for bakterievækst

Podning af brystvorten er, når man med en vatpind tager en prøve fra huden på brystvorten. Denne undersøges for at fastslå, hvilken bakterievækst der findes på huden i det område. Undersøgelsen består i at dyrke den bakterievækst der er på vatpinden, for gennem et mikroskop at kunne fastslå hvilke bakterier der er. Forskellige bakterier “ser forskellige ud”.

Resultatet vil afdække, om der er brug for behandling med antibiotika eller hvis man har opstartet behandling med antibiotika om den type antibiotika man får virker på den type bakterier, der er eller om der skal en anden type antibiotika til at gøre arbejdet – slå den pågældende bakterievækst ned.

Hvornår poder man brystvorterne?

Hvis der skal gives antibiotika, så kan lægen vælge at pode brystet (og evt. også undersøge mælken, det gør man dog normalt ikke). Det skal gøres, inden antibiotikabehandlingen opstartes, for at give et dækkende billede af bakterievæksten.

Det kan være, hvis der er brystbetændelse i det ene (eller begge bryster). Overvejende drejer det sig dog om bakterien staphylococcus aureus, når en kvinde får brystbetændelse. Mindre hyppigt vil det være gruppe A og gruppe B streptokokker og kun meget sjældent e-coli, der skaber betændelsestilstanden.

Man kan også pode ved sår på brystvorten, som ikke heler. Eller vedvarende smerter på brystvorten. Sår og smerter skyldes oftest, at teknikken barnet har ved brystet holder såret åbent eller holder smerterne ved lige. Men det kan i mere sjældne tilfælde, hvor teknikken er rettet til, også dreje sig om bakterier i såret, som kroppen ikke selv kan få bugt med, her kan også podes inden der gives antibiotika.

Hvorfor poder man ofte ikke længere brystvorterne

Man poder ikke så meget længere, fordi de bakterier, der KAN give problemer som brystbetændelse og sår på brystvorterne også sagtens kan være tilstede uden at der er nogen problemer med amningen. Om der er bakterier eller ej er altså ikke afgørende for, hvorvidt man har en problematisk amning eller ej – eller om man har behov for behandling eller ej.

Kilder: sundhed.dk – mastit, DSOGs guidelinies.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!